返回列表 發新帖

廚餘箱有虫,請指教一下怎處理 (緊急)

作者: samkee 發表于 2011-10-12 13:57:25
15383 39
carlyyau 發表於 2011-10-12 23:28:30 |顯示全部樓層
鹼粉桶不是密封的,蓋的邊邊可透氣,但不會有蟲入到去.液肥用嚟追肥,啲植物追咗肥後會綠啲同大棵啲.我用咗液肥淋菜,啲菜都冇綠到,好似冇俾肥咁.
回復

miffymary 發表於 2011-10-13 01:59:59 |顯示全部樓層
大家好,忍不住加入討論了!
我也有用bokashi,最後階段用發泡膠箱,先蓋一層泥底,加入半熟肥再薄蓋泥,最後蓋上有四個孔的發泡膠蓋。試過兩次,只見過小飛飛,比其他的堆肥法見的小動物小得多!!

開孔是方便通氣吧? 不過也不能防昆蟲走入內裡吧?  發表於 2011-10-13 19:27
回復

yukyo 發表於 2011-10-13 16:25:16 |顯示全部樓層
睇到喱個帖,有D唔明白旣地方,請有堆肥經驗旣園友唔該俾D意見。

我而家堆緊肥,因為是新手就當做實驗,是但搵個5公升水樽剪開個底做蓋反轉對入泥,係樽口加防蟲網,一層泥一層廚餘咁堆,兩三日開一開蓋翻吓泥。
6月底到而家,D泥係黑色同好香, 但一舊舊,唔鬆散,一開蓋重好惹蚊。咁係咪重要等?

我都想試用bokashi。但唔明點解喱度幾位園友用EM廚餘桶同BOKASHI要換桶再堆?唔係話用喱兩個方法堆肥好快,兩個禮拜一個月就腐熟用得?bokashi堆出旣泥係咪粉白色同有酸味架?
回復

miffymary 發表於 2011-10-13 21:27:35 |顯示全部樓層
miffymary 發表於 2011-10-13 01:59
大家好,忍不住加入討論了!
我也有用bokashi,最後階段用發泡膠箱,先蓋一層泥底,加入半熟肥再薄蓋泥,最 ...

當然不能防,只是情況不嚴重,比我其他的堆肥少蟲而已。但我的想法是…有機種植要不見蟲是不可能的,重點在於平衡與控制吧!

評分

查看全部評分

回復

孖吉 發表於 2011-10-14 08:54:06 |顯示全部樓層
yukyo 發表於 2011-10-13 16:25
睇到喱個帖,有D唔明白旣地方,請有堆肥經驗旣園友唔該俾D意見。

我而家堆緊肥,因為是新手就當做實驗,是 ...

EM廚餘桶同BOKASHI桶只係同一樣嘢兩個唔同叫法啫 ^^

BOKASHI 在桶內的形態是 "酸瓜"+"菌絲",埋了在地下之後會完全分解,幾乎分唔到啲。

你的廚餘塔都幾成功啵!你果種係發酵分解,所以有酒/醋味,可能會見到菌絲。都OK咖,係可以一層一層加上去,發酵的氣味吸引蚊螆係正常的,可以不理。
回復

owlcyr 發表於 2011-10-14 09:53:35 |顯示全部樓層
yukyo 發表於 2011-10-13 16:25

我而家堆緊肥,因為是新手就當做實驗,是 ...

你呢個方法其實其簡單,一方面有機物可慢慢滲入泥又可以引多o的生物幫你攪下塊田
bokashi composting只係其中一種堆肥方法,EM(effective microorganisms)係加落到落去令佢個process做得好o的
好似孖吉咁講,bokashi composting只係醃住o的o野(step1),令佢初步breakdown, 最後係一定要落泥先可以完全分解的~
回復

samkee 發表於 2011-10-14 15:42:23 |顯示全部樓層
謝謝各位意見。
我的情況,因為可埋地,最方便又不惹昆蟲的, 就應係廚餘桶後便直接深埋地下,不用再找箱作後期熟成。
回復

yukyo 發表於 2011-10-14 23:27:50 |顯示全部樓層
唔該孖吉,owlcyr,

我重有問題。bokashi係咪菌黎架?佢要有氧分解,咁我可唔可以直接放佢落堆肥度,令堆肥快腐熟D?
我個5公升廚餘塔太細,一個星期就滿,但係係實驗,聞到D泥香好開心!下次搵個屈記水桶試。
孖吉,你個lightning signature 好好睇。
回復

thegardener 發表於 2011-10-15 13:58:36 |顯示全部樓層
the worms become this kind of insects.

