返回列表 發新帖

提議解決亂發膠post辦法

作者: 透心涼 發表于 2011-8-22 19:32:34
4016 29
透心涼 發表於 2011-8-24 13:28:08 |顯示全部樓層
其實或者可以學youtube咁 當某些post被投反對票過多就可以被屏蔽(不是delete)
又或者某D用戶被投反對票過某數量(eg.50) 佢出的所有post都被自動屏蔽
回復

比得大帝 發表於 2011-8-24 14:02:01 |顯示全部樓層
透心涼 發表於 2011-8-24 13:28
其實或者可以學youtube咁 當某些post被投反對票過多就可以被屏蔽(不是delete)
又或者某D用戶被投反對票過某 ...

哩個可以考慮, 有5個人反對就自動屏閉
回復

KKKK 發表於 2011-8-25 08:50:45 |顯示全部樓層
透心涼 發表於 2011-8-24 13:28
又或者某D用戶被投反對票過某 ...

咁依度係有一個叫做 "檢舉"嘅功能﹗"檢舉"後有得選你檢察佢啲咩﹗第一個 item 係 "廣告/SPAM"。

可唔可以 由"一級花友"或以上嘅用戶,多過5個人 (人數可以再定) 去檢舉 發 Post 者為 "廣告/SPAM" 就立即將發 Post 嘅人禁言。咁起碼多啲人可以一起參與,咁當超版及版主唔在時,都唔洗依啲人發咁多 Post﹗亦可以減小超版同版主嘅工作量。

再加上,能升級為 "一級花友",基本上已經肯定在這討論區參與咗一段時間 及 並非亂發膠 Post 嘅人,咁依個團隊去做做檢舉都應該可信。
回復

比得大帝 發表於 2011-8-25 11:58:06 |顯示全部樓層
KKKK 發表於 2011-8-25 08:50
咁依度係有一個叫做 "檢舉"嘅功能﹗"檢舉"後有得選你檢察佢啲咩﹗第一個 item 係 "廣告/SPAM"。

可唔可 ...

哩個做法幾好吖, 可以讓花友參與維護自己的園藝館, 發揮團隊力量, 增加歸屬感, 又可減輕超版們的工作量

不過先決條件是系統做得到

不能和目前的[舉報]制度同時進行.  例如: 有一個廣告, 有人去咗[舉報], 而又有花友以[檢舉]功能成功删帖和禁言, 但超版在[舉報]那個主題內見到有[舉報], 超版是不知道廣告删了沒有, 依然要去做嘢, 睇吓删了沒有, 禁言了沒有, 即是沒有幫輕到, 反而會令超版好忟憎.

即係[舉報]和[檢舉]的方法, 只能二選其一.

贊成讓花友集體力量維護網頁清潔,超版可只處理上訴case(因為比花友檢舉的人可能要上訴)。by the way,對於官方有收費的廣告我是支持的。  發表於 2011-9-10 13:21
回復

kenwong 發表於 2011-8-31 05:55:52 |顯示全部樓層

http://hkplants.com/forum.php?mo ... p;page=4#pid1128234
(+3hr)
===

若果你找到有效的方法….還可以幫hk清街招….差不多的…
差在清的人沒人工

其實…有沒有人知道….發廣告/廣告程式的…流程?
要用人手的部份去到那裡;
機械式auto的又去到那裡

再多的人手…也只是去處理某人留下的垃圾, 將工作量攤分/縮短垃圾存在時間….
留下多少控制權還是在對方手上

開一個任個人都可以留言既區域, 包括註冊,
同時停止註冊, 只能由管理員新增會員, 咁就再冇彊屍電腦註冊,
初時好多人係留言區域留亂碼. BAN BAN 下IP 都冇咩了,
不過WORKLOAD 就大左囉要過濾用戶。

再唔係就一定要朋友介紹先可以註冊。
OR 確認電郵先批准。

要朋友介紹先可以註冊
>>對人進來的局限性很大…..你的地方搞見不得光的別論…植物是向陽的
總之很難做長效的”主”政策

開一個任個人都可以留言既區域, 包括註冊,
同時停止註冊, 只能由管理員新增會員, 咁就再冇彊屍電腦註冊,
>>
那完全開放
開一個新人只能留言既區域,
藉現會員加分過濾用戶→進入"裡面"的版塊
至少將廣告圈死在某一區....
理念上會有不同嗎?

你會發現無論怎聊….重點….被硬塞多出來的workload哪些人去攤
能將如何的權力下放到怎樣的人

1個人去決定禁言/屏蔽/刪帖/刪帳or10個人去決定or 50
的”下放考慮”是完全不同
在這個n個人的意志; n愈↑; Time↑就愈要計可以去到那等級…
i)        n不能set得太低…..既然有某種考慮
ii)不能讓人濫用機制

[舉報]和[檢舉]
後者很著重要用多久時間去湊夠某人數去殺掉一隻…
不想overlap就訂清楚”盡量”在出現xx hr之後還未關掉…才報一次….反正也一樣未必會被即時處理…不是嗎?
也不如說是跟甚麼"時段"運作有關

吉出比進來時更低的用戶組>>停止一切活動.......新進的必然分少1人1分扣下去也很易扣到底

管理員有自己的意願與能力
能力上的; 技術上的可能性, 不能就是不能…說多都多餘….是首要需確定的
意願…..
耍求管理員長期的工作….pass
系統設置是短期….還可以將工作拖開一段時間
同時搞不掂還是一切照舊長期的一定工作量
回復

gunbuster363 發表於 2011-8-31 14:40:30 |顯示全部樓層
點解人地d forum又唔見咁多廣告!

i) 是很多地方都遇到過廣告問題….但廣告也不是這一年半載的事….. ii) 給盯上了難放口  發表於 2011-9-13 22:00
回復

sukimike 發表於 2011-9-9 01:40:48 |顯示全部樓層
淨係呢幾日都已經發現唔少簡體人發廣告同密習式回帖,
有啲已經係禁言, 仍然可以回帖
會唔會因為有啲國內forum做咗連結, 而比呢啲簡體人睇中?
回復

wong 發表於 2011-9-10 11:02:50 |顯示全部樓層
算吧啦 少D上黎咪唔洗見到咁多討厭既廣告
如果壇主大大佢真係會接納你地既意見就唔會一個回覆都冇~
回復

kenwong 發表於 2011-9-14 02:27:42 |顯示全部樓層
>>
i)幫這裡清廣告的人動機會…更低
ii)不是由頭到尾只是單純的增加會被瞄到的機會罷了? 會積極處理的我想連這個帖也不會存在的說…所以….不是….不只是廣告的問題
iii) “讓集體力量維護這裡的安寧”
廣告之下, 將圈外圈內放在那裡
危與機從來相向而又背靠
回復

比得大帝 發表於 2011-9-14 12:29:32 |顯示全部樓層

希望各位花友體諒, 管理員今年剛出社會做事, 有點分身不空下, 我們應該體諒, 同時也希望他專心工作, 事業成功, 園藝館是管理員唸書時一手創下, 我們在這裏玩了這麼多年, 已有歸屬感, 也希望園藝館可以繼續下去, 幸好園藝館有一班積極的版主和超版主仗義幫忙, 也有各會員積極舉報, 盡量打擊廣告.

據了解, 管理員正在系統方面做功夫, 將會有新policy出爐.

與此同時, 代管理多謝各位的關注和諒解

當然, 對管理員的[慢功細貨], 各位表示不滿是可以理解的.

原來管理員咁後生~  發表於 2011-9-14 13:40
^.^  發表於 2011-9-14 12:54
回復