唉......敗左了.....

作者: 屠子步 發表于 2008-3-19 20:39:03
3117 14
唉,今晚放工去了花展,結果就係買到數晒D神沙比老板娘,要用八達通搭車返屋企。

現在煮野食先,等下貼戰利品上來。
lolo 發表於 2008-3-19 21:19:47 |顯示全部樓層
原帖由 屠子步 於 2008-3-19 20:39 發表
唉,今晚放工去了花展,結果就係買到數晒D神沙比老板娘,要用八達通搭車返屋企。

咁大個天台       你有排"敗"呀
回復

八王爺 發表於 2008-3-19 21:21:13 |顯示全部樓層
原帖由 屠子步 於 2008-3-19 13:39 發表

你今晚又去? 我都有去,一毛錢都冇敗(buy)到 ....... 只是拍了些 夜會 照 ....很特別。跟上午有太阳拍的,完全不一样!
回復

屠子步 發表於 2008-3-19 22:22:46 |顯示全部樓層
這個是平價野$50三盆,早就喜歡第3盆,但一向見到的都是$60-70,唔捨得買。我臨走時,就是見到佢$50蚊2盆,所以就引到我望。同阿姐搭幾句嘴佢就平了$50元3盆比我。

這兩盆中苗共$50算較貴的了。

還有買了2盆毬蘭苗,@$10價錢都可以。不過唔知咩花咩味。現在一共有6盆不同種的毬蘭苗,其他有卷葉,三色,Bella。

最開心的是用$200買了三盆毬蘭,加原有的我一共有4盆較大的毬蘭了。舖內仲有其他款式,但我已無錢再買了。

回復

keroro 發表於 2008-3-19 22:57:55 |顯示全部樓層
Your home is very large ar....and 兩盆中苗 is very strong woo
My home is too small, no area la...

回復

屠子步 發表於 2008-3-19 23:39:14 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 19-3-2008 21:21 發表

你今晚又去? 我都有去,一毛錢都冇敗(buy)到 ....... 只是拍了些 夜會 照 ....很特別。跟上午有太阳拍的,完全不一样!

見到有好多花都謝左。
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-3-20 00:19:17 |顯示全部樓層
原來靚仔買花都有着數
回復

raymonde 發表於 2008-3-20 00:36:41 |顯示全部樓層
這兩盆中苗共$50算較貴的了。<-----係咪台大個d大白花苗丫??  我都心郁郁想買~~
回復

屠子步 發表於 2008-3-20 10:44:03 |顯示全部樓層
原帖由 raymonde 於 20-3-2008 00:36 發表
這兩盆中苗共$50算較貴的了。

就是果d,不過的不是白花而是黃同紅的。

上次花墟公園的另一間買了5盆小苗,死了2盆。今次都是買大株d,希望佢地無咁易死。

ps: 分生苗同培組苗有咩分別?賣花Aunt搭話分生就分開生,培組就組合一齊生

回復

orchids 發表於 2008-3-20 13:22:49 |顯示全部樓層
我都有買台大蝴蝶苗,都覺得佢同其他舖開花株,價錢差不多,但以前買台大加多利亞苗,覺得幾壯,所以今次買蝴蝶苗.
我換左盆,佢D根真係好好,但我有D懷疑賣花Aunt攪錯色,我買左一盆紅花一盆白花,但D苗紅花果盆葉底全綠白花果盆葉底幾乎全紅.
組培苗同分生苗遺傳基因一樣,我估應該冇分別掛.

回復

屠子步 發表於 2008-3-20 14:25:56 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 20-3-2008 13:22 發表
我都有買台大蝴蝶苗,都覺得佢同其他舖開花株,價錢差不多,但以前買台大加多利亞苗,覺得幾壯,所以今次買蝴蝶苗.
我換左盆,佢D根真係好好,但我有D懷疑賣花Aunt攪錯色,我買左一盆紅花一盆白花,但D苗紅花果盆葉底全綠白花 ...

依你咁講好似真係攪錯左。

我見到有好多加多利都好靚。

我已開得太多戰線,愈種愈雜 又蝴蝶,又毬蘭,又酢醬草,又風雨蘭,又百合,仲種d攀爬植物如飄香、朝顏、使君藤、蔦蘿及百香果。其他零星一盆半盆的仲有好多。
回復

清補涼 發表於 2008-3-20 21:34:50 |顯示全部樓層
又大出血啦 ~~~
回復

beebee 發表於 2008-3-21 20:47:11 |顯示全部樓層
要得敗好過冇得敗呀﹗
回復

屠子步 發表於 2008-3-24 23:46:30 |顯示全部樓層
今日有朋友打電話比我,話最後一日有好多大平賣。

有無朋友執到d好野?
回復

擒擒青 發表於 2008-4-18 22:41:11 |顯示全部樓層
$50三盆真係好抵喎~
第3盆我喎次都有買,一盆要$30,
但喺最後一日買左2盆毬蘭~只係各$20,而家啱啱出緊花
睇嚟下年都係等到最後一日先買
回復