有冇飲過鬼佬紅茶

作者: gunbuster363 發表于 2011-8-31 13:45:36
4939 26
超市咁多茶包賣
每次我見到d鬼佬茶個價錢都打左個"突"

英國早餐茶
伯爵灰茶
大吉嶺茶
仲有其他古靈精怪的茶

有冇版友飲過?
gunbuster363 發表於 2011-8-31 15:12:34 |顯示全部樓層

btw, 我飲過川寧牌的一隻純PEPPERMINT茶, 超難飲
因為真係純PEPPERMINT, 雖然聞落係好香MINT味
但飲落真係好難飲
回復

owlcyr 發表於 2011-8-31 16:37:01 |顯示全部樓層
其實都無話鬼唔鬼佬o既,只係飲法唔同~

4大紅茶

祁門紅茶       - 幾香   
大吉嶺紅茶     - 果香重,貴~
錫蘭高地紅茶   - 較淡
阿薩姆紅茶     -濃

你平時o係茶餐廳飲開果o的奶茶,入面都有用(雖然間間配方有少少唔同,但最多係用係錫蘭高地紅茶同阿薩姆紅茶)

English Breakfast tea 係撈茶來的,(間間配方有少少唔同)多數係錫蘭高地紅茶+阿薩姆紅茶+少少其他black tea
我唔係好鐘意個味

伯爵茶(Earl Grey tea) 係主要由錫蘭高地紅茶+bergamot (間間配方有少少唔同)
個味幾好的~~

以上所有都可以買茶包自己試下先~

PEPPERMINT多數係食完飯飲的,加少少honey都唔錯的~

我都覺得peppermint要加糖先好飲...有D地方會加乾生果....都幾好..  發表於 2011-8-31 18:20
回復

gunbuster363 發表於 2011-8-31 17:23:01 |顯示全部樓層
祁門紅茶未見過

全部都好貴, 唔係幾捨得~暫時
回復

八王爺 發表於 2011-8-31 17:27:52 |顯示全部樓層
除咗傳統中國茶,我都有买萍果茶,萍果玉桂茶,洋甘菊茶,都OK。

印度黑茶好濃,唔喺人人啱。

我都係鍾意中國茶~不過希望發挖多D其他茶~  發表於 2011-8-31 17:44
係,我都鐘意飲中國茶多o的~~  發表於 2011-8-31 17:43
回復

gunbuster363 發表於 2011-8-31 17:40:24 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-8-31 17:27
除咗傳統中國茶,我都有买萍果茶,萍果玉桂茶,洋甘菊茶,都OK。

印度黑茶好濃,唔喺人人啱。

萍果茶,萍果玉桂茶,洋甘菊茶

有d係人工加d味道落去架, 佢寫住natural flavouring.....我個人唔係太鍾意呢d
不過會買來送比人XD
回復

owlcyr 發表於 2011-8-31 17:42:15 |顯示全部樓層
gunbuster363 發表於 2011-8-31 17:23
祁門紅茶未見過

全部都好貴, 唔係幾捨得~暫時

我又唔係好熟o的價錢ar,
不過都係買來試下,唔好買好貴果o的住lor,
再唔係出去食飯後唔飲凍檸茶,coffee之類,是但叫壺紅茶飲下試下lor(不過多數比twinings....)
茶包都唔算好貴o者(大概好似$70-$100一盒),
中國茶都差唔多啦都要成百蚊50g....(不過就係茶葉而唔係茶包)
回復

gunbuster363 發表於 2011-8-31 17:43:57 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-8-31 17:42
我又唔係好熟o的價錢ar,
不過都係買來試下,唔好買好貴果o的住lor,
再唔係出去食飯後唔飲凍檸茶,coffee之 ...

唔知佢咩味最麻煩嘛
陣間如果難飲, 就浪費幾十蚊

佢又冇幾包裝的散賣

Kel
有啲有散裝。而你買茶葉亦可以買一兩半兩試下先架 : - )  發表於 2011-9-2 00:33
其實Earl Grey tea唔錯的,好易入口~ 同埋個人覺得English Breakfast tea最難飲~~  發表於 2011-8-31 23:34
回復

mirry 發表於 2011-8-31 22:04:49 |顯示全部樓層
我鐘意川寧既檸檬味Black tea 同蜜桃味唔知咩tea
回復

gunbuster363 發表於 2011-9-1 00:28:43 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2011-8-31 22:04
我鐘意川寧既檸檬味Black tea 同蜜桃味唔知咩tea

