T5光管請教

作者: joycewsm 發表于 2011-10-27 21:01:03
10992 34
請教各位師兄師姐,電器舖老闆話
T5光管的spec是這樣的:
- Philips最短2呎,14W
- 另一雜牌没燈罩最短1呎8W
- 6500K 等如白光
請問以上是真的嗎?
因為位置問題,只夠裝1呎的光管
咁8W又夠唔夠AV用呢?
孖吉 發表於 2011-10-27 21:17:11 |顯示全部樓層
av 離開光管 8 吋以內應該夠光
回復

joycewsm 發表於 2011-10-27 21:54:24 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-10-27 21:17
av 離開光管 8 吋以內應該夠光

8吋好近喎
回復

孖吉 發表於 2011-10-27 22:34:04 |顯示全部樓層
joycewsm 發表於 2011-10-27 21:54
8吋好近喎

係,av 需要比讀書還光的光線才長得好
回復

Dreamer 發表於 2011-10-27 22:41:08 |顯示全部樓層

Philips T5燈座連開關 ~~~ 最短2呎, 6500k cool day light
正確!我都用緊~~

2011.02.15 002.jpg

** 我的T5管距離葉面約8吋 **

咁望8吋距離都唔算好近,多謝分享,等我又學你咁整先,金屬架是否在實惠買呢?  發表於 2011-10-28 09:06
距離幾多吋? :D  發表於 2011-10-28 00:12
回復

Dreamer 發表於 2011-10-28 10:53:50 |顯示全部樓層
Dreamer 發表於 2011-10-27 22:41
Philips T5燈座連開關 ~~~ 最短2呎, 6500k cool day light
正確!我都用緊~~

金屬架係實惠DIY~~
如果地方容許,我會建議不要2呎架,要闊啲
耗電量差不多,但每層面積大好多呀
回復

joycewsm 發表於 2011-10-28 15:32:11 |顯示全部樓層
Dreamer 發表於 2011-10-28 10:53
金屬架係實惠DIY~~
如果地方容許,我會建議不要2呎架,要闊啲
耗電量差不多,但每層面積大好多呀  ...

我地方好細,本來想買1呎T5管,但發現1呎管得8W,就唯有夾硬迫D地方出來放2呎架,希望我都可以整到好似你這個咁靚咁整齊啦。

試吓向高空發展啦~~  發表於 2011-10-28 19:16
回復

silicon 發表於 2011-10-28 22:22:20 |顯示全部樓層
joycewsm 發表於 2011-10-28 15:32
我地方好細,本來想買1呎T5管,但發現1呎管得8W,就唯有夾硬迫D地方出來放2呎架,希望我都可以整到好似你 ...

如用1呎管可嘗試縮窄距離至大概6吋左右;或每層使用兩枝,用1白1黃
回復

joycewsm 發表於 2011-10-29 00:29:44 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2011-10-28 22:22
如用1呎管可嘗試縮窄距離至大概6吋左右;或每層使用兩枝,用1白1黃

原來係咁,可惜我已買了2呎管,咁唯有用左佢地啦。無論如何,你的提議都好好呀。多謝。
回復

jo_jo 發表於 2011-10-29 01:36:37 |顯示全部樓層
joycewsm 發表於 2011-10-29 00:29
原來係咁,可惜我已買了2呎管,咁唯有用左佢地啦。無論如何,你的提議都好好呀。多謝。 ...

如果用一枝 2呎管 ~ 半迷你 av set 13吋架, standard av set 17吋架,夏天 (冇冷氣) 照 8 小時 / 有冷氣照 10 小時,秋天開始每個星期加多 15 mins 至 13 小時 ( 咁應該差唔多到冬天),咁你啲 av 就應該喺冬天嘅時候就會開花
回復

joycewsm 發表於 2011-10-30 19:33:42 |顯示全部樓層
jo_jo 發表於 2011-10-29 01:36
如果用一枝 2呎管 ~ 半迷你 av set 13吋架, standard av set 17吋架,夏天 (冇冷氣) 照 8 小時 / 有冷氣 ...

