返回列表 發新帖

有BB?

關閉 [複製鏈接]
作者: suzisan 發表于 2008-3-23 11:57:05
7109 39
山櫻子 發表於 2008-4-7 17:20:48 |顯示全部樓層
唔會咁易死架...唔知你咩情況,影張相上黎睇睇吧
回復

seed 發表於 2008-4-8 02:56:09 |顯示全部樓層
原帖由 山櫻子 於 2008-4-5 20:46 發表

有時D野,係你既就係你,唔係你既就點求都冇....
你認命啦!!

乘機搵藉口買個菠蘿食嘛
回復

seed 發表於 2008-4-8 03:03:22 |顯示全部樓層
原帖由 山櫻子 於 2008-4-7 17:20 發表
唔會咁易死架...唔知你咩情況,影張相上黎睇睇吧

係呀
我粒霸王都俾我斷頭了
成個幾禮拜lu
還未死呢
你都影張相上來睇下甩成點
回復

山櫻子 發表於 2008-4-8 16:25:27 |顯示全部樓層
原帖由 seed 於 2008-4-8 02:56 發表

乘機搵藉口買個菠蘿食嘛

我上次買左個菠蘿,食到'拿'嘴....個口勁痛喎
你小心做我既第2呀

原帖由 seed 於 2008-4-8 03:03 發表

係呀
我粒霸王都俾我斷頭了
成個幾禮拜lu
還未死呢

你果棵野重未有動靜嗎??
我重諗住大棵D,D仔會快出D...你有冇比肥佢架?!
呢幾日天氣幾好,比多D太陽佢曬下啦!!!
我有幾棵呢個星期狂出仔又唔見佢開花!有棵出左6個仔!

霸王仔都算是半銀葉系吧,依家D天氣曬下無仿,但係你果棵水份要注意一下,不要太濕.
現在係C肥好季節,可以晚上澆水到全濕,把多餘水輕輕FING走,再反轉佢.
等1-2小時到半乾(總之D水唔會積係葉度),再每幾日用'花BO'4號開6000噴幾下,越薄越好..繼續反轉到早上起身先反番正!(如果你覺得佢可以係2個鐘內乾曬就唔駛咁做)
OR用'花BO'4用水開10000當水一樣噴灑到棵植物濕都可以..
冬(<15C)夏(>30C)減至2-3星期施一次肥...千其唔好狂施,會導至肥傷!
另外有些人會選擇早上噴小許水,我覺得可以銀AND半銀葉系不用..
有時太晏噴/唔小心噴多左而果日又太陽猛就好易引致曬傷!OR多水又太熱而引致爛心.(以前我試過好幾次,不過如果你果邊好當風就應該不怕)
不過以上的都只係我既做法,所有空鳳都係咁做.呢一年黎都冇棵株因此掛掉~但建議你肥慢慢由少試起~

話時話,好似離曬題了~要開另一版嗎

回復

emmawan 發表於 2008-4-9 11:04:52 |顯示全部樓層
係呀
我粒霸王都俾我斷頭了
成個幾禮拜lu
還未死呢

好似真係未死得.........
回復

八王爺 發表於 2008-4-9 12:30:19 |顯示全部樓層
我最初种 都死咗好多,那是 1999 年或以前的事了。

後來我明白了,它們是 要很多空氣的,因此空氣流通,比濕度更重要。而且,香港的天氣是夏悶热,秋﹑冬﹑春才合適空凤。
夏天基本上 一奌水都不澆也沒有問题,只要注意空氣流通,不會把它們「悶」死。

其餘3季,都長得很好。
回復

seed 發表於 2008-4-9 16:15:36 |顯示全部樓層
http://www.hkplants.com/viewthre ... &extra=page%3D1
emmawan, 這條link有我粒霸王甩頭前同後的相呀, 你睇睇ㄚ

好多謝山櫻子呀
好詳細呢
我上次該是個心還有水就掉出去勁晒
所以就爛心了
昨天給它噴了肥
唔知幾時至有得生
好期待呀
回復

seed 發表於 2008-4-9 16:23:37 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-4-9 12:30 發表
我最初种 都死咗好多,那是 1999 年或以前的事了。

後來我明白了,它們是 要很多空氣的,因此空氣流通,比濕度更重要。而且,香港的天氣是夏悶热,秋﹑冬﹑春才合適空凤。
夏天基本上 一奌水都不澆也沒有問题,只要注意空氣流通,不會把 ...

