新手中毒,越種越多,點算/_\"

作者: smilegirl 发表于 2011-8-21 22:05:02
9893 72
寶頤 發表於 2011-12-5 15:05:22 |顯示全部樓層
smilegirl 發表於 2011-12-5 14:44
淘寶買種子我未試過呢 請問運費係點計架?
另外我都仲有d種子剩架, 你睇下鐘意邊隻, 我寄d俾你吧,(因為 ...

你有D咩種子, 我呢個星期先響陳X記買左2個大盆同泥..因為都唔夠地方發~哈哈

=V=我隻....狗狗...佢叫貓貓丫
smilegirl 發表於 2011-12-5 15:47:24 |顯示全部樓層
寶頤 發表於 2011-12-5 15:05
你有D咩種子, 我呢個星期先響陳X記買左2個大盆同泥..因為都唔夠地方發~哈哈

=V=我隻....狗狗...佢叫貓貓 ...

我pm左你, 你check一下
lola 發表於 2011-12-5 19:34:28 |顯示全部樓層
smilegirl 發表於 2011-12-5 13:54
你是說種子種起的那盆嗎? 是10月11日落種的.

重大棵過我棵苗...
smilegirl 發表於 2011-12-5 22:54:45 |顯示全部樓層
lola 發表於 2011-12-5 19:34
重大棵過我棵苗...

其實我由種子種起都係怕買成盆返黎會好快俾我種死, 所以先試下由種子種.
rainbow2011 發表於 2011-12-5 23:24:36 |顯示全部樓層
smilegirl 發表於 2011-12-5 22:54
其實我由種子種起都係怕買成盆返黎會好快俾我種死, 所以先試下由種子種.
...

我都係鐘意由種子種起, 不過迷迭香發芽率好低, 播左幾十粒得1粒發倒芽咋, 請問你果D係咪咁呢? 你種得好靚靚呀!
smilegirl 發表於 2011-12-5 23:59:57 |顯示全部樓層
rainbow2011 發表於 2011-12-5 23:24
我都係鐘意由種子種起, 不過迷迭香發芽率好低, 播左幾十粒得1粒發倒芽咋, 請問你果D係咪咁呢? 你種得好靚 ...

多謝你讚賞佢
我落左一包, 好似得20幾30粒, 發左芽既有6粒, 其中一粒唔係太靚俾我掉左, 我諗大約5份1發到芽
其實我都冇做過d乜, 好大機會係包種子比較新鮮, 但都係得一棵苗靚, 其他都mama地
rainbow2011 發表於 2011-12-6 00:05:09 |顯示全部樓層
smilegirl 發表於 2011-12-5 23:59
多謝你讚賞佢
我落左一包, 好似得20幾30粒, 發左芽既有6粒, 其中一粒唔係太靚俾我掉左, 我 ...

咁佢發芽率比起其他蔬果算好低, 我唯一發芽果粒苗受襲跌左落地, 以為佢死左, 點知又生番, 我聽有個種過既人講佢初初係生得好慢, 不過大到某個程度, 可能到左某個季節, 就生得好快, 仲越剪越有, 你要加油呀!
smilegirl 發表於 2011-12-6 00:11:40 |顯示全部樓層
rainbow2011 發表於 2011-12-6 00:05
咁佢發芽率比起其他蔬果算好低, 我唯一發芽果粒苗受襲跌左落地, 以為佢死左, 點知又生番, 我聽有個種過既 ...

嗯嗯
不過我想問下就係要唔要施肥架? 因為我只係溝左5份3粗沙(底)同5份2靚土(面)俾佢, 驚佢好快就唔夠營養
rainbow2011 發表於 2011-12-6 00:23:42 |顯示全部樓層
smilegirl 發表於 2011-12-6 00:11
嗯嗯
不過我想問下就係要唔要施肥架? 因為我只係溝左5份3粗沙(底)同5份2靚土(面)俾佢, 驚佢好快就唔夠 ...

我都唔知佢有無施肥, 佢話天氣回暖少少迷迭香就突然長大... 我自己D香草暫時只有幾棵, 淨係用洗米水同蛋殼, 仲要半個月或成個月先做得1次, 但又生得好鬼快, 越剪就生得越快, 因為見網上高手話香草類泥土唔好太肥, 否則會唔香, 我都唔太清楚係唔係, 不過跟住咁做又好似OK咁... 但就要分類邊款香草可以淋多水, 邊D唔可以令泥咁濕, 邊D連葉面都唔可以咁濕咁...  
smilegirl 發表於 2011-12-6 00:30:47 |顯示全部樓層
rainbow2011 發表於 2011-12-6 00:23
我都唔知佢有無施肥, 佢話天氣回暖少少迷迭香就突然長大... 我自己D香草暫時只有幾棵, 淨係用洗米水同蛋 ...