多謝你的指導,我明白了,明天就開工整。希望承你貴言,好快開花啦。
回復

Alaska 發表於 2011-11-30 13:35:39 |顯示全部樓層
咁如果光管離植珠葉面 4 吋左右係咪太近? 肉眼望都唔覺會光得過放響室外無太陽射到既散光位置
回復

joycewsm 發表於 2011-11-30 14:29:42 |顯示全部樓層
Alaska 發表於 2011-11-30 13:35
咁如果光管離植珠葉面 4 吋左右係咪太近? 肉眼望都唔覺會光得過放響室外無太陽射到既散光位置 ...

我估太近了
我現在的setting是距離1呎
依足花友們的建議去做
回復

Dreamer 發表於 2011-11-30 17:13:03 |顯示全部樓層
Alaska 發表於 2011-11-30 13:35
咁如果光管離植珠葉面 4 吋左右係咪太近? 肉眼望都唔覺會光得過放響室外無太陽射到既散光位置 ...

似乎太近
你可以留意av葉面有冇變色,如果太光佢會面青青架.....即淡色咗~
回復

Dreamer 發表於 2011-12-1 21:14:18 |顯示全部樓層
lillian02 發表於 2011-12-1 11:41
22吋白光 + 一呎黃光 距離 10吋即刻面青青, 係咪有兩支光管要再距離遠再D呢? ...

好似2支光管距離葉面10"-12"喎
不過我鍾意自然光(陽光),覺得好似開花效果好啲~
其實幾多功夫,天陰要用光管補光,又要經常轉盆,葉序先靚仔
回復

lillian02 發表於 2011-12-1 11:41:34 |顯示全部樓層
Dreamer 發表於 2011-11-30 17:13
似乎太近
你可以留意av葉面有冇變色,如果太光佢會面青青架.....即淡色咗~ ...

22吋白光 + 一呎黃光 距離 10吋即刻面青青, 係咪有兩支光管要再距離遠再D呢?
回復

lillian02 發表於 2011-12-1 22:31:13 |顯示全部樓層
Dreamer 發表於 2011-12-1 21:14
好似2支光管距離葉面10"-12"喎
不過我鍾意自然光(陽光),覺得好似開花效果好啲~
其實幾多功夫,天陰要 ...

我都覺得自然光好, 奈何窗邊無位 + 西斜, 已經盡量隔日陽光
回復

Karine 發表於 2011-12-12 14:27:27 |顯示全部樓層

唔好意思, 光既問題都有 d 困擾我, 我懷疑我棵 "十字仔" 唔夠光, 所以不停爆側芽, 唔多肯爆花, 但花友又提說十字花不能太光, 太光會跑色咁話, 所以我寧願慢慢種, 見到呢個 post 呢光既運用非常精簡實用。

可否問多一個問題, 十字花種植, 如用 PHILIP 既 T5 管, 三管齊開, 請問, 一般距離建議是多少呢? 照燈時間又建議多少呢 ?

謝謝!
回復

joycewsm 發表於 2011-12-12 19:23:56 |顯示全部樓層
Karine 發表於 2011-12-12 14:27
唔好意思, 光既問題都有 d 困擾我, 我懷疑我棵 "十字仔" 唔夠光, 所以不停爆側芽, 唔多肯爆�, 但花友又提 ...

十字我無種,希望其他花友幫到你。
回復

花花公子 發表於 2011-12-12 20:03:21 |顯示全部樓層
Karine 發表於 2011-12-12 14:27
唔好意思, 光既問題都有 d 困擾我, 我懷疑我棵 "十字仔" 唔夠光, 所以不停爆側芽, 唔多肯爆花, 但花友又提 ...

T5用雙管黃白各一是最理想。光管至盆底要16吋左右,完全沒有日光的位置每天要照12-14小時(不分季節),光管跌watt(跌watt速度視乎牌子而定),使用半年-9個月後或許要加多一兩小時。
回復

12下一頁