作者: go2bar 发表于 2011-10-4 13:21:12
23402 99
買魚的時候, 店員送了很多魚內臟給我, 全部用泥封實, 兩至三星期就化了
Springonions 發表於 2011-10-4 13:46:51 |顯示全部樓層
有冇吽虫虫, 有冇臭味, 你將佢放係邊?
go2bar 發表於 2011-10-4 14:19:57 |顯示全部樓層
No 虫虫, No 臭味, 泥土下, 要深, 上要有約三寸泥左右
ht333147 發表於 2011-10-4 14:42:09 |顯示全部樓層
這是直接下田,
可不可以做成肥料才施放在盆栽?
go2bar 發表於 2011-10-4 14:55:21 |顯示全部樓層
這個我不知道了, 不過老人家說直接放就可以了, 果實會較甜
JENWU 發表於 2011-10-4 15:16:58 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-10-4 14:42
這是直接下田,
可不可以做成肥料才施放在盆栽?

可以用魚內臟5份:片糖1份做魚肥,吽3~6個月(完全溶解), 再稀釋30~300倍來用, 好好用!
ht333147 發表於 2011-10-4 15:19:41 |顯示全部樓層
JENWU 發表於 2011-10-4 15:16
可以用魚內臟5份:片糖1份做魚肥,吽3~6個月(完全溶解), 再稀釋30~300倍來用, 好好用! ...

非常有用的资料, 谢谢
奇怪, 点解要加片糖, 会更加吸引昆虫来?
JENWU 發表於 2011-10-4 15:29:18 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-10-4 15:19
非常有用的资料, 谢谢
奇怪, 点解要加片糖, 会更加吸引昆虫来?

唔知道喔, 這個配方是有機農夫教我的, 但製作時要密封和不能有蒼蠅下蛋, 否則會有蟲和惡臭! 如果做得好是不會臭的!
ht333147 發表於 2011-10-4 16:06:15 |顯示全部樓層
JENWU 發表於 2011-10-4 15:29
唔知道喔, 這個配方是有機農夫教我的, 但製作時要密封和不能有蒼蠅下蛋, 否則會有蟲和惡臭! 如果做得好是 ...

落o左糖,o係地下漚果時可以引多o的好"菌"過來

想在容器整好才落在盆中, 要唔要加點糖...?
孖吉 發表於 2011-10-4 16:14:20 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-10-4 16:06
落o左糖,o係地下漚果時可以引多o的好"菌"過來

想在容器整好才落在盆中, 要唔要加點糖...? ...

我諗要,因為魚腸主要含氮,糖是碳源,可以有固氮的作用。
(用堆肥方法去理解咋~)
JENWU 發表於 2011-10-4 16:19:50 |顯示全部樓層
sorry, 我講得唔清楚, 係要在容器整好, 不用加水, 吽3~6個月(待完全溶解/溶化), 再稀釋30~300倍來用, 我未試過直接落泥用!
ht333147 發表於 2011-10-4 16:23:37 |顯示全部樓層
JENWU 發表於 2011-10-4 16:19
sorry, 我講得唔清楚, 係要在容器整好, 不用加水, 吽3~6個月(待完全溶解/溶化), 再稀釋30~300倍來用, 我未 ...

good 呀!
咁容易整到 D 催花肥, 已後更多花了.
(據我瞭解魚是高效催花, 不是摧花, 對吧)
JENWU 發表於 2011-10-4 16:48:33 |顯示全部樓層
對果樹效果更好.
Springonions 發表於 2011-10-4 22:22:14 |顯示全部樓層
JENWU 發表於 2011-10-4 16:19
sorry, 我講得唔清楚, 係要在容器整好, 不用加水, 吽3~6個月(待完全溶解/溶化), 再稀釋30~300倍來用, 我未 ...

不好意思,我想再問清楚d。魚內臟要唔要洗過,片糖要唔要整碎,唔落泥要吽幾多日,吽完d嘢係水狀,或係糊狀。真係冇蟲,冇臭?魚肥係高氮或高磷鉀?麻煩你
go2bar 發表於 2011-10-4 23:47:39 |顯示全部樓層
不用冼
麥煞那 發表於 2011-10-5 01:02:13 |顯示全部樓層
咸水魚都得 ?
go2bar 發表於 2011-10-5 22:27:21 |顯示全部樓層
是的我都是放咸水魚
thegardener 發表於 2011-10-23 19:10:29 |顯示全部樓層

Springonions - I surely will.

just got these fish scales and intestine from wet market.
i mixed them with brown sugar.
let see how it goes in few months.
Sumki 發表於 2011-10-25 12:28:01 |顯示全部樓層
可不可以加速,如果在上面加一點廚餘粉會不會快d
momodoll 發表於 2011-10-25 13:37:34 |顯示全部樓層
吾怪得我上次用現成魚肥開水淋菜....吾係有烏蠅飛黎...而係引佐一堆bee la....
12345下一頁