士多啤梨齊齊種 (遊戲繼續進行中, 請注意首頁資料更新)

作者: gmfw 发表于 2011-10-12 11:46:24
105589 741

遊戲已經開始了

各位, 只要收到種子, 隨時都可以下種, 如果有種植經驗的花友, 可以用你自己的方法發芽, 更歡迎你來分享你的發芽技巧, 如果是初次栽種未知如何入手的花友, 可以參考我下面Post#2所貼的”我的發芽及照顧小苗的方法”. 在未來一兩個星期我會陸續將各樣栽種資料整理後貼上來, 以供大家參考.

這個遊戲, 主要是希望大家有一個地方, 可以分享各人栽種士多啤梨的心得, 及一起討論及研究會遇到的各樣問題, 也可以有一個專題帖子供新手花友參考. 這裏是一個互動區域, 不是單向的, 我所知的其實很有限, 所以歡迎各位有參加遊戲的, 沒參加遊戲的, 也一起加入討論, 以增進大家的栽種知識及技巧.

在這裏希望大家積極參與, 但不要計較得失結果, 我們不是專業農夫, 享受栽種過程才是最重要, 所以大家參加這個遊戲不需要有壓力, 只要開心討論就夠了.

再次謝謝及熱列歡迎各位參加「士多啤梨齊齊種」, 遊戲正式開始了.

大家好, 我有士多啤梨小苗及種子, 想跟大家分享, 想跟大家一起種, 所以我有個特別要求, 我希望所有取了苗及種子的花友, 可以來這個帖子分享及討論種植情況.

這是一個漫長的種植遊戲, 因為最少也要幾個月或甚至一年半載才有成果, 希望大家用心去栽種.

我暫定這種植遊戲截至2012年3月31日, 看誰最有誠意, 最用心去種, 及勤於報告生長情況, 我會送出一份或多份神秘禮物, 至於是甚麼? 話說神秘, 現在當然不能說啦^^. 再講清楚一點, 我不是看成果, 我要看過程, 所以就算種得不好, 也不要緊, 最重要是你的努力.

士多啤梨小苗:
約半年苗, 由種子種起, 種子取自超市買來的士多啤梨
- 韓國苗1棵 (約10份)
- 日本熊本露之水滴苗1棵 (約12份)
- 日本福岡博多甘王苗1棵 (約15份)

士多啤梨種子:
購自英國之優質種子, 發芽率70-90%
- Alpine Strawberry 'Mignonette' (Fragaria vesca)種子20粒 (約30份)
  歐洲高山原生品種, 果小, 直徑約2cm, 果味香濃, 少或無走莖, 成株約高12”闊18”, 這品種類似Yates牌及Royalfleur牌所賣的Strawberry seeds, 也是Alpine Strawberry的一種, Alpine Starwberry約有數十種.

- Alpine Strawberry 'White Soul' (Fragaria vesca)種子20粒 (約30份)
  也是Alpine Strawberry的一種, 果白色, 大小及特性跟Mignonette差不多.
White Soul.jpg
AS White Soul.jpg

- Garden Strawberry 'Temptation' (Fragaria x ananassa) 種子5粒 (約15份)
  雜交品種, 也就是現在普遍在市場上所賣的商業品種之一, 中至大形果, 少走莖, 成株約高10”闊16”. 由於這個品種價錢較貴數量較少, 但發芽率有90-100%,所以每份只送5粒.

花種子:
- Field Forget-Me-Not (Myosotis arvensis) 野地毋忘我 種子50粒 (約50份)
  藍色黃蕊小花, 不耐高溫, 喜光但不能暴曬, 宜栽於半陰處, 如在香港栽種, 最宜秋播. 這花我一直很喜歡, 但從沒種成功, 今次我買了很多, 所以一起送出, 這個不需要報告生長情況, 但如有花友可種到開花, 也希望可以去花草版貼一貼, 讓大家欣賞一下.
Field Forget-me-not.jpg

*不是在這裏登記*
有意申請的花友, 請往分享版登記, 謝謝.
http://hkplants.com/thread-84531-1-1.html

另外, 歡迎各位去參觀我另一個帖子, 內容有我的種植經驗分享, 謝謝
掛在窗上種的士多啤梨 --> http://hkplants.com/thread-73234-1-1.html

