殺菌劑和殺虫劑

作者: 新手 發表于 2008-3-20 11:14:54
2459 6
請問咁多位前輩,你們通常會用那種殺菌劑和殺虫劑是不會容易傷害到稙株和稙材的?
因我聽說除了大滅虫可直接噴灑在稙株和稙材中是不會有傷害之外,其它藥劑只可噴灑在葉面和葉底,
如噴灑在稙材很容易傷害到根部,另稙株受傷害,輕者停止生長(不會死),重者會傷根傷稙株(會死),
這說法對嗎?或有其他說法呢?

因本人是新手,字是很多了吧,我怕我表達能力差,太簡短我怕前輩們不太明白我的問題,還請多多見諒
orchids 發表於 2008-3-20 13:06:35 |顯示全部樓層
我係低手,但撞板經驗算唔少,試下答你.以我所知你講得冇錯.但大滅虫殺唔晒,我試過其他,我覺得粉劑對根唔咁傷,我試過蟎毒淋植料,D花未死,又試遇多寧淋植料,攪到盆花想死,我即刻換植料盆花先冇死,但我D紫羅蘭冇蘭花咁強,就嚟死晒.
回復

新手 發表於 2008-3-20 13:22:17 |顯示全部樓層
多謝你回覆,係呀!我都有種紫羅蘭,我都唔敢噴比佢哋,所以想知道有邊隻劑藥好,或有其他剎菌剎虫的好方法.
回復

nuage 發表於 2008-3-20 13:23:09 |顯示全部樓層
原帖由 新手 於 2008-3-20 11:14 發表
請問咁多位前輩,你們通常會用那種殺菌劑和殺虫劑是不會容易傷害到稙株和稙材的?
因我聽說除了大滅虫可直接噴灑在稙株和稙材中是不會有傷害之外,其它藥劑只可噴灑在葉面和葉底,
如噴灑在稙材很容易傷害到根部,另稙株 ...

對一般的植物,我會用有機的方法殺蟲的,有時用辣椒水、魚藤、苦煉油等等。傷害性會較低(我自已覺得)。
其實有網友post  過有關殺蟲的方法,你可以參考。如果是為紫羅蘭殺蟲,我會買紫羅蘭專用的殺蟲液。

回復

新手 發表於 2008-3-20 13:30:24 |顯示全部樓層
哦,謝謝,我會再常試找找舊資料 ,其實我最怕是菌害
回復

orchids 發表於 2008-3-20 15:59:51 |顯示全部樓層
好似殺菌藥好少淋植料,我聽過有腐根病,但未遇過,有前輩話蘭根裡有蘭菌共生,所以噴殺菌唔好噴落根,如果覺得植料唔乾淨換植料就得.
回復

新手 發表於 2008-3-20 18:01:37 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-3-20 15:59 發表
好似殺菌藥好少淋植料,我聽過有腐根病,但未遇過,有前輩話蘭根裡有蘭菌共生,所以噴殺菌唔好噴落根,如果覺得植料唔乾淨換植料就得.

原來是這樣的,明白了,多謝orchids的回覆,我會努力
回復