提議解決亂發膠post辦法

作者: 透心涼 发表于 2011-8-22 19:32:34
3969 29
不如設置一個新會員登記時限 例如是逢星期六,日的某幾個小時
咁應該可以降低果D簡體人出膠post o既頻率lor
寧望月 發表於 2011-8-22 22:15:08 |顯示全部樓層
好提議...
露比! 發表於 2011-8-22 22:21:29 |顯示全部樓層
吓,我都係新人,但我登記果陣都唔係星期六、日嚟架喎。咁會唔方便咗好多想登記嘅人(平日登記)......不如增加義工,可以DEL啲垃圾POST,加快清理
小野貓 發表於 2011-8-22 22:34:14 |顯示全部樓層
果d膠post真係好煩人....注冊完可唔可以要佢等24小時先可以發言~
比得大帝 發表於 2011-8-22 22:42:58 |顯示全部樓層
小野貓 發表於 2011-8-22 22:34
果d膠post真係好煩人....注冊完可唔可以要佢等24小時先可以發言~

佢地時間多過你, 耐性好過你
有很多註册後一年才開始發廣告
比得大帝 發表於 2011-8-22 22:44:24 |顯示全部樓層
既然是新人, 根本唔知有登記時限, 會阻擋咗好多新人
KKKK 發表於 2011-8-23 00:36:55 |顯示全部樓層
我建議係新人每天可以限發一個數量嘅 Message. 又或者限每個 Message 或回覆 的時間﹗咁佢地就唔可以 Copy & Paste 咁一分鐘內無限發 Message﹗
限多小個 Message 及 限 Message 到 Message 的分隔時間,應該唔會應响新會員好大。

佢地係用程式能廣告, 冇乜大作用  發表於 2011-8-24 09:20
kenwong 發表於 2011-8-23 01:42:00 |顯示全部樓層
KKKK 發表於 2011-8-23 00:36
我建議係新人每天可以限發一個數量嘅 Message. 又或者限每個 Message 或回覆 的時間﹗咁佢地就唔可以 Copy  ...

限制一開始....[每星期每345日....回123多少.....]
隨著積分/權限↑.....再放寬這個限制....
問題是[回/開→safe→↑積分/權限]初級級跳幅度
[1回/1日]→x5~10回→解封
(↑時距)→大概最慢你的人手可以由發帖到處理掉1個廣告
問題是條友會放多少心機跟你玩

/開放時要求填一大堆平時不必要填的東西...
/填數學題答案/其他問答←見過其他地方.....
一人一帳fixed cos的t注冊時間......如何也很難比得上人投進某地方的時間

砍帖...權力與責任↑↑.....能委以重任可信任的人力去到多少多"遠"....

對方是全職...搵食的...很難搞

caca8j 發表於 2011-8-24 00:33:25 |顯示全部樓層
可唔可以開放權限,畀各版主都可以刪帖?

其實我一直在爭取哩樣嘢,  發表於 2011-8-24 09:18
KKKK 發表於 2011-8-24 08:37:25 |顯示全部樓層
好明顯.. 依度已經淪陷係啲 膠 Post 度喇﹗
佢地好似野草咁﹗對付佢地... 真係要用農藥,唔可以只用手除草喇﹗

比喻得好  發表於 2011-8-24 09:15
saolan 發表於 2011-8-24 08:54:05 |顯示全部樓層
给版主绝對權限去刪帖。

Hahaha ~ 講得好 ~ 睇人咁廢, 好人當賊辦, 應做又唔做, 小家又奸狗 ~ 由佢囉 ~  發表於 2011-8-24 09:33
其實我一直在爭取哩樣嘢, 但管理員可能想得太多  發表於 2011-8-24 09:16
joycewsm 發表於 2011-8-24 09:04:20 |顯示全部樓層
我覺得那些簡體人實在太過分了
每朝來看一定發現他們廣佈的足跡
I am not familiar with the mechanism of forum and have no idea on the authority of different member rank, I however would like to offer my help in case volunteer is needed to clean those msg up.

很好, 暫時管理員對下放權利有所保留, 因為有權删廣告亦有權删其他帖.  發表於 2011-8-24 09:18
saolan 發表於 2011-8-24 09:46:24 |顯示全部樓層
其實不须要考慮那麽多,this is forum 不喜欢的可以不上来呀。
jellyfishy 發表於 2011-8-24 09:56:16 |顯示全部樓層
我知我傻, 每日回來倒垃圾, 上面管理層未必立時三刻找到好法解決問題. 但我都無鬧人, 反正呢個世界幾乎所有公司都有呢d 問題, 不足為奇, 鬧人也不見得事情有轉機, 所以, 大家可否對事不對人, 繼續心平氣和討論?

[對事不對人, 繼續心平氣] 真係好緊要,收起負面情緒,正面D提建議,大家都開心D  發表於 2011-8-24 10:46
joycewsm 發表於 2011-8-24 10:27:23 |顯示全部樓層
同意
作為一個visitor, i'm always 心平氣和
我估設立這個 forum 的用意是給園藝愛好者一個分享的 platform
而我亦為這個原因而來的
不是為看不付負責的廣告, no matter those advs are in traditional or simplied chinese or any other language (下面 Nissen 個廣告我都幾中意架,有時都會click入去睇下,賣廣告都要付出先得,係咁copy & paste 就有生意 ga la mei )

佢地唔理有沒有人click入去, 最終有沒有生意, 佢地係計發咗幾多廣告, 哩個網嘅流量等等 (大概係咁), 向客戶收廣告費的  發表於 2011-8-24 11:22
joycewsm 發表於 2011-8-24 11:58:48 |顯示全部樓層
比得大帝︰佢地唔理有沒有人click入去, 最終有沒有生意, 佢地係計發咗幾多廣告, 哩個網嘅流量等等 (大概係咁), 向客戶收廣告費的

真的不負責任!
簡直是污染公共空間
贊成大力阻止
比得大帝 發表於 2011-8-24 12:04:15 |顯示全部樓層
joycewsm 發表於 2011-8-24 11:58
真的不負責任!
簡直是污染公共空間
贊成大力阻止

其實電視廣告又不是同一回事! 只是廣告商有沒有付廣告費的分便.

電視廣告我們無權阻止, 哩D免費廣告我們可以做嘢

波波 發表於 2011-8-24 12:20:27 |顯示全部樓層
以前我有個做法係:

開一個任個人都可以留言既區域, 包括註冊,
同時停止註冊, 只能由管理員新增會員, 咁就再冇彊屍電腦註冊,
初時好多人係留言區域留亂碼. BAN BAN 下IP 都冇咩了,
不過WORKLOAD 就大左囉要過濾用戶。

再唔係就一定要朋友介紹先可以註冊。
OR 確認電郵先批准。

分享下而已, 希望可助大家想出更好方法
比得大帝 發表於 2011-8-24 12:25:15 |顯示全部樓層
波波 發表於 2011-8-24 12:20
以前我有個做法係:

開一個任個人都可以留言既區域, 包括註冊,

好提意吖

不過又係嗰句, 正管理員做嘢, 好難咖

波波 發表於 2011-8-24 12:30:46 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-8-24 12:25
好提意吖

不過又係嗰句, 正管理員做嘢, 好難咖

有冇可能比D版主做野? 如果大家都分擔下, 就唔洗比D快人霸曬個FORUM。
再唔係, 隔日先開註冊又有冇得諗呢?
12下一頁