謝謝斑比及惡姨評分

評分

查看全部評分

gmfw 發表於 2011-10-12 11:47:49 |顯示全部樓層

UNDER CONSTRUCTION
此帖將會不斷更新
請勿點評此帖

種植資料

種子發芽及小苗生長進度參考表 :
發芽日數 第一片真葉(單葉) 第一片複葉(三出掌複葉)
大約5-10天 約在發芽後7-8天,
以後每8-10天長出一片新葉
大約在長出5-6片單葉後

參考圖片 : http://hkplants.com/forum.php?mo ... 530&pid=1167457

植株不同生長階段時間表 :
月份10-11月11-12月1-5月6-9月
生長階段定植初花及初果期開花結果期繁殖期

詳情請看 : http://hkplants.com/forum.php?mo ... 63&fromuid=4175

種吓講吓 :
(在帖內提過的一些簡短的種植經驗及討論, 會收集在這題目之下)
相關內容 Post No.
發芽、小苗 我的發芽及照顧小苗的方法, #92, #178, #392
走莖 #37, #344, #345, #353, #422
施肥 #325 & 326, #406 & 407
植料 #36
病蟲害 #244 & 245
開花結果 #344
其他 #27

參考網頁 :
草莓的概序 : http://hkplants.com/forum.php?mo ... amp;extra=page%3D11
有機草莓種植 : http://www.afcd.gov.hk/english/a ... strawberry_note.pdf
草莓育苗技術 : http://mdares.coa.gov.tw/files/w ... /mdares/693/121.pdf
草莓知識 : http://www.strawberry.com.tw/front/bin/ptlist.phtml?Category=4499
草莓大全 : http://www.dk101.com/Discuz/viewthread.php?tid=154236
草莓俱樂部 : http://www.caomeiclub.com/
草莓病害大全 : http://www.191bbs.com/read.php?tid=113297
Strawberry Fertiliser Guide : http://www.dpi.nsw.gov.au/__data ... ertiliser-guide.pdf

評分

查看全部評分

gmfw 發表於 2011-10-12 11:48:04 |顯示全部樓層

由於每帖字數有限, 原本貼在這裏的種植報告目錄已遷往第16頁

參加者名單

遊戲已經進行了一段時間, 好高興有花友互稱同學. 無錯, 所有參加者都是同學, 因為我們一同學習如何種植. 在這裏沒有老師, 或者說每一位都是彼此的老師, 我們互相學習, 互相提點, 在這個種植遊戲的過程中, 我們得到的將不只是分享回來的植物, 還有彼此分享的種植經驗, 與及種植過程得到的喜悅.(哎吔! 好老土呀! )

介紹一下各位同學先:

優先取錄的:
孖吉

正式報名後獲得派位的:
ahfour99
babycherry
blythe_disco
ckathy29
desmond
doko
doncheng
ernestng
galvi
hempseed
ice_moon226
iceiceice
Joe0101
Karenclc1
Karine
kk_alice
leafchoi
lola
Magichand
marioshek
MilkMilk
Momodoll
mono
N-Blythe
new1
noel_tt
Oskar
Purplelove
Pluto89
qcchan1
rayman
riwibe
Ryansze
saga
silicon
Springonions
stephenfwc
stevenho
tweetybird
Vienne
ysljjj
yy-violet
zero1
一丁
土豆貓
小野貓
杳杳然
雨軒
風鈴子
春田花花
麥煞那
惡姨
寧望月
蕃薯mo

特別生:
lawleo (被2020形容為”俾個女玩到精神分裂” 嘅新任爸爸)

上遙距課程嘅兩位海外/內地佳麗:
JM蜜兒 (來自廣東)
staw (來自大洋洲)

