我愛露絲瑪莉 - 揭開瑪莉死の迷

作者: lola 发表于 2011-8-17 19:34:59
31797 219
lola 發表於 2012-4-29 10:49:08 |顯示全部樓層

迷迭香不能受熱, 只宜陰乾

不可用熨斗, 風筒之類, 後果不堪切想....葉全黑
lola 發表於 2012-4-30 00:18:44 |顯示全部樓層

超蠢豬lola....制造了十四條....黑色瑪利....

Turn black cannot eat?  發表於 2012-6-13 16:29
lola 發表於 2012-6-2 15:00:59 |顯示全部樓層

活在桂花樹下,居然生長仍然迅速。
lola 發表於 2012-6-9 19:57:31 |顯示全部樓層
雖然天氣咁熱,好似都繼續長大,而且不少
KKKK 發表於 2012-6-12 17:57:32 |顯示全部樓層
好正喎﹗
lola 發表於 2012-6-12 21:31:04 |顯示全部樓層
KKKK 發表於 2012-6-12 17:57
好正喎﹗

因為夏天,要放在樹下,更加要多做防虫。
tomtomtom 發表於 2012-6-12 22:14:50 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-4-28 07:18
1. 减少枝條數量
如果枝條太密, 可以分棵, 方法是可以將不同株分盆, 或將同株枝條用低壓法分株
    咁母 ...
講開摘頂,我又閒聊一下我既不愉快經歷。

你好,剛剛先見到呢個帖,講解好詳細,睇完有D問題想問,又有D感想,請多指教

先問問題:
1. 聽好多花友講迷迭香唔容易過到夏天,但我租田的地方包括我都有種迷迭香,大部份都冇事,我都種咗兩年,冇點特別照顧。是否種地與種盆有分別?
2. 見你用低壓法分株,為何不剪下插枝?

跟住講感受:
1. 租田後試過带不同親友去參觀,反應有 3 種,一是衷心地有興趣,二是潑冷水型,即你講的"種埋唔夠食"型,三是扮有興趣型,即是冇嘢搵嘢問並作誇張反應"你好犀利呀"。慢慢地就學會只記住第一種親友的支持,第二、三種就聽完就算,以後慳番唔駛同佢地再去。
2. 種植同一種作物都可以有不同方法,因情況不同,不會有一個絕對正確的方法。花友間的交流互動,都係想取長補短,最緊要係互相尊重。

我覺得品種會有關係,其次係種植環境。我用低壓係因為我本身插枝經常失敗,未試過低壓,咪又玩下囉。  發表於 2012-6-13 08:16
malike 發表於 2012-6-13 12:56:46 |顯示全部樓層
lola 發表於 2012-6-12 21:31
因為夏天,要放在樹下,更加要多做防虫。

點樣做防虫呢?

I thought Rosemary doesnt need pest control... =='  發表於 2012-6-13 16:30
lola 發表於 2012-6-13 21:09:10 |顯示全部樓層

stubborn Turn black cannot eat?

don't know 。。。。I didn't throw them away ....
pwhfanny2005 發表於 2012-6-22 00:18:23 |顯示全部樓層
lola 發表於 2011-11-13 10:19
有一次買了一盆新的rosemary, 放在家養了幾星期, 看見他好像沒有甚麼生氣, 加上盆子破了, 便加了超少基肥及 ...

我有D唔明, 又話要通風, 點解用膠樽蓋住?
lola 發表於 2012-6-22 07:51:33 |顯示全部樓層
pwhfanny2005 發表於 2012-6-22 00:18
我有D唔明, 又話要通風, 點解用膠樽蓋住?

證明了這方法是不對的,因為果棵瑪莉不見了。
lola 發表於 2012-6-22 07:55:51 |顯示全部樓層

stubborn: I thought Rosemary doesnt need pest control... =='

*** I do not agree that much, coz many posts said they have spider mite problems with Mary....

agree with u  發表於 2012-6-27 21:34
lola 發表於 2012-6-27 22:20:12 |顯示全部樓層
new1 agree with u

*** that's right. coz previously I thought Mary doesn't afraid of bugs. And now not.
lola 發表於 2012-7-2 20:40:45 |顯示全部樓層

剛過去的周末,八號風球後,晨早往花墟逛逛。。。幸運地,那里的花花沒有 大問題。 行了一轉外圍,又想入去D舖頭行下。

當然是留 連忘返。。。

lola 發表於 2012-7-2 20:42:52 |顯示全部樓層
見到有一個姨姨,在修剪小瑪莉,有很多黑葉在腳下。。。。
我就對她說。。。黑了腳,是太熱吧!
lola 發表於 2012-7-2 20:52:18 |顯示全部樓層

我問她近日天氣酷熱,每天都要修葉嗎?

她說是的,每天都忙著幫瑪莉修黑葉。。。
lola 發表於 2012-7-2 20:54:48 |顯示全部樓層
我就問: 為什麼不把小瑪莉放進店內涼冷氣?

她回答道: 不能。
lola 發表於 2012-7-2 20:57:55 |顯示全部樓層
點解呢?

她回答: 如果我將她們全部放入店內,係,我可以唔使日日修黑葉,連賣相也好些。。。
lola 發表於 2012-7-2 21:01:25 |顯示全部樓層

她說: 不過D客買咗返去就多得你吾少。。。

!?!!? 點解呢?

她說: 放在冷氣間賣,除非你放在冷氣間養,否則一日都會熱死佢,佢地唔可以適應。

夏天,要將佢地放在大風D的地方,有無太陽或下雨唔係大問題,最緊要泥要疏水,要通風陰涼乾爽。
lola 發表於 2012-7-2 21:23:46 |顯示全部樓層

http://hkplants.com/forum.php?mo ... 8&fromuid=60185

這是我的第一盆瑪莉,我就是走進其中一間店舖裏買的,勁開著冷氣。

當時是盛夏,買時樣子還未死下死下,但已沒什麼精神,。。。

我終於明白,點解佢死得咁快! 所以,不要買嬌生的瑪莉公主。