返回列表 發新帖

有無園友想買苦楝油,買左1L想分D出黎

作者: yukyo 發表于 2011-12-2 11:38:34
9276 54
Springonions 發表於 2011-12-8 11:20:35 |顯示全部樓層
lola 發表於 2011-12-7 19:17
依天得, 苦楝油 有無人要買呢?

想要依天得
回復

monstergary 發表於 2011-12-8 11:54:35 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2011-12-8 11:20
想要依天得

Springonions, lola:
有需要我入開元朗可以幫你o地買既。三兄賣$12一包, 20g的。
回復

Springonions 發表於 2011-12-8 12:38:09 |顯示全部樓層
monstergary 發表於 2011-12-8 11:54
Springonions, lola:
有需要我入開元朗可以幫你o地買既。三兄賣$12一包, 20g的。 ...

好呀, 萬分感激, 買咗安排交收呀.

好,無問題呀!  發表於 2011-12-8 23:35
回復

寶頤 發表於 2011-12-8 19:39:19 |顯示全部樓層
我想問下3兄其實響邊個位???
因為我O岩O岩搬左入元朗無幾耐...唔熟地頭

即係好到底麵家向街市行前幾間舖,門口有賣花既就係。 http://g.co/maps/psqwb  發表於 2011-12-8 23:33
江華斜對面, 對住橫台山小巴站, 即係大同餅家隔離, 咁講你知唔知呢?  發表於 2011-12-8 21:52
回復

yeahyeah 發表於 2011-12-8 21:25:33 |顯示全部樓層
今天己交收了, 多謝YUKYO分享心得
回復

寶頤 發表於 2011-12-9 09:51:29 |顯示全部樓層
寶頤 發表於 2011-12-8 19:39
我想問下3兄其實響邊個位???
因為我O岩O岩搬左入元朗無幾耐...唔熟地頭

!____!我呢個星期6放左工去睇下先~~~~
唔該哂你地丫
回復

rainbow2011 發表於 2011-12-9 10:30:20 |顯示全部樓層
寶頤 發表於 2011-12-9 09:51
!____!我呢個星期6放左工去睇下先~~~~
唔該哂你地丫

你需要唔需要買紅牛鉀肥呀? 我見你種左好多蕃茄類, 佢結果果時要落鉀肥, 我尋日買左1包有成2KG, 我D盆栽好迷你, 用好少, 實用唔晒, 希望可以搵元朗區既朋友SHARE一半.
回復

寶頤 發表於 2011-12-9 11:11:31 |顯示全部樓層
rainbow2011 發表於 2011-12-9 10:30
你需要唔需要買紅牛鉀肥呀? 我見你種左好多蕃茄類, 佢結果果時要落鉀肥, 我尋日買左1包有成2KG, 我D盆栽 ...

@.@紅牛鉀肥...可以擺幾耐架???
我而家果D大茄細茄都仲係苗苗黎架JA WO~~
回復

rainbow2011 發表於 2011-12-9 11:23:19 |顯示全部樓層
寶頤 發表於 2011-12-9 11:11
@.@紅牛鉀肥...可以擺幾耐架???
我而家果D大茄細茄都仲係苗苗黎架JA WO~~

可以放2年, 有機鉀肥黎, 但我相信我用2年都用唔晒, 因為盆栽每次追肥只落少少咋, 我2棵迷你蕃茄種左40日已開花喇, 你果D都唔駛等好耐架咋... 不過你自己到時買成袋都OK, 只係經過見倒問下你咋.
回復

寶頤 發表於 2011-12-9 11:58:46 |顯示全部樓層
rainbow2011 發表於 2011-12-9 11:23
可以放2年, 有機鉀肥黎, 但我相信我用2年都用唔晒, 因為盆栽每次追肥只落少少咋, 我2棵迷你蕃茄種左40日 ...

@.@哦~~~~~其實我種野都唔係好識要落咩肥咩肥...唔講都唔識~~
咁我想問下如果分1KG要幾$$架
因為其實就唔急既...如果唔差得遠廢事咁快買定擺屋企嘛~
~因為到時阿媽又煩我架啦
回復

rainbow2011 發表於 2011-12-9 12:20:43 |顯示全部樓層
寶頤 發表於 2011-12-9 11:58
@.@哦~~~~~其實我種野都唔係好識要落咩肥咩肥...唔講都唔識~~
咁我想問下如果分1KG要幾$$架
因為其實就唔 ...

要唔要都無問題架, 我都係順便問問架咋. 其他野我買左用得晒都唔會分, 黃三興個老細話結果落鉀肥個果會甜D, 生得靚D, 佢最細包2KG係HK$40, 咁1KG分出黎咪HK$20. 好多花友就自製鉀肥, 不過要等佢發酵, 我比較懶唔想整, 你都可以自製, 要等一段時間發酵, 結果前整定.
回復

寶頤 發表於 2011-12-9 12:34:56 |顯示全部樓層
@@咁都OK 分一半, 我都係D幾怕懶既人黎
但係...好奇點自制架-.-"
回復

rainbow2011 發表於 2011-12-9 13:10:52 |顯示全部樓層
寶頤 發表於 2011-12-9 12:34
@@咁都OK 分一半, 我都係D幾怕懶既人黎
但係...好奇點自制架-.-"

我唔識整架, 你可以上網搵下資料, 我只知可以用海帶蕉皮果類洗乾淨浸水等發酵, 唔知等幾多日咁, 見倒個過程我就唔想整喇.... 個人太懶. 咁你如果出開去元朗或有需要時就約我啦.
回復

寶頤 發表於 2011-12-9 14:41:10 |顯示全部樓層
rainbow2011 發表於 2011-12-9 13:10
我唔識整架, 你可以上網搵下資料, 我只知可以用海帶蕉皮果類洗乾淨浸水等發酵, 唔知等幾多日咁, 見倒個過 ...

=______________=聽到你講都好似好麻煩咁...."~~

我其實住元朗架JA   @V@

我知你住元朗, 但元朗好大, 有D地方要搭車出市中心, 好似我就係喇... 所以我地PM約時間啦. :)  發表於 2011-12-9 15:56
回復

寶頤 發表於 2011-12-9 16:11:38 |顯示全部樓層
我知你住元朗, 但元朗好大, 有D地方要搭車出市中心, 好似我就係喇... 所以我地PM約時間啦.   

E...我都係WO...我住圍村的~=___=
回復