返回列表 發新帖

我的文竹

作者: rangooo 發表于 2011-9-1 10:59:32
5352 25
Juna 發表於 2012-4-26 08:27:06 |顯示全部樓層
Katie 發表於 2012-4-26 00:34
已經剪左...
下次會記得你ge方法~!

正常,文竹係有少少蔓性。
回復

劍狼 發表於 2012-4-26 11:16:18 |顯示全部樓層
Katie 發表於 2012-4-26 01:41
佢o個條"新莖"長得太過份...
即係十個阮小儀之中突然企個姚明咁!
我研究左佢好耐,佢淨係生"高",唔係向橫g ...

新莖通常會長得比舊莖高, 但新舊莖高度相差咁大, 可能係你現在放的位置太暗, 新莖想追光所至.
回復

Katie 發表於 2012-4-26 13:51:28 |顯示全部樓層
我同事台面都係有盆文竹,佢話佢之前都係黃晒垂死,跟住拎左返公司擺(齋擺,冇特別照顧!),過左一排又正常返~!

我見佢D泥好乾ga!!長期缺水咁款!但係D葉又好綠wor!
佢個位係唔會有太陽到,都係得普遍o係天花板ge燈照
不過佢放盆文竹o係個mon隔離,即係有咩廢氣幅射都係o個度噴出唻o個個位呢~
關唔關事??
回復

劍狼 發表於 2012-4-26 14:44:25 |顯示全部樓層
Katie 發表於 2012-4-26 13:51
我同事台面都係有盆文竹,佢話佢之前都係黃晒垂死,跟住拎左返公司擺(齋擺,冇特別照顧!),過左一排又正常返~!
...

每個人既種植環境不同, 加上各施各法, 好難作準, 找到合適自己既方法就得了.

我盆文竹放窗台邊, 只照散射光, 每星期落一次水, 會澆到盆底有水流出為止, 另外一星期會嘖兩次霧水於葉, 間中落下肥料. 我由小苗買回來到現在差不多8個月, 未有黃葉, 還經常有新莖長出.
回復

Katie 發表於 2012-4-26 16:19:28 |顯示全部樓層
劍狼 發表於 2012-4-26 14:44
每個人既種植環境不同, 加上各施各法, 好難作準, 找到合適自己既方法就得了.

我盆文竹放窗台邊, 只照散 ...

等我試下跟你呢個方法先!
回復

愛麗絲 發表於 2012-4-26 23:58:19 |顯示全部樓層
我也有種植文竹,以前有一盆在公司,很大盆的,已送了給同事。在家中仍有兩盆,一大一小,不是分盆得來的,是買了兩盆小苗,也是放在窗邊,散光照,水乾澆水,早晚噴霧水,從沒落葉或變黃,生長穩定。
回復