插班生:
billylam9
chan9909
八王爺

旁聽生(只取了毋忘我種子的):
lok_1980
新手農夫
new_hand

一共65人, 謝謝各位參與, 祝大家有好收成

doko 發表於 2011-10-12 12:37:38 |顯示全部樓層
好有興趣, 但係驚種c咗唔g典交代

唔怕唔怕, 你又唔係專登種死, 無人會怪你^^  發表於 2011-10-12 22:29
noel_tt 發表於 2011-10-12 12:52:42 |顯示全部樓層
嘩......... 我同樣好有興趣 呀
qcchan1 發表於 2011-10-12 13:22:59 |顯示全部樓層
嘩! 嘩!! 嘩......!!! 種得好靚,好茂盛喎.。 真的要將d秘技傳授開去....

ha ha! 唔係我種咖, 上面D相係取自賣種子的網頁^^  發表於 2011-10-12 13:49
MilkMilk 發表於 2011-10-12 13:29:11 |顯示全部樓層
好吸引,可以開開心心齊齊玩,贊成
Springonions 發表於 2011-10-12 13:30:52 |顯示全部樓層
可不可以要士多啤梨苗, 韓國, 熊本, 福崗各一份, 想試試在同樣環境下種植, 結果會不會一樣. 謝謝

請去分享版登記, 謝謝^^  發表於 2011-10-12 13:45
momodoll 發表於 2011-10-12 13:40:25 |顯示全部樓層

gmfw ~
我o個隻雨之露士多啤梨~今年3月o個時買的..
吾知同你o個隻露之水滴係咪一樣呢?
如果吾同可以比棵你^^

----------

MilkMilk : 你開到聲~我又點會吾比你呢~下次上田見到你比你la~

doncheng : 我冇曬種子啦...但如果你分吾到可以比棵小苗你..但你要過黎扲喔=)

我又要,預唔預我先 hahaha?  發表於 2011-10-13 12:23
momodoll, 如果gmfw裡分享唔到可唔可以送幾粒種子給我  發表於 2011-10-13 12:04
我估計是同一品種  發表於 2011-10-12 13:49
babycherry 發表於 2011-10-12 14:04:30 |顯示全部樓層

成班人玩真係最開心, 分唔分到都先感謝分享~~
我鐘意用種子種~睇住佢大真係好開心~~ 不過種唔種得大又係一個問題~

我都好中意由種子種起, 好似你個簽名咁講: “愛種植過程多於收成”^^  發表於 2011-10-12 22:32
麥煞那 發表於 2011-10-12 19:18:10 |顯示全部樓層

樓主 你個隻 韓仔士多啤梨 係唔係呢隻呀

我今年第一次自己嘗試去發士多啤梨種子 經過不斷嘗試之後 而家死剩得幾棵 XD

呢棵係 呢款韓仔士夕啤梨裡面 種得最好個棵 ( 曾經 ) 自從 落左吉吉島的油渣粒 肥傷左之後 而家加護治療緊

呢幅係上個月既相

回覆點評 : 而家呢棵野 已經肥傷左啦 好鬼醜樣 -.-" 出的新葉都枯邊 棵野個心仲黑左添

再覆點評 : 個陣4個月大

好健康,仲好有形態 ^^  發表於 2011-10-13 15:10
好靚仔噃,幾個月大影架?  發表於 2011-10-13 01:10
真係種得好靚^^  發表於 2011-10-12 22:33
你種得好靚呀>_<~  發表於 2011-10-12 20:25
麥煞那 發表於 2011-10-12 19:23:32 |顯示全部樓層

哈哈 我淨想要一棵 甘王小苗 only ( 已經係分享版報左名 好似係排13 XD )

