海豚花何處有?

作者: sam 發表于 2008-3-27 23:38:09
8663 22
花墟搵好多次'海豚花',淨係見'繽X'有$20小苗,忍唔住.....都買了!

請問各位花友,知唔知邊處有大盆些小'海豚花'賣呢?同埋大約價錢為何?

麻煩晒!
lolo 發表於 2008-3-27 23:43:24 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-3-27 23:38 發表
花墟搵好多次'海豚花',淨係見'繽X'有$20小苗,忍唔住.....都買了!

請問各位花友,知唔知邊處有大盆些小'海豚花'賣呢?同埋大約價錢為何?

麻煩晒! ...

我都係喺bunbun買了一棵小苗回家     種了兩年多    現在變了一大盆

你可以等佢長大d     再剪下插枝   咁一變二 二變四 .... 變吓加吓      好快一大盆架
回復

rose 發表於 2008-3-28 01:16:55 |顯示全部樓層

麻煩晒! ...

早D出聲麻,見你係雀友,俾棵開緊花嘅你,可慳返$20,用嚟買瓜子俾小白食
我舊年係bun bun買,都係$20,但一盆內有2棵,係呢6日(即是我係osaka的日子)開咗好多花呀!

回復

ringring1968 發表於 2008-3-28 01:25:26 |顯示全部樓層

麻煩晒! ...

我有一大棵,可以剪d比你呀.
回復

sam 發表於 2008-3-28 14:36:47 |顯示全部樓層
首先,好多謝三位慷慨嘅花友/雀友回覆!

但小弟其實係好想 買兩盆大d嘅放响吊盆嚟種(因為啱feel... ...同埋突然毒發!)

煩請各位花友報料!謝謝!
回復

sam 發表於 2008-3-29 08:10:02 |顯示全部樓層
有料請報料呀!
回復

sam 發表於 2008-4-16 19:36:14 |顯示全部樓層
好!今日終於搵倒喇!
回復

cvcvcv6 發表於 2008-4-16 19:41:25 |顯示全部樓層
咁大盆,,,係邊買架?幾多錢?
'
回復

sam 發表於 2008-4-16 19:53:46 |顯示全部樓層
西貢大涌口路花園.........
買兩盆$100有找!
超..............超抵!
回復

豆豆 發表於 2008-4-16 19:58:35 |顯示全部樓層
真係超值 可以話我知詳細地址嗎?我都想買紫花嘅海豚
回復

花貓貓 發表於 2008-4-16 21:26:38 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-4-16 19:53 發表
西貢大涌口路花園.........
買兩盆$100有找!
超..............超抵!

真係好底喎, 不過店舖在西貢, 好好好搖遠呀!!
回復

heiheimama 發表於 2008-4-16 22:15:20 |顯示全部樓層
這花園門口是這樣的.門口有位泊車,多款,但較貴.
回復

Tony 發表於 2008-4-16 22:16:38 |顯示全部樓層
好多花呀~~~~
回復

heiheimama 發表於 2008-4-16 22:17:22 |顯示全部樓層
大埔海濱公園都可以找到這花花!~一大群噢!~
回復

花貓貓 發表於 2008-4-16 22:25:11 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-16 22:17 發表
大埔海濱公園都可以找到這花花!~一大群噢!~

嘩...真係一大群花花喎 真係咁容易種植嗎?
回復

sam 發表於 2008-4-17 11:40:30 |顯示全部樓層

回復 10# 的帖子

應該係 希媽12# 相片果間對面至真!好似叫做 '佳x園藝'!

由 九龍 沿 '西貢公路' 入 西貢 方向,過 '白沙灣' 之後.......沿途留意左手邊,有路牌寫住 '大涌口路' 路口,路口入少少就見到。花園幾大,側邊有metered carpark,應該好易搵,大路都見到。

回復

sam 發表於 2008-4-17 11:48:23 |顯示全部樓層
原帖由 哈貓兒 於 2008-4-16 21:26 發表

真係好底喎, 不過店舖在西貢, 好好好搖遠呀!!

你就話遠!
我自己住西貢區!居然唔知道尼度有!
仲要上搵花友報料!咁先至鴉馬!

(p.s. 仲要到...禽日朝早先bun x買 牛奶香 時候,再買$20海豚小苗!點知....下午就搵到咁超值大大盆!)

回復

heiheimama 發表於 2008-4-17 12:10:05 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-4-17 11:40 發表
應該係 希媽12# 相片果間對面至真!好似叫做 '佳x園藝'!

由 九龍 沿 '西貢公路' 入 西貢 方向,過 '白沙灣' 之後.......沿途留意左手邊,有路牌寫住 '大涌口路' 路口,路口入少少就見到。花園幾大,側邊有metered ca ...

係咩?因為我去年去左幾次(冇錯,係去年)都係見到有得賣的是這間.用吊籃掛住賣.
回復

sam 發表於 2008-4-17 13:07:57 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-17 12:10 發表

係咩?因為我去年去左幾次(冇錯,係去年)都係見到有得賣的是這間.用吊籃掛住賣.

尼間禽日我都有睇過....不過冇得賣喇! (用吊籃掛住真係靚D!)
終於佢對面果間搵到有.......係用膠盆同黑色掛袋種!
仲有10盆倒啦!有買要快手!
掛袋就有3件....但貴幾多!$2xx!
回復

Manto 發表於 2008-4-17 20:52:58 |顯示全部樓層
係咪有白色海豚咖?Thnaks
回復

12下一頁