插葉基本功

作者: tongtony 發表于 2011-10-16 22:39:19
25768 78
tongtony 發表於 2011-10-27 20:20:00 |顯示全部樓層
酸梅汤 發表於 2011-10-27 11:23
我收到一堆葉片,由於系快遞寄左好幾日,部份葉片出現大小部位各異的脫水情況(咖啡色),請問是否需要切除 ...

如收到葉片已經出現啡色,成功率十分低,
不過可以試吓用界刀切除所有啡色部份風乾切口,之後真接用水浸法,睇吓可否救得番!
回復

酸梅汤 發表於 2011-10-28 09:47:18 |顯示全部樓層
tongtony 發表於 2011-10-27 20:20
如收到葉片已經出現啡色,成功率十分低,
不過可以試吓用界刀切除所有啡色部份風乾切口,之後真接用水浸法, ...

吾該晒!已經按上述方法試驗(死馬當活馬醫)
回復

tongtony 發表於 2011-10-28 17:30:47 |顯示全部樓層
酸梅汤 發表於 2011-10-28 09:47
吾該晒!已經按上述方法試驗(死馬當活馬醫)

自古成功在嘗試!我曾經有一片葉我用泥種法由原本正常的一片.
種種吓部份變啡色,我切去啡色部份,之後又變啡,我再切,又再切,切,切!
最後切割到只有牙籤一般的闊度,他才長出小小幼芽!
只要不輕易放棄,就有成功希望!加油!

再切,又再切,切,切... 咁都得?!  發表於 2011-10-28 20:25
回復

酸梅汤 發表於 2011-10-28 21:21:06 |顯示全部樓層
tongtony 發表於 2011-10-28 17:30
自古成功在嘗試!我曾經有一片葉我用泥種法由原本正常的一片.
種種吓部份變啡色,我切去啡色部份,之後又變 ...

嗯嗯!好一句自古成功在嘗試,我惗自古希望在嘗試會更適合我,因為未知成功與否啊!?
回復

Alaska 發表於 2011-10-29 00:19:16 |顯示全部樓層

我有兩塊葉 ( 1 塊係 Cosmo Legend 另一塊係 Hawaiian Pearl )  五月尾開始浸水左好耐唔出根, 跟住七月插珠石又唔出根,八月點美能安繼續插又唔出根, 跟住九月改插泥, 插左成個月泥以為佢地今次實出根啦見佢地兩塊葉一直都好硬淨無軟奶奶, 於是好奇心下睇下, 點知無出根之餘插入泥果部份變了啡色同埋中間變左空心, 我懷疑唔知係咪D美能安整到佢地咁, 於是前日就再 cut短D 再次浸返水 ...................

回復

tongtony 發表於 2011-10-29 17:25:25 |顯示全部樓層
五月尾開始浸水左好耐唔出根 (好有可能係老身葉較難出根,夏季插葉成功幾會又比較低,)
如撰定咗浸葉的方式,就應耐心一點,如時常轉變方式,葉子是很難適應的!
回復

tongtony 發表於 2011-11-20 16:25:43 |顯示全部樓層

用水浸法,一個月,出咗足夠根,可以轉移用三合一泥種法出苗!

取出葉片,用清水沖洗根部(留意,要輕手,勿整斷幼根)!

根部塗上(保鮮素).

用細花盆加入AV三合一泥至花盆的一半,放入葉子,
再加AV三合一泥至花盆4份3滿,淋足水.

流清多餘水後,放入溫室侍出苗.

回復

Karine 發表於 2011-11-21 18:35:26 |顯示全部樓層
生命力呢家野真係好難講得埋, 我早排插葉, 嗰塊葉都插左成 3 個星期, 無異樣既, 但可能有個星期五唔記得攞佢去窗邊曬, 黑蚊蚊過左兩日, 塊葉無光做光合作用, 星期一返到公司, 見條莖幹變左咖啡色軟哂, 我心唸, 佢死硬, 但我唸比多個機會佢同自已, 等佢葉面變埋啡色先掉佢, 跟住隨手用用手指禁佢貼落泥面, 點知佢過左成個星期都唔死得, 仲好青綠, 咁我好奇掹佢上唻睇下, 誰不知, 佢生根喎, 而家再過左兩個星期啦, 塊葉仲未死, 仲生緊魚絲 ~

但未生 bb 出唻我當自己仍在實驗階段
回復

tongtony 發表於 2011-11-21 19:36:49 |顯示全部樓層
自古成功在嘗試!
就算唔成功,也會於過程中給取到一點經驗!加油!
回復

joycewsm 發表於 2011-11-22 08:25:07 |顯示全部樓層
tongtony 發表於 2011-11-20 16:25
用水浸法,一個月,出咗足夠根,可以轉移用三合一泥種法出苗!

