返回列表 發新帖

王妃潤唇膏 - 2014 秋冬版(玫瑰檸檬桃木)

作者: 八王爺 发表于 2011-11-23 06:35:10
6426 36
八王爺 發表於 2014-11-20 12:09:42 |顯示全部樓層
不同的精油混合之後,它們的香味會產生新的變化。

所以有人用幾種精油混合,仿做其它貴價精油的香味,例如玫瑰,荷花,玲蘭之類。

JACK872184 講得啱。因此混合精油提香是純個人的經驗,配配的比例不同,結果會有驚喜。
eee3eet 發表於 2014-11-23 17:24:30 來自手機 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2014-11-20 12:09
不同的精油混合之後,它們的香味會產生新的變化。

所以有人用幾種精油混合,仿做其它貴價精油的香味,例如 ...

請問八王爺用那牌子的精油呢?我想抄足你的配方自製給朋友呢!我對提香很有興趣:-D
八王爺 發表於 2014-11-28 11:53:20 |顯示全部樓層
eee3eet 發表於 2014-11-23 10:24
請問八王爺用那牌子的精油呢?我想抄足你的配方自製給朋友呢!我對提香很有興趣:-D
...

主要NEW DIRECTION

玫瑰是另外的品牌

eee3eet 發表於 2014-11-28 13:22:24 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2014-11-28 11:53
主要NEW DIRECTION

玫瑰是另外的品牌

謝謝賜教~~~
Scar 發表於 2017-8-18 23:56:31 |顯示全部樓層
唔知王爷能否pm各材料及唇膏管可以係邊度買呢?
新手乜都唔識, 但想整大約120支來送人, 謝謝

這小區有很多文章介紹,歡迎DIY,尤其秋冬自家製特別好!  發表於 2017-8-21 10:06
jellyfishy 發表於 2017-8-21 09:09:20 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2017-8-18 23:56
唔知王爷能否pm各材料及唇膏管可以係邊度買呢?
新手乜都唔識, 但想整大約120支來送人, 謝謝 ...

DIY 護理品及手工皂材料店價格比較
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 7928&fromuid=36
(出處: 香港園藝館)
Scar 發表於 2017-8-21 18:47:16 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2017-8-21 09:09
DIY 護理品及手工皂材料店價格比較
http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=67928&fromuid=36 ...

多謝你的資料~~
Scar 發表於 2017-8-21 18:53:49 |顯示全部樓層
對...這裡很多實用文章, 但買材料的地方都不便公開~~

他的材料都在我POST的帖內有了, 已公開了.  發表於 2017-8-22 09:12
Scar 發表於 2017-8-21 19:11:11 |顯示全部樓層
想請教王爺, 可可脂和乳木果脂有分初榨和精製, 應選那一種?

先謝~~~

jellyfishy 發表於 2017-8-22 09:18:24 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2017-8-21 19:11
想請教王爺, 可可脂和乳木果脂有分初榨和精製, 應選那一種?

先謝~~~

他近期很少入來睇帖, 未必知你問野.

唔介意的話, 我可以代答.

不同地區製作和不同生產線, 或不同品牌都會令shea butter 質地和味道分別很大.

初榨比較硬, 一舊舊的, 有少少酸味, 有人試用過比較易氧化. 我喜歡用來打皂, 因為成皂比較硬.
精製的較軟, 用刮的方法刮出來用, 品質較穏定, 跟初榨一樣, 個味唔多好聞, 但有D 品牌製作時會做脫味流程.

要決定用那種, 比較個人化, 我唔鍾意用shea butter 做潤唇膏, 除了唔LIKE佢個味, 又唔想用精製, 唔鍾意佢黏稠感, 也唔知佢點精製出來.

不用shea butter..大大無有建議比到我? 另外, 淘寶的DIY套裝信得過嗎?  發表於 2017-8-22 19:00
Scar 發表於 2017-8-22 17:41:40 來自手機 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2017-8-22 09:18
他近期很少入來睇帖, 未必知你問野.

唔介意的話, 我可以代答.

謝謝水母大大的回覆, 因為係初哥乜都唔識, 而家諗住搵一間盡量可以一次過買齊王爺配方的店鋪, 但各材料的出產地則很少選擇
jellyfishy 發表於 2017-8-24 08:56:57 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2017-8-22 17:41
謝謝水母大大的回覆, 因為係初哥乜都唔識, 而家諗住搵一間盡量可以一次過買齊王爺配方的店鋪, 但各材料的 ...

Scar
不用shea butter..大大無有建議比到我? 另外, 淘寶的DIY套裝信得過嗎?
---

呢度有好幾個教做潤唇膏的帖, 你去搜尋一下就見. 平時我淨用ev olive oil + bee wax 都造到滋潤的潤唇膏, 想耐用和少些補"搽", 可用ev olive oil : cocoa butter : bee wax = 2: 2: 1.

想多一點天然防曬, 可用jojoba oil 代替一部份的ev olive oil. 山茶花油功能和 olive oil 相似, 但質感更滑和軟.

造潤唇膏主要是調節軟油/ 硬油/ 和BEE WAX 比例, 造完出來嫌軟的話, 加多一點硬油或WAX 便會硬些, 就係咁簡單.
Scar 發表於 2017-8-24 13:43:10 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2017-8-24 08:56
Scar
不用shea butter..大大無有建議比到我? 另外, 淘寶的DIY套裝信得過嗎?
---

謝謝水母大大的經驗分享~~~而家明白清楚得多了~~
windee 發表於 2017-9-1 00:57:06 |顯示全部樓層
你好, 我想請教下如果唔用蜜蠟, 用小燈樹蠟, 係咪用量都係一樣呢?

小燈樹蠟質地比蜜蠟較硬和少彈性, 比例較少, 所用的油以軟油較好, 否則造出來的潤唇膏好易裂開  發表於 2017-9-1 08:51
windee 發表於 2017-9-3 10:23:32 來自手機 |顯示全部樓層
windee 發表於 2017-9-1 00:57
你好, 我想請教下如果唔用蜜蠟, 用小燈樹蠟, 係咪用量都係一樣呢?

好,我試試,thz
八王爺 發表於 2019-6-17 12:33:42 |顯示全部樓層
好愛的唇膏!
jellyfishy 發表於 2019-6-26 09:10:55 |顯示全部樓層
王爺, 很久無見, 還有DIY嗎?