捕蠅草的問題

作者: hiiii 發表于 2007-7-21 17:48:36
2444 3
1) 捕蠅草之前用水喉水,現在用返純蒸餾水還有沒有事?曬太陽時要遮光的東西嗎?如要的話,用甚麼東西來遮光?

2) 捕蟲草有部分枯死了,要不要拔掉?

過兒發表於 2007-7-21 10:59
可以拔可以唔理
係自然界又有誰幫佢拔呢
但係你而家係種佢當然想佢靚仔d..拔左就好睇d
隨意

3) 請問用食水淋捕蠅草ok嗎?還有我不清楚我的捕蠅草是用什麼泥?好像不可以是科學泥.
(之前用水喉水,現在用返食水還有沒有事?)

過兒 發表於 2007-7-20 22:39
=.=食水不是水喉水嗎
還是蒸餾最好/山水雨水好像也可吧
泥..要無肥

dryfish 發表於 2007-7-21 00:40
用泥炭土(無肥)or水苔都ok
可到http://www.cp-essay.com/(食蟲植物記 )一看

EddieOR 發表於 2007-7-21 12:06
通常科學泥、化學泥、有機泥都會加入珍珠岩和金泥等等,
珍珠岩係白色的,而金泥係金色的。

EddieOR 發表於 2007-7-21 23:21:59 |顯示全部樓層
如果還有大部份的植物細胞未死去,用純蒸餾水都有機會會生存
不可以暴曬,你可以用遮光網黎遮光,但係遮光網既大小都幾大
死去的葉和夾都要剪去,請注意
回復

§Devil§ 發表於 2007-7-22 02:07:16 |顯示全部樓層
你係同一個post講得唔得ar!?
回復

cross 發表於 2007-7-22 10:53:13 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2007-7-22 03:22 發表

1) 有冇事冇人知, 但如果繼續用水喉水淋就一定有事

要遮光可以用好多野啫, 正統D用遮光網, 磨沙紙同用高大嘅植物擋又得, 其實捕蠅草受得光, 夠水曬大半日都 OK ...

係囉我都想講夾好曬得下..
回復