取出葉片,用清水沖洗根部(留意,要輕手,勿整斷幼 ...

原來出左小小根同咁細小的葉BB就可入泥?
我仲成日等到BB葉好大才入泥呢
回復

ahhung68 發表於 2011-11-22 09:52:15 |顯示全部樓層
我喺7月時開始用發叔泥插咗兩塊葉, 但到而家都未有小葉出過, 而兩塊母葉又冇死, 只係葉尖有一丁小部份枯咗, 其餘冇問題, 想問吓會唔會有可能插葉幾個月先至出苗架?
回復

tongtony 發表於 2011-11-22 22:16:13 |顯示全部樓層
ahhung68 發表於 2011-11-22 09:52
我喺7月時開始用發叔泥插咗兩塊葉, 但到而家都未有小葉出過, 而兩塊母葉又冇死, 只係葉尖有一丁小部份枯咗, ...

會架!有些葉子因為品種,老身,濕度等,都會出苗時間比較長!
只要插葉未完全死亡,就讓她插呀插,直到有小苗長出.
回復

tongtony 發表於 2011-11-22 22:18:20 |顯示全部樓層
joycewsm 發表於 2011-11-22 08:25
原來出左小小根同咁細小的葉BB就可入泥?
我仲成日等到BB葉好大才入泥呢 ...

主要是有足夠的根!
而那些微幼苗有或無都不是問題.
回復

joycewsm 發表於 2011-11-22 22:23:58 |顯示全部樓層
tongtony 發表於 2011-11-22 22:18
主要是有足夠的根!
而那些微幼苗有或無都不是問題.

原來係咁,多謝解答。
回復

ahhung68 發表於 2011-11-23 00:26:03 |顯示全部樓層
tongtony 發表於 2011-11-22 22:16
會架!有些葉子因為品種,老身,濕度等,都會出苗時間比較長!
只要插葉未完全死亡,就讓她插呀插,直到有小苗長 ...

未睇你的回覆前, 我手痕挖咗一塊葉出唻睇吓有冇BB, 到而家都仲係只有根冇B, 唯有再等呀等呀等........

明白哂, 謝謝你回覆
回復

ahhung68 發表於 2011-11-23 00:28:55 |顯示全部樓層
joycewsm 發表於 2011-11-22 22:23
原來係咁,多謝解答。

見到有花友話出咗根就種落泥, 我早排都試咗, 唔知係咪品種問題 (Spring rose & Thunder surprise), 都好快出BB喎~
回復

joycewsm 發表於 2011-11-23 08:49:35 |顯示全部樓層
ahhung68 發表於 2011-11-23 00:28
見到有花友話出咗根就種落泥, 我早排都試咗, 唔知係咪品種問題 (Spring rose & Thunder surprise), 都好 ...

咁可能同品種有關,我的Thunder Surprise同你一樣情況,但另一片無名AV葉就等了幾個月都無反應。
回復

tongtony 發表於 2011-11-23 19:49:46 |顯示全部樓層
ahhung68 發表於 2011-11-23 00:28
見到有花友話出咗根就種落泥, 我早排都試咗, 唔知係咪品種問題 (Spring rose & Thunder surprise), 都好 ...

Thunder Surprise 係比較易有根,直接用插泥法,出苗機會都非常高.
回復

ahhung68 發表於 2011-11-23 20:53:41 |顯示全部樓層
tongtony 發表於 2011-11-23 19:49
Thunder Surprise 係比較易有根,直接用插泥法,出苗機會都非常高.

原來如此,唔怪之得咁鬼快有bb啦
回復

honeybebe123 發表於 2011-11-24 16:35:48 |顯示全部樓層
tongtony 發表於 2011-10-17 17:46
浸葉出根成功率極高,之不過他所長出的根,是為水中生長所用,如一直用水種植就無問題.
如果轉變用泥種植時, ...

死喇..我不嬲都將我d寶貝浸水出左根先轉泥種。
另有次我唔小心整斷左寶貝d根,我就清理哂d泥放入水度等佢出根...因為忙...放左係水度都有2個月..剩係見到好多根囉..但d葉會彎後,所以我轉番落泥種。
回復