另外 如果 樓主 你有興趣既話 我可以用 呢棵4個月大既小苗交換

美國 加州 Berry Good by Better Produce 我食落覺得唔夠甜 不過香味都OK夠

新鮮影出來既 XD

回覆點評 : 仔 ?.? , 士多啤梨 有分雌雄株既咩 ? 呢棵係種子種起既 o,o

再覆點評 : 幅相放大左 -.-" 棵野得4cm 高

O>_<~我估錯佐tim~  發表於 2011-10-13 10:23
一丁 right, 叫佢做美國佬,緊係仔la,wakakakaak......  發表於 2011-10-12 23:14
因為寫咗 "美國佬" 所以2020 話依 pual 係仔呀 ~~ ^^  發表於 2011-10-12 20:36
我相信2020的意思係..佢吾算係小苗la~因為都幾大棵~ 士多啤梨冇男女之分呀~  發表於 2011-10-12 20:25
呢 paul係仔嚟架, 而且好佬添呀, wakakaka~~~~~  發表於 2011-10-12 19:28
ahfour99 發表於 2011-10-12 20:43:20 |顯示全部樓層
可唔可以只係要"士多啤梨" , 唔要苗ar , 因好驚佢死係我手上
kwai 發表於 2011-10-12 21:28:09 |顯示全部樓層
你好,我係新手第一次種
之前係花街買左款中國既士多啤梨種子, 但好多日都未發芽, 有無方法可以加速發芽的?

有D種子發芽係慢D咖~  發表於 2011-10-12 22:37
gmfw 發表於 2011-10-12 22:52:24 |顯示全部樓層

我嘅韓國同日本士多啤梨就係下面呢幾種.

呢個同麥煞那一樣

露之水滴, 呢個應該同momodoll的一樣

呢個係甘王, Sogo叫佢做甜王

小苗近況, 大約兩星期前拍的, 有些還很細棵

好勁呀! 我用種子種50粒左右,得3粒發芽,最後全都c左...請問你是如何提高發芽?  發表於 2011-10-14 20:52
好壯觀,多可愛!可惜我屋企唔啱種,而且唔食士多啤梨!  發表於 2011-10-13 15:15
我都發過幾次芽, 但最後都夭折咗, 嗚~~~~  發表於 2011-10-13 13:26
D BB 好健康呀,你真係好有hard對佢地。希望所有分享者好好真借你嘅心血....  發表於 2011-10-13 12:28
我之前都試過落種,但發唔到芽@@  發表於 2011-10-13 12:07
RAYMAN 發表於 2011-10-12 23:03:45 |顯示全部樓層
我在上年底曾成功從種子種出韓國士多啤利苗,另在花墟買了話係美國種苗,令年3月更出大量走莖,多到唔要,但一到夏天韓國全軍覆沒。
請教樓主如何能在夏天培苗並能安然渡夏。

其實我都係誤打誤撞咖咋, 不過遲D可以再討綸下^^  發表於 2011-10-13 00:00
hempseed 發表於 2011-10-13 02:18:57 |顯示全部樓層
我想問下你有無試過種澳洲士多啤梨呀?
我之前買咗盒返嚟跟足你個post咁去試種,落咗百幾粒,都係得一粒發到芽

我今年3月26落種,然後5月26出芽.....  發表於 2011-10-14 20:56
你落o左種幾耐呀?  發表於 2011-10-13 11:51
noel_tt 發表於 2011-10-13 11:17:34 |顯示全部樓層

你好, 真係欣賞你誠意和付出, 就算分唔分到都先感謝分享~~
一個有趣的活動, 一齊玩好開,又可以互相心得, 讓我這個初哥對士多啤梨產生咗興趣, 當我登記後, 我再找尋資料怎樣種好士多啤梨, http://www.afcd.gov.hk/tc_chi/ag ... nic_strawberry.html
一起努力啦.
doncheng 發表於 2011-10-13 11:34:31 |顯示全部樓層

多謝你開post分享及種植問題,我都有種士多啤梨,有花墟種、新手農夫種及長柄士多啤梨,長柄發苗以經4個月準備好天後落盆!

請問是否在office嘆冷氣大㗎?  發表於 2011-10-13 13:40
長柄我都有, 最近才落種, 剛剛發o左芽^^  發表於 2011-10-13 11:56
gmfw 發表於 2011-10-13 11:46:02 |顯示全部樓層
noel_tt 發表於 2011-10-13 11:17
你好, 真係欣賞你誠意和付出, 就算分唔分到都先感謝分享~~
一個有趣的活動, 一齊玩好開,又可以互相心得, 讓 ...

謝謝你
大家一齊種, 一起討論會開心D

呢個網我睇過, 好有用, 另外我都提過一些有用網頁, 可以去呢到睇睇
--> http://hkplants.com/forum.php?mo ... 234&pid=1028215

謝謝你的分享, 資料好詳盡呀, 認識又增加了. Thanks  發表於 2011-10-13 12:09