咩味的?
回復

gunbuster363 發表於 2011-9-1 09:31:02 |顯示全部樓層
你地會唔會自己溝奶變奶茶?
回復

gunbuster363 發表於 2011-9-1 09:31:57 |顯示全部樓層
owlcyr  其實Earl Grey tea唔錯的,好易入口~ 同埋個人覺得English Breakfast tea最難飲~~

點解breakfast tea最難飲呢?
遲d買盒earl grey試下~

我都意early grey 茶包而家逾來逾難買到, 我又唔鐘意用茶葉喎  發表於 2011-9-2 20:20
回復

owlcyr 發表於 2011-9-1 10:55:08 |顯示全部樓層
gunbuster363 發表於 2011-9-1 09:31
owlcyr  其實Earl Grey tea唔錯的,好易入口~ 同埋個人覺得English Breakfast tea最難飲~~

我又唔會落奶o架wo~~~
口味o既o野人人唔同o既,
你試下咪知點解我覺得難飲lor,哈哈~~~
回復

gunbuster363 發表於 2011-9-1 23:25:42 |顯示全部樓層

今日試左earl grey
冇咩特別wor........係有d香味飄出來
但飲落口同普通紅茶冇咩分別~~
如果bergamot就係佢的賣點, 實在太人工啦

我都係飲番普洱香片算.......
香好多

咁個茶底都係紅茶咁梗係無咩分別啦.....  發表於 2011-9-2 09:39
回復

mirry 發表於 2011-9-2 00:06:09 |顯示全部樓層
gunbuster363 發表於 2011-9-1 00:28
咩味的?

聞落去有好香檸檬/蜜桃味, 但飲落去冇果味, 好似紅茶咁....
回復

Kel 發表於 2011-9-2 00:36:09 |顯示全部樓層
你在哪間超市買呀?大牌子應該都唔會幾貴架 ~

因為家裡長輩有飲茶習慣,所以我近來都來學下飲茶
紅茶、日本茶、中國茶都有試下:

紅茶來講,我覺得 Twinings 麻麻地,好淡
而 大吉嶺 要高價位的才會香,一分錢一分貨,喝得出是有分別的
English Breakfast 真係難飲,得個苦字,完全冇香味
英式奶茶我會用 Earl Grey 加 Orange Pekoe 等沖出來,
有點像 KIRIN 那個「午後の紅茶」的味道,而用 Assam 沖味道又會不同了。
不過覺得香港好似好難買到好飲的紅茶。

中國茶認識不多,我就喜歡台灣的 金萱茶、鐵觀音 和 香片,
中國綠茶 和 日本綠茶 相比,買 日本綠茶 比較好,較便宜好喝。

日本茶來說,
推介在 " City'Xuper " 那間 " 菓匠茶屋 " 買的「静岡番茶」和「八十八夜の雫 煎茶」
茶葉方面,「伊右衛門」和「伊藤園」出品的也不錯 (兩大超市買到的會差很多)
此外,焙茶 和 玄米茶 也很好喝,有種焦香的味道,蠻特別的。

大概就是這些,不會幾種茶之中,綠茶比較有益健康,所以我平常都是把綠茶當水
回復

owlcyr 發表於 2011-9-2 09:47:54 |顯示全部樓層
K記 發表於 2011-9-2 00:36

靚black tea唔算太難買o既,不過真係太貴o者,買o左都唔係太捨得飲,哈~
暫時我都搵唔到人對English Breakfast tea 有好評....(我買過o的較貴o既,味係香dd,但個種"難飲味"都仍然o係度)

回復

八王爺 發表於 2011-9-2 10:00:16 |顯示全部樓層
K記 發表於 2011-9-1 17:36

咦....咁講法,唔知我個印度朋友俾我的BLACK TEA 是否好嘢呢?

因為我只用過一次黎做「康普茶」,沒有齋飲,只見茶色深,真的很「黑」。
回復

Kel 發表於 2011-9-2 19:09:08 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-9-2 10:00
咦....咁講法,唔知我個印度朋友俾我的BLACK TEA 是否好嘢呢?

因為我只用過一次黎做「康普茶」,沒有齋 ...

咁我又唔太清楚,我冇整過 康普茶

好多紅茶本身都係 印度 或 斯里蘭斯 出產,所以靚唔靚真係飲過先知

如果自己飲過覺得香、易入口就 OK
回復

Kel 發表於 2011-9-2 19:11:50 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-9-2 09:47
靚black tea唔算太難買o既,不過真係太貴o者,買o左都唔係太捨得飲,哈~
暫時我都搵唔到人對English Breakfa ...

那你比較常去哪裡買紅茶?

等我去睇下都好,因為我買過的都不太好飲 :- )
回復

12下一頁