白色既虫, 但唔知叫咩名?

作者: yingf001 發表于 2011-10-6 19:16:09
5663 14

有無人知道係咩虫嚟呢? 點先可以整死佢地呢?
lola 發表於 2011-10-6 22:18:13 |顯示全部樓層

孖吉師兄, 請問利D係咪就係 pot worm?

用biokill 得唔得?

請問你用乜泥, 有沒有落肥, 同埋種緊咩?
回復

yingf001 發表於 2011-10-6 23:01:17 |顯示全部樓層

d虫虫係差唔多有1cm長, 用化學泥, 係種緊三色椒, 但唔知點解有d咁既虫出咗嚟, 有無c兄幫幫忙教一教我呢?

我其中一盆羅勒都有依啲﹗數量仲比你依盆多.... 好鬼核凸....  發表於 2011-10-20 08:57
請問D化學泥在哪裡買, 係咪日之城買架  發表於 2011-10-8 14:35
用緊乜盆, 去水好唔好?  發表於 2011-10-7 12:08
回復

孖吉 發表於 2011-10-8 15:08:01 |顯示全部樓層
唔知呢d乜嘢蟲噃,不過你的種物有冇差咗先?冇就唔使理。
回復

芝士波 發表於 2011-10-8 16:43:14 |顯示全部樓層
白線虫?

有無圖片看  發表於 2011-10-12 18:56
回復

lola 發表於 2011-10-9 02:02:11 |顯示全部樓層
會唔會係蚊滋的幼蟲?
回復

yingf001 發表於 2011-10-10 13:49:31 |顯示全部樓層
唔係蚊滋的幼蟲, D泥係喺花虛度買, 但宜家D葉就黃同埋會落葉, 都唔知點好?

不是孓孑BOR  發表於 2011-10-12 18:55
蚊滋即是烏蠅仔來的  發表於 2011-10-12 18:54
回復

gunbuster363 發表於 2011-10-10 14:08:48 |顯示全部樓層
點睇都唔係好野.....
回復

alvina 發表於 2011-10-19 13:05:41 |顯示全部樓層
我根據樓上花友的提示找到這個網: http://www.redwormcomposting.com ... ve-got-white-worms/
原來真是Pot worm
對植物無害, 只是eyesore
不過牠們的出現可能代表泥土中有太多正在分解而變酸的澱粉質
(終於明白了怎麼我的堆肥也常常出現這些小蟲子!)

請問你有沒有用咖啡渣堆肥? 因為它是酸性的, 有人話佢驅蟲, 但加了後泥變酸又變得無甘疏水, 有機會吽蟲  發表於 2011-10-20 22:35
我之前都有看過利條link, 無張相是類似的  發表於 2011-10-20 19:48
回復

KKKK 發表於 2011-10-20 08:56:26 |顯示全部樓層
我屋企其中一盆羅勒都有,之前嘅草苺都係有(最後將草苺掉咗﹗)。
其實都幾核凸,數量好多,都係半條咁係啲泥面郁下郁下咁﹗我其實試過用苦棟油噴佢地,但苦棟油應該唔可以立即殺死佢地,仲令佢地郁得快咗,為免太太見到,我搵咗個袋袋咗佢,之後噴咗啲花寶殺蟲劑(壓縮裝,應該唔係有機嘅) 噴啲泥,只係焗泥嘅部份。依家仲會見到啲屍骸一條條咁係泥面......

唔知佢地係邊度嚟....同事種嘅野,點解只係佢依盆有,其他盆無?
回復

KKKK 發表於 2011-10-20 09:04:59 |顯示全部樓層
我找到這個在說 Pot Worm (盆蟲),還有根治方法:

http://forums.plant-seeds.idv.tw/showthread.php?t=62038

看佢文字形容又係幾似  發表於 2011-10-20 19:49
回復

lola 發表於 2011-10-20 19:51:30 |顯示全部樓層
KKKK 發表於 2011-10-20 09:04
我找到這個在說 Pot Worm (盆蟲),還有根治方法:

http://forums.plant-seeds.idv.tw/showthread.php?t=62 ...

那一種黑醋呢!

又話pot worm 因為泥太酸而出現, 條link剛剛相反

White Worms are common inhabitants of rich organic environments, such as is found in a compost heap or worm bin. In particular, they seem to favour acidic conditions, and in fact can be used as an indication of decreased pH in a worm bin. Commonly they will spring up (seemingly out of nowhere) when lots of acidic materials are added to the bin, or when starchy materials are added and allowed to ferment. My very first experience with White Worms dates back to shortly after I set up my very first worm bin. I decided to add a large quantity of rice to my bin (not knowing any better at the time). Shortly thereafter my bin started smelling like a brewery and zillions of these tiny worms appeared.

盆蟲(Pot worm/Enchytraeid):在 飼育箱中的生物,蚯蚓數量絕非最多數,最多者乃細菌(Bac teria),尚有小型的扁蟲(Flat worms)、輪蟲(Rotifers)與線蟲(Nematodes)。另一種生物不但出現 於所有堆肥場所,且其數量往往超過紅蚯蚓此種小生物可由肉眼辨認,呈白色細長形線體,長約1/4吋, 常被誤認為剛孵化的小蚯蚓。事實上並非紅蚯蚓,剛孵化的紅蚯蚓為白色透明,孵化後數小時則呈正常紅 色。而此小白色線體,成長時仍為白色,常出現於鹼性介質,可使鹼性土壤氣味變劣,也常出現於花盆, 通稱盆蟲(Pot worm),其適當英文名稱應為Enchytraeid。此盆蟲亦以腐爛有機物為食,其習性與蚯蚓類 似。有的學者認為盆蟲繁殖迅速,可能威脅紅蚯蚓生存空間 與食料不足;有的學者認為盆蟲的存在,對紅 蚯蚓的繁殖率尚無明顯降低的影響,不視為害蟲。若要驅除,可用水:褐色醋=50:1之比例混合噴洒於 全面床墊,每日一次,連續三日,然後挖鬆床墊,改善通氣,即可將其根除。

中英文版又真係好似有 conflict 喎﹗  發表於 2011-10-20 22:19
回復

charles604498 發表於 2011-10-28 10:56:06 |顯示全部樓層
覃蚊〔小蚊滋〕的幼蟲
佢地好好胃口,你D幼苗、種子應該做左佢大餐

請問有無方法根治, 利D蟲勁核突 & 嘔心  發表於 2011-11-20 01:09
回復

bbbabies 發表於 2011-10-29 17:24:13 |顯示全部樓層
真係好恐怖呀!今日番土,其中一盆水蘿蔔有過百條蟲走出嚟,我用苦楝油狂噴都唔死,仲“難”到成個盆都係,真想噁,點算呀?有無得救?
photo 2.JPG

試吓噴"火酒"..  發表於 2011-11-1 08:04
利D似蛆  發表於 2011-10-31 20:22
佢地係度跳舞 @@  發表於 2011-10-30 18:35
回復

lola 發表於 2011-10-31 22:49:14 |顯示全部樓層

用茶籽粉十熟石灰來殺黑翅蕈蚋可以嗎?

黑翅蕈蚋科的小蚊孜

http://tw.myblog.yahoo.com/wen529595/article?mid=20842
回復