賽滅寧

作者: 過期蛋糕 發表于 2011-9-18 01:31:35
1929 3

在花卉店看到「賽滅寧 Cypermethrin 」,說是除蟲,可用在花果。
請問是否真的可用在花果?
但我好驚,因為個樽寫住毒藥

要除蟲,因為我塊田,焗田焗了7日,冇蟲,仲落防蟲網。
但開始耕後一個星期,就已經成塊田都係蟲...
成塊田,佈滿蟻﹑百虫

有一晚,去照田,更發現,地少少只有40尺,竟然有最少10條鼻涕虫
已經連續幾晚去捉鼻涕虫,但所有菜苗,一個星期內,全部「人間蒸發」消失了。
泥面,仲經常留有乒乓球大小的洞,不知是什麼在泥入面「捐出黎」

而家只係得粟米苗﹑蘿蔔苗冇事。但菜苗已經被食晒,我驚下一步就輪到蘿蔔苗「人間消失」
我已經焗田,落防蟲網,但都咁,都吾知點好
唯有想,用藥搞掂....
孖吉 發表於 2011-9-18 10:42:23 |顯示全部樓層
Cypermethrin 是合成除蟲菊酯,算係對昆蟲高毒,對動物低毒的殺蟲藥。如果你非要同毒藥不可,除咗有機農藥,應該就係除蟲菊脂類比較安全。

wiki 咁講:
氯氰菊酯,又名滅百可、興棉寶、安綠寶、賽滅靈,是常用的殺蟲劑。
氯氰菊酯常以黃色至琥珀色粘稠液體呈現,雖然難溶解於水,但能溶解於有機溶劑,例如醇類、氯代烴類、酮類、環己烷、苯、二甲苯等等。雖然它在土壤和植物上容易分解,但是一種速效神經毒素。
它具觸殺和胃毒作用,對光熱都穩定,藥效比氯菊酯高,適用於防蟲殺蟲,例如蠅類、蚊類和蚋屬等昆蟲。
回復

孖吉 發表於 2011-9-18 10:45:45 |顯示全部樓層
其實 鼻涕虫 可以用 啤酒誘捕,蟻 和 千足虫 其實可以不理 (我會有蚜蟲才去殺蟻)
回復

過期蛋糕 發表於 2011-9-18 14:38:01 |顯示全部樓層

孖吉:謝謝。

我今早拎住樽藥在田邊睇,始終殺虫水,係毒藥,好驚。大家商量後,都係吾敢用,打算收埋。
點知..........'冼'手.............跌落田邊的石屎地,倒了約2湯匙落地.....
即刻用大量水沖淡﹑沖走。
搞了一輪,終於冇殺虫水味。

點知,突然一大群小強,吾知邊度,空群而出,飛出黎呀
眾人,一齊走避
但卻有一群雀仔,飛埋黎,追捕小強.....

又搞一輪,打算走啦,點知,發現很多鼻涕虫在泥裏'捐'出黎
於是,又要捉虫。

捉完,發現一堆堆百虫,在地上典典下!!

果40平方尺田,咁多害虫

今早真經典......

最後,掉了那樽藥

咁壯觀既場面.....有冇影相留念呀? btw我好驚小強, 如果我係你應該走夾唔抖....  發表於 2011-9-18 16:27
樽藥性真強!下次真伙要小心d喇!!毒藥,真係小心小心!今次應該殺死唔少蟲害~  發表於 2011-9-18 15:34
回復