睇黎, 我呢個新手仲有好多野有排學了, 唯有繼續向各位請教

我都係新手黎咋, 你要指教我就真. ^^  發表於 2011-12-6 09:01
寶頤 發表於 2011-12-6 10:46:58 |顯示全部樓層
哎...我盆ROSEMARY阿媽上次好恨心同佢剪頭髮....剪太多
搞到有幾條支....死左
smilegirl 發表於 2011-12-6 12:00:26 |顯示全部樓層
寶頤 發表於 2011-12-6 10:46
哎...我盆ROSEMARY阿媽上次好恨心同佢剪頭髮....剪太多
搞到有幾條支....死左 ...

唔洗灰心, 香草生命力咁強, 好快又再婷婷玉立架la. 加油
寶頤 發表於 2011-12-6 12:35:04 |顯示全部樓層
>.<盆ROSEMARY跟左我2年...真係無陰公...
我次次同佢剪都係修頂架JA...點知阿媽咁大刀闊斧...."
smilegirl 發表於 2011-12-6 18:38:45 |顯示全部樓層
寶頤 發表於 2011-12-6 12:35
>.

wa2年, 唔g我個d肯唔肯跟我咁耐呢
寶頤 發表於 2011-12-6 22:14:01 |顯示全部樓層
應該唔難架, 唔洗點理佢, 少水, 好耐唔時先加少少肥俾佢
smilegirl 發表於 2011-12-8 20:08:40 |顯示全部樓層
cklife  蘿勒怕凍...十幾度時就要幫佢擋風保暖架喇...記憶中資料話十二度會凍死..
HI cklife, 好耐冇係香草版到見到你了WO, 有D掛住你添, HAHA
最近亦都煩緊點幫羅勒保暖, 因唔想擺入屋(屋企細呀MA, 同埋怕會惹飛飛入屋), 所以都唔G點算.

包住佢囉。。。用膠紙。。個頂留番個口抖下氣。。。或用膠袋套住,膠袋拮番d洞洞比佢。  發表於 2011-12-31 16:02
new1 發表於 2011-12-8 22:14:17 |顯示全部樓層
smilegirl 發表於 2011-12-8 20:08
cklife  蘿勒怕凍...十幾度時就要幫佢擋風保暖架喇...記憶中資料話十二度會凍死..
HI cklife, 好耐冇係香草 ...

幫它們蓋透明膠蓋(少許孔在蓋上)?
smilegirl 發表於 2011-12-8 22:50:56 |顯示全部樓層
new1 發表於 2011-12-8 22:14
幫它們蓋透明膠蓋(少許孔在蓋上)?

哈哈, 頭先經過吉吉島,見到有高身大既透明膠箱, 買左個返黎,
將幾盆羅勒一齊擺落去, 暫時防下風, 聽日再係上面加多層透明膠遮住,
再整幾個隆透氣, 應該得了瓜.   
仲有new1姐姐, d種子岩岩check 左有la, 聽日攞俾你?
new1 發表於 2011-12-8 23:09:28 |顯示全部樓層
smilegirl 發表於 2011-12-8 22:50
哈哈, 頭先經過吉吉島,見到有高身大既透明膠箱, 買左個返黎,
將幾盆羅勒一齊擺落去, 暫時防下風, 聽日再 ...

好呀! call me tomorrow or I'll call u tomorrow!
smilegirl 發表於 2011-12-31 13:17:15 |顯示全部樓層
冬天, 雖然不利我喜歡的羅勒類生長, 但還是有幾種香草長得不錯的,
起碼不會樣衰

parsley, 無懼香港寒冬, 只要遮一遮風就可以了, 試過摘幾塊黎蒸蛋, 不錯呢.

oregano, 3天發芽, 每天都會長大 "一點點"

catnip 為好奇而種, 唔洗點理, 其中一盆冇遮風, 寒風下都冇事

香蜂草, 依家冇乜日照俾佢, 得朝早一粒鐘, 生得比較綠

soy
oregano 小苗好可愛呀~  發表於 2012-2-22 10:29
catnip 中文是什麼?  發表於 2011-12-31 19:50