5/4 再更新 小苗篇 Luke like ~*食蟲集中貼分享

作者: LUKE 發表于 2011-8-13 20:54:52
8288 75

HIHI~!回頭想一想都好耐無發下貼,家中的小夾仔都餓了一段時間嚷著同大家見面~!
為左方便更新,就用這個貼就集中貼吧

今次打頭陣係...
巨人?不..菫?不...毛毛?不
來個最普通的花市吧!
記起某中國食蟲論壇都見到壇主試種呢水苔與泥炭這2種介質的分別

恰巧前陣子森記有高質素+大隻既28蚊花市夾,就抱住好奇的心態自行再嘗試
當然,純粹小實驗並不標準,但可作參考,先讓大家看看2位佳麗吧~!

6月25日

6月25日

在落盆種前,色澤上2棵無太大分別(2棵同是鮮紅色夾);大小方面,只是右邊花市較左邊花市大一點

經過了1月多(45天)的初步小試如何呢...??明晚和大家分享一下吧!
                                                           to be continue..........
(純粹個人分享,如有意見請各位不吝賜教)
Monk's 發表於 2011-8-13 21:17:42 |顯示全部樓層
很期待的試驗啊,我以前用泥炭,現在用水苔,但由於環境不同未能作比較
回復

LUKE 發表於 2011-8-13 21:33:05 |顯示全部樓層
Monk's 發表於 2011-8-13 21:17
很期待的試驗啊,我以前用泥炭,現在用水苔,但由於環境不同未能作比較

係阿,難得有機會所以就試下,感謝支持
回復

billylam9 發表於 2