我愛露絲瑪莉 - 揭開瑪莉死の迷

作者: lola 发表于 2011-8-17 19:34:59
31803 219
lola 發表於 2011-12-8 19:22:09 |顯示全部樓層
寶頤 發表於 2011-12-8 18:35
@.@"我盆ROSEMARY長期響戶外架WO,
雖然大得慢, 但係由15蚊既苗仔都好強壯咁長大左2年 ...

好羨慕, 有無相睇呀?
寶頤 發表於 2011-12-8 19:33:08 |顯示全部樓層
lola 發表於 2011-12-8 19:22
好羨慕, 有無相睇呀?

@.@"要日頭先影到~因為室外唔夠光丫
初初種ROSEMARY都係因為BBQ要黎整羊超香
落左既話一埋火邊就香噴噴~~

還好佢一直生生性性, 無虫又無病無痛...係阿媽果次多手同佢剪頭髮剪多左
lola 發表於 2011-12-9 21:34:53 |顯示全部樓層
寶頤 發表於 2011-12-8 19:33
@.@"要日頭先影到~因為室外唔夠光丫
初初種ROSEMARY都係因為BBQ要黎整羊超香
落左既話一埋火邊就香噴噴~~ ...

我有一棵rosemary生病了, 唔知點救, 每況愈下, 請問有無高人指點迷津?
lola 發表於 2011-12-9 21:37:22 |顯示全部樓層
lola 發表於 2011-11-13 12:19
像現在立冬了盍著還可以, 夏天咁熱就唔知啦....

就是這棵了, 救咗好耐都無起色, 怎麼辦?
cklife 發表於 2011-12-9 21:56:03 |顯示全部樓層

嘩果然好多人中意迷迭香喎。。。

方便水栽法

我又插左一盆同大家分享下...

今次用思樂次杯做溫室....

依個就係亞媽喇...就係佢身上剪左一枝嫰頂黎插

材料係...思樂冰杯連蓋...加一個小花盆...仲要少少好疏水既泥..(一般科學泥加珍珠岩)

好簡單,將花盆仔放入思樂冰杯,加入泥再插上枝條....跟住由泥面加水,淋濕泥面..

水加到浸住少少盆底

蓋上杯蓋...放一旁一至兩星期...跟住就可以開蓋,見到思樂冰杯底部唔夠水就再係泥面加水...
但要注意...水要維持係花盆底部..唔好浸滿花盆...

就係咁種左兩個月後...

杯底睇到,佢生左好多水根...當然種係寫字樓時,你可以用花紙包住個思樂冰杯..就無咁樣衰..

盆底D根都好長下...

盆面好乾..直情係無水...

我好懶,淨係加水...無換過杯底下既水..更加無洗杯...所以生晒青苔..呵..呵...佢又唔死得喎...

-------------------
但...真相係...我無諗住水栽架....我係諗住插枝咋...但太懶無理佢...所以生左咁多根係水度...

依盆野...後來都係入土為安喇...

原來這樣可以引它生根!  發表於 2011-12-9 23:47
嘩種得好靚呀, 好詳細的步驟, 謝謝你的分享:)  發表於 2011-12-9 22:51
lola 發表於 2011-12-9 23:17:06 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-12-9 21:56

ck, 想問下我有一盆死下死下, 想保住母株, 可不可以成盆好似你咁下面放水, 上面加蓋. 我曾試過上面封膠袋就會有黑葉, 唔加就乾到變薑屍, 怎麼辦?

又唔知佢係咪生了病, 好慘....本來種得好靚架, 我見原裝個盆爛了, 就幫她換盆, 又多手加了超少量肥, 點知有機肥引來蚊滋, 令她爛根, 又再換泥無加肥... 蚊滋無哂, 但是她一直死下死下咁...
cklife 發表於 2011-12-10 08:30:34 |顯示全部樓層
回覆︰new1  原來這樣可以引它生根!

係呀...根會追水嘛...
cklife 發表於 2011-12-10 08:41:32 |顯示全部樓層
lola 發表於 2011-12-9 23:17
ck, 想問下我有一盆死下死下, 想保住母株, 可不可以成盆好似你咁下面放水, 上面加蓋. 我曾試過上面封膠袋 ...

你咁玩過佢呀....咁最後換盆果次..有無去清D爛根呀?

我都係今年先開始種得生咋...之前都係死...(死因多數爛根..我忍唔住要淋水)

我諗你或者試下我上邊既做法喇....比佢坐水...要用野架高個花盆....盆底剛剛接觸到水面,咁佢自己會吸水上去,等佢自己分配囉...

你加膠袋...要有洞喎....你睇我個杯蓋既洞唔細架....你加左袋就黑葉,我估係唔通風囉....
要整幾多洞要洞要幾大個,我諗要試....目標係...葉唔乾水...但要通風...唔通風迷迭香易患病..又會有紅蜘蛛等等架...

最重要係..你衣家D泥係咪己經清晒D肥先....尤其係生肥(即係未分解既有機肥)...

花盆因為空間細....一般植物既根基本上全盆都係,加肥要小心....我一般加肥都係沿住盆邊挖一個洞或一條小坑放落去...根住蓋泥(一定要蓋泥..咁就無咁易有蚊滋)

而迷迭香我好忍手,落肥好疏又落好少...而且我會用好深花盆種....每次淋水都淋透(泥面入水盆底出水),等泥面完全乾晒我先會再淋水。(因為泥深,個面乾晒其實中間泥仲係有水份架)

希望你救得番佢啦...