唔該晒八王爺的補充說明
昨天晒太陽時我還怕會晒乾水, 在想, '現在天氣都好d, 遲d再晒d時又要噴多幾次水...'
好在有你們提醒我
如果唔米
又要心痛死了
回復

emmawan 發表於 2008-4-9 19:52:56 |顯示全部樓層
條link睇左啦, 好恐怖呀

要浸水架咩???????????
唔係放係枱度有風就得架啦咩
回復

山櫻子 發表於 2008-4-9 21:07:39 |顯示全部樓層
原帖由 emmawan 於 2008-4-9 19:52 發表
條link睇左啦, 好恐怖呀

要浸水架咩???????????
唔係放係枱度有風就得架啦咩

oh~~冇咩事,棵野應該還okey...放心啦~
回復

山櫻子 發表於 2008-4-9 21:09:06 |顯示全部樓層
丫...你棵野最好唔好澆水住,等一,兩日個傷口乾左先澆水
回復

山櫻子 發表於 2008-4-9 21:18:00 |顯示全部樓層
原帖由 seed 於 2008-4-9 16:23 發表

唔該晒八王爺的補充說明
昨天晒太陽時我還怕會晒乾水, 在想, '現在天氣都好d, 遲d再晒d時又要噴多幾次水...'
好在有你們提醒我
如果唔米
又要心痛死了 ...

不澆水可是會乾掉的''
要是直射到太陽的,而棵野又冇遮到蔭同淋到雨水,夜晚可是一定要澆水!
但最緊要都係乾爽,如果你見到葉子捲曲,或葉尖乾枯變啡,就即係唔夠水,要淋番多d...
唔係既2-3日淋一次都okey
回復

emmawan 發表於 2008-4-9 22:48:46 |顯示全部樓層
葉尖乾枯變啡,就即係唔夠水,要淋番多d...

原來係咁 , 怪不得我個個變啡啦.......冇水!
好, 佢個傷口已埋口了, 我聽日就泡半小時水啦,  冇氯氣的生水會唔會好d架?
回復

山櫻子 發表於 2008-4-9 23:15:39 |顯示全部樓層
原帖由 emmawan 於 2008-4-9 22:48 發表

原來係咁 , 怪不得我個個變啡啦.......冇水!
好, 佢個傷口已埋口了, 我聽日就泡半小時水啦,  冇氯氣的生水會唔會好d架?

係葉尖變啡,唔係棵野變啡喎
水黎講我多數係用噴的,用水喉水,灘佢一陣等d6氣走走先就可以.不過我除非真係好乾同'大洗'先會泡水...
噴到上面d鏻片濕曬就可以了,零乾勿濕,如果太多水就記住要反轉佢到乾囉.
千萬唔好未乾就曬到個心!同埋要8小時內乾曬.唔係勁易搞到爛心~
回復

emmawan 發表於 2008-4-10 15:09:52 |顯示全部樓層
我今朝放左落水幾分鐘, 但係冇咩太陽

佢而家睇落好似十分脆弱 , 我放左係窗台
回復

山櫻子 發表於 2008-4-10 16:31:10 |顯示全部樓層
原帖由 emmawan 於 2008-4-10 15:09 發表
我今朝放左落水幾分鐘, 但係冇咩太陽

佢而家睇落好似十分脆弱 , 我放左係窗台

我建議你唔好攪佢住,比佢吹番2日,適應下你果邊既環境先
回復

emmawan 發表於 2008-4-15 23:20:01 |顯示全部樓層
佢仲未死, 不過葉頂有d黃
回復

山櫻子 發表於 2008-4-16 22:40:38 |顯示全部樓層
原帖由 emmawan 於 2008-4-15 23:20 發表
佢仲未死, 不過葉頂有d黃

黃?!唔多健康哇!!
回復

八王爺 發表於 2008-4-17 10:47:31 |顯示全部樓層
最近天氣其實 非常好。

多留意 乾 濕之間的時間。一定要有乾的時間給它們 呼吸。
一般 空凤 病和啡黃,都係 水多 窒息做成。
回復

山櫻子 發表於 2008-4-17 14:47:57 |顯示全部樓層
王爺說得很對呢~
瘦弱病君,切忌餵水太多.反而比多些少光佢照更好~
唔係頂葉黃就冇大問題~最底的一,兩塊葉,因為最底冇鏻毛保護,如冇意外應該會乾掉~不用擔心~(我試過好多次啦-_-)
最好唔好拔左佢啦,有保護同保濕作用架~
回復