氣炸!!

作者: irishuen 发表于 2011-11-4 23:50:09
4141 17
最近IRIS 係淘X買左D 仿真, 學人整下花球

向一間叫"綠夢之X"的店買了幾款不同的仿真花

之前睇過佢少少評語, 都知道佢有少少問題

點知問題出現

我同佢地買左 粉紅色短枝茶花 X 2, 粉紅色小茶花 X3, 紅玫瑰X4

點知黎到變左 綠色短枝茶花 X 2, 黃色小茶花 X3, 紅玫瑰有色差, 而且質素差

已經立刻同佢地聯絡, 佢地話退貨, 我唔介意, 只要佢肯支付運費, 我可以立刻退貨

最主要是退 綠色短枝茶花 X 2, 運費大約HK35,  貨價RMB37

我要求他們支付運費, 因為沒有理由因為他們的錯誤而要我支付, 當時他們沒有回應我, 只說再想想辦法

由於一直都沒有時間處理, 我亦謙麻煩, 就直接付錢了事, 因為始終他們是寄了錯的貨品給我, 我付了差評

之後賣家亦付我差評, 而且還留了一堆態度非常差的留言

之後我十分氣憤, 向淘X投訴維權, 點知竟然是 "此投诉不成立", 這是甚麼的道理???

Tony 發表於 2011-11-4 23:55:54 |顯示全部樓層
強國道理
irishuen 發表於 2011-11-5 00:01:55 |顯示全部樓層
Tony 發表於 2011-11-4 23:55
強國道理

現在我是付錢買東西, 還要受氣, 我由始至終都十分樂意退貨, 現在是貨款又付了給他, 還要說我不是!!

氣炸!!

此賣家誠信有問題, 千祺唔好去買!!
karenclc1 發表於 2011-11-5 00:43:41 |顯示全部樓層
點解還要直接付錢哦??
比得大帝 發表於 2011-11-7 16:48:51 |顯示全部樓層
Iris, 我來不是說賣家對

可能你不明白淘寶上的風氣/文化, 淘寶上的大都是小商戶, 而且競爭很大, 評語對他們很重要, 有了劣評, 差不多可以說要關門, 曾有商家說評分低到某一點就要自動關門的, 所以很多在淘寶買東西的, 若不是覺得存心欺騙的, 都盡量給這此小商戶一個機會.

我們通常會私下鬧佢, 但評說上都留一線.
八王爺 發表於 2011-11-8 17:11:28 |顯示全部樓層
irishuen 發表於 2011-11-4 17:01
現在我是付錢買東西, 還要受氣, 我由始至終都十分樂意退貨, 現在是貨款又付了給他, 還要說我不是!!

氣炸 ...

IRIS:這類网购第一原则 - 不要動氣。

然後,一般我不要求退/換,只要求再發我要的貨品。因為最重要是我想要的貨品到手。千萬不要罵對方,給劣評。不然,人家當然不按我的要求做。

若不想再糾纏,最好,只退貨款,運費你付了算數。不過,你只得到不想要的貨物。
若對放肯免運費和再發貨,這是最好。
其次,我可以付貨款,對方要付再發貨的運費。一般都肯。
最差,要我付貨款和運費,但給折扣,即比原來的平少少。

若以上都不肯做,必須向淘宝投訴,办退款不退貨。

總之一句,不能動氣,免得對方不跟進,不理你!
比得大帝 發表於 2011-11-9 10:15:04 |顯示全部樓層
王爺說得對

我們要明白這此小商戶, 很多也不是有經驗的商戶, 一買一賣, 只是賺取蠅頭小利, 淘寶又不斷加費, 賺不了很多錢, 有時要他們賠償, 賠運費, 對他們來說是很大的負擔, 我們負擔得來, 就當倒運好了.

我最近也買過四個太陽能的東西, 其中一個不大好用, 我感覺賣家不是存心欺騙, 通知了他一聲, 也沒要他賠.  也買過一個萬能切刀, 不好用, 但想到他也是向人家要貨, 不會故意要些不好用的來賣, 也就算了.

jellyfishy 發表於 2011-11-9 10:38:34 |顯示全部樓層
原來用淘宝有咁多norm要注意~
少少錢, 小商戶. 明白喇~~
八王爺 發表於 2011-11-9 10:39:10 |顯示全部樓層
irishuen 發表於 2011-11-4 17:01

氣炸 ...

大帝能體諒小店維生不易。
所以网購時,看信譽,評價,也要跟店家聊一下。
通過聊天,或多或少可以捕足到店主或客服態度,對產品認識。
若對方也是一知半解,不買也罷。
對小店有了認識之後才買,那更安心。

我也遇過發少貨,錯件問題,最好那次是費用全免,店主認錯再發缺件。當然,要事後我在网上跟他們好好溝通,彼此了解情況。

也有試過,店主願補發,但要我付運費。既然對方願意補發,我再買一點東西,付運費,順便補發上次的缺/錯貨,這樣也不錯了。
Poppylily 發表於 2011-11-9 12:51:40 |顯示全部樓層
最近也染上了淘宝購物的"玩意"~
聽了王爺,大帝經驗,倒是學了不少~謝呀~
prodorothyhkg 發表於 2011-11-9 16:32:00 |顯示全部樓層
我向淘寶買野,收到野先比好評,有乜唔妥同佢地私下講,好多時會退錢或者免費寄過件貨比我~
doko 發表於 2011-11-9 18:19:27 |顯示全部樓層
淘寶買野好多時預咗貨不對版, 搞退貨好煩, 盡可能唔買太貴貨, 我都買過幾次衫, 大部份唔係size錯就質量太差, 做地布都唔索水, 買過噴霧器物第2 日就壞咗, 唯有平常心當自已唔好彩.
chingyi724 發表於 2011-11-9 20:13:30 |顯示全部樓層
強國人不嬲唔like香港人嫁啦
031504 發表於 2011-11-10 23:02:41 |顯示全部樓層
我同你講,我之前無駠成日去睇評價
基本上佢地做錯野,永遠都唔會道謙同會覺得自己岩哂

所以話大陸依然有一大班人係唔會進步
D野永遠只係抄襲

同意, 明明係佢寄錯晒D 野俾人, 仲可以話人地唔岩  發表於 2011-11-16 21:16
Karly0706 發表於 2011-11-15 15:27:29 |顯示全部樓層
買淘寶我通常會訂信譽比較好同埋多人買的商鋪,
貴少少但唔會激死自己。
irishuen 發表於 2011-11-16 21:15:03 |顯示全部樓層
karenclc1 發表於 2011-11-5 00:43
點解還要直接付錢哦??

我諗住俾左錢佢算, 唔想煩!!

點知佢係度呀之呀左

明明佢唔岩,而家講到好似你唔岩丫嘛...我明...我都試過...當買個教訓...下次要聰明點~先對貨後評價~淘寶評價發了好像不能更改...  發表於 2011-11-16 21:47
Aalon 發表於 2011-11-16 14:49:10 |顯示全部樓層

真係有辣有唔辣, 試過買到成肚氣的賣家, 也遇過超好的買家, 有時係第二間買野, 另一間都願意你張國內包郵的東西先寄去佢果度再連同佢買o既東西一併寄給你, 加上有時買到d野, 以香港一般生活指數o黎講,真係超值, 所以好多時我都會記住後者, 咁係淘寶買野自然開心
irishuen 發表於 2011-11-16 21:17:53 |顯示全部樓層
不過都試過係淘寶買到好野, 上次買D 衫, QUALITY VERY GOOD!