=============
一般換盆,我加基肥都只會加係底部(用花園仔老師教的方法)...即係加左疏水石仔,加一層泥,再加肥料加少少泥拌勻..再蓋一層1或2吋厚既泥,再將舊植物連原身既泥放落去...再填滿泥....

咁樣植物既根唔會立刻直接接觸到肥料,到植物重新適應左,佢D根自己會去搵肥食架喇...

謝謝你, 我會試下啦, 不過我落了超少基肥咋, 都唔惦.....:(  發表於 2011-12-10 11:53
lola 發表於 2011-12-10 11:50:45 |顯示全部樓層
今日剛去完花墟買了蛭石和珍珠巖, 賓賓$8 一包... 希望幫下佢疏水啦...

另外今日有超多大小迷叠香賣, 好多好靚, 全部葉好大片.
ht333147 發表於 2011-12-10 11:59:54 |顯示全部樓層
lola 發表於 2011-12-9 21:34
我有一棵rosemary生病了, 唔知點救, 每況愈下, 請問有無高人指點迷津?

有無相?
lola 發表於 2011-12-10 12:52:22 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-12-10 11:59
有無相?

有呀, 佢本來係最大最靚果盆, 真係急轉直下.

ht333147 發表於 2011-12-10 13:27:26 |顯示全部樓層
看來是爛根所以吸水有因難, 好像圖上方那些較嚴重, 即是根不是全部都爛掉.
建議將不夠青綠的枝條剪去(有一半以上), 放蔭涼位等回復生機.
如果用膠袋保濕, , 每日打開半個鐘''換氣''  , 同埋唔好晒, 否則太焗.

係呀...唔健康枝條剪左佢...  發表於 2011-12-10 17:43
lola 發表於 2011-12-10 16:14:37 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-12-9 21:56

我有一個疑問, 係咪 "水根" 唔怕水, 會在水裡呼吸? 泥根怕水, 吾可以浸水. 咁水種咪無咁易爛根囉?

水種你點比肥呢?比左化學肥..你會唔會食佢呢?還是只有觀賞或聞下佢?  發表於 2011-12-10 17:44
ht333147 發表於 2011-12-10 16:51:39 |顯示全部樓層
lola 發表於 2011-12-10 16:14
我有一個疑問, 係咪 "水根" 唔怕水, 會在水裡呼吸? 泥根怕水, 吾可以浸水. 咁水種咪無咁易爛根囉? ...

據知, 水根與泥根的質地有別, 水種的轉泥種會有適應期, 亦有風險.
泥種太多水是會影響呼吸, 焗 C 了跟著爛根.

係呀..水種轉泥種有適應期...所以我未敢剪佢住...等佢生定左..有新葉出我先敢剪....  發表於 2011-12-10 17:45
lola 發表於 2011-12-10 18:03:28 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-12-10 16:51
據知, 水根與泥根的質地有別, 水種的轉泥種會有適應期, 亦有風險.
泥種太多水是會影響呼吸, 焗 C 了跟著 ...

我忽發奇想, 市面有沒有 "水耕培苗保溫室" 賣, 有沒有用?
ht333147 發表於 2011-12-10 18:23:02 |顯示全部樓層
cklife  係呀..水種轉泥種有適應期...所以我未敢剪佢住...等佢生定左..有新葉出我先敢剪....

而且, 越大棵越難適應, 甚至轉唔到, 因為初期根未能吸水, 供應不上, KO

嗯...大定左好似人咁...人老左都無咁易適應新環境...  發表於 2011-12-11 10:24
lola 發表於 2011-12-10 21:39:32 |顯示全部樓層

看一下D較乖的仔女先, 平衡一下

其實咁係唔係太密?  發表於 2011-12-12 00:41
lola 發表於 2011-12-13 18:55:36 |顯示全部樓層
KKKK 其實咁係唔係太密?

**** 真係太密嗎? 我好驚攪佢哋, 我怕攪死佢....而家放在公司風涼水冷, 好似又無乜野咁...

其實我真係唔知﹗所以先問﹗  發表於 2011-12-13 23:33
lola 發表於 2011-12-17 08:09:15 |顯示全部樓層
真慘, 利盆rosemary要離開溫室了, 怎麼辦?

唉...點解屋企幫你淋水果個咁大整估丫!?  發表於 2011-12-17 08:16
cklife 發表於 2011-12-17 08:23:04 |顯示全部樓層
有時,有d人淋水真係忍唔到手呀。。。。
我以前都係咁既人。。。好多盆迷迭香都係咁比我整死。。

最近一個好中意臭草既婆婆,佢又係咁既人,成日話自己條命種唔到臭草,年年整死好多盆。

最近教左佢種,比左盆新既佢 ,佢話第一次臭草係佢屋企捱到兩個星期。。。

不過覺得盆臭草好慘囉。。。佢話兩個星期無淋水,生得好靚 ,但唔淋d水落泥。。佢就覺得盆野好慘無人理咁。。。

好彩佢仲忍緊手。。。希望佢繼續種得靚 啦。。。