謝, 我都留意到花園有幾隻這些.  發表於 2011-10-18 01:41
回復

yukyo 發表於 2011-10-17 11:53:19 |顯示全部樓層
miffymary 發表於 2011-10-13 21:27
當然不能防,只是情況不嚴重,比我其他的堆肥少蟲而已。但我的想法是…有機種植要不見蟲是不可能的,重點 ...

miffymary,

我睇到你另外個post,你係咪用左200gbokashi菌黎堆出10kg旣肥?即係5$1桶肥?
回復

owlcyr 發表於 2011-10-17 12:21:15 |顯示全部樓層
yukyo 發表於 2011-10-14 23:27
唔該孖吉,owlcyr,

我重有問題。bokashi係咪菌黎架?佢要有氧分解,咁我可唔可以直接放佢落堆肥度,令堆 ...

bokashi係日文,解發酵物.....
EM係effective microorganisms.....

bokashi composting係厭氧的~

搵埋比你睇~

詳見
http://hkplants.com/thread-63047-2-9.html
回復

yukyo 發表於 2011-10-17 13:52:16 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-10-17 12:21
bokashi係日文,解發酵物.....
EM係effective microorganisms.....

唔該晒owlcyr,

個link講得好清楚。除左Bokashi 之外,重獲益良多。我從來無諗過堆肥與碳排放旣關係,人人都話堆肥環保就跟做,缺小左D critical thinking。而家知道左再做係唔同。園藝館有人討論真係好!
我重想知道,Lactic acid bacteria 同做yogurt的菌係咪一樣架?我係一D台灣旣website睇到有人建議加益力多係堆肥度加快腐熟過程。我係屋企自己有做yogurt,但從來唔敢倒D yogurt水落堆肥,因為係奶品類。
回復

owlcyr 發表於 2011-10-17 14:34:34 |顯示全部樓層
yukyo 發表於 2011-10-17 13:52
唔該晒owlcyr,

個link講得好清楚。除左Bokashi 之外,重獲益良多。我從來無諗過堆肥與碳排放旣關係,人 ...

其實堆肥係環保o既, 你睇晒成條thread先~~

可能我講得唔清楚。主要係我自己consciousness旣問題。日日番D泥就係無意識到佢都排放緊CO2。但我唔係話佢唔環保。  發表於 2011-10-17 22:56
回復

小白 發表於 2011-10-17 14:52:22 |顯示全部樓層
samkee 發表於 2011-10-12 14:42
明白,膠箱防到水唔代表密封。
想請教下,我買左D尼龍袋(裝修用來裝泥頭那些),諗住下批廚餘就先放入尼龍 ...

紫外線會令尼龍袋好快爆線, 不適合用作埋肥
回復

samkee 發表於 2011-10-18 01:45:16 |顯示全部樓層

謝謝各位, 現在有3個EM廚餘桶, 所以可以儲滿一個桶後靜放1-2個月, 多點時間在內作發酵, 又有液肥用, 之後就直接深埋地下作基肥

前幾天也買了個飛利浦手持式攪拌機, 碎到D廚餘變細粒或漿狀再放桶, 那會幫助發酵分解
回復

loverkai 發表於 2012-3-2 17:33:35 |顯示全部樓層
我最近在弄廚餘回收,也想找到黑水虻幫忙處理處餘,看到你上年發帖提到找到黑水虻,想知道現在還會有嗎?
回復

samkee 發表於 2012-3-2 19:10:12 |顯示全部樓層
loverkai 發表於 2012-3-2 17:33
我最近在弄廚餘回收,也想找到黑水虻幫忙處理處餘,看到你上年發帖提到找到黑水虻,想知道現在還會有嗎? ...

不是我想找黑水虻, 而係佢飛黎產卵
我都係就咁放在戶外,  附近有成蟲的話廚餘D氣味便會吸引到他們飛來
回復

loverkai 發表於 2012-3-2 22:13:57 |顯示全部樓層
你現在還會有成蟲嗎? 若然沒有的話,可能我也就自己試試能不能引它們過來。
回復

helenmusic 發表於 2012-10-5 22:51:55 |顯示全部樓層
請問黑水虻能在香港買到嗎? 因為我都想試下做堆肥!謝
回復

孖吉 發表於 2012-10-6 02:12:45 |顯示全部樓層
helenmusic 發表於 2012-10-5 22:51
請問黑水虻能在香港買到嗎? 因為我都想試下做堆肥!謝

黑水虻不用買,如果你住村屋,佢地都會聞到味飛過嚟生蛋,之後你就會見到啲前所未見咁大條嘅蛆蟲,咁你就 "中咗" 黑水虻喇。

黑水虻 最大的作用係處理廚餘,真係好大食,但剩下來的 "堆肥" 不會太多。
回復