仙人掌什麼時候澆水?

作者: 悠遊鳥 發表于 2008-3-27 20:56:08
11054 11
我每次種仙人掌,結果一定是爛掉的,因為怕長時間不澆水,仙人掌會因為過乾而死……

其實,怎樣判斷仙人掌什麼時候澆水?
simon780 發表於 2008-3-27 21:31:39 |顯示全部樓層
仙人掌有好強o既耐罕能力 所以其實唔洗擔心佢會過乾而死
就算仙人掌乾到皺皮 只要你淋返水 就會變返肥仔架啦
所以寧乾勿濕!!!!
無太陽唔就唔好淋 或者淋少D 唔係好易中招
我習慣每兩三日淋一次 D泥未乾晒就一定唔會淋
回復

悠遊鳥 發表於 2008-3-27 22:05:27 |顯示全部樓層
原帖由 simon780 於 2008-3-27 21:31 發表
仙人掌有好強o既耐罕能力 所以其實唔洗擔心佢會過乾而死
就算仙人掌乾到皺皮 只要你淋返水 就會變返肥仔架啦
所以寧乾勿濕!!!!
無太陽唔就唔好淋 或者淋少D 唔係好易中招
我習慣每兩三日淋一次 D泥未乾晒就一定唔會 ...

咁如果仙人掌乾到皺皮,應該一次過淋多d水定分幾日,每次淋少少水呀?
因為我試過一次,仙人掌乾到皺皮(唔敢淋水嘛),淋水之後,就發現爛左啦(幾個禮拜左右)……
仲有仲有,仙人掌每次應該淋幾多水??

唔好意思,好鍾意仙人掌,但次次種都死,所以就問多幾條問題……

回復

simon780 發表於 2008-3-27 23:04:07 |顯示全部樓層
就算到皺皮都要少少咁淋 要忍手 再放係D陽光無咁猛o既地方
等佢慢慢吸收返D水份
同埋淋幾多水要睇天氣濕度 你用乜野介質 溫度 係唔係生長期
要慢慢摸~~ 好似香港咁 冬天咁暖 又好陽光 天氣又乾懆 可以淋多少少

如果你唔知o個種仙人掌要幾多水份 你可以每次淋好少好少水
再觀察 覺得佢唔係咁夠o既 就每次淋多少少 慢慢觀察
回復

bogle 發表於 2008-3-27 23:40:16 |顯示全部樓層
我公司的仙仙種了2年多....
一直放在空氣風口位置....
只噴過幾次水都生得很健康...
最近拿了回家準備換泥....
回復

simon780 發表於 2008-3-27 23:48:03 |顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

兩年幾 噴幾次水 咁恐怖~~
回復

bogle 發表於 2008-3-28 00:45:31 |顯示全部樓層
IMG_0379 (Small).JPG

這就是一直放在公司的仙仙
還很健康喔...嘿嘿
回復

龍劍飛 發表於 2008-3-28 00:55:15 |顯示全部樓層
開花期間係咪要淋多o的水o架 ?
回復

siuyin 發表於 2008-3-28 10:48:35 |顯示全部樓層
在香港,苦种植场所的光照充足:
夏天--一两个星期一次
冬天--一个月一次
回復

siuyin 發表於 2008-3-28 10:49:17 |顯示全部樓層
原帖由 龍劍飛 於 2008-3-28 00:55 發表
開花期間係咪要淋多o的水o架 ?

晤使
回復

龍劍飛 發表於 2008-3-30 09:03:55 |顯示全部樓層
咁開完花後, 駛唔駛落肥料補充番養份?
回復

freedomsky 發表於 2008-3-30 17:55:47 |顯示全部樓層
一天看三次,三天澆一次,它一定當仙.
要看看自己使用的介質, 種植的環境, 種的品種, 再體驗多久澆一次或是澆多少.
如果露天種植----介質乾透, 植株精神不好(垂頭喪氣), 用手稱稱花盆, 感覺很輕, 那就要澆水, 水要澆透,盆底要出水, 第二天可以再澆一次, (補充盆中沒水的死角) 但是天氣不好時, 澆水就要恰到好處, 最好參考一下氣象局的天氣預報, 澆水後4-5天不要下雨.
還有一種方法就是用沈水的方法, 將花盆沈在另外一個水盆中, 水位約為盆的3/1到1/2, 只要植株的下部有水, 上面保持乾燥.
肥料一般用花寶, 稀釋1/1000生長期7-10天用一次, 開花後, 應該可以補一下, 至少可以安慰一下自己, 說真的, 肥料不足不會開花, 甚至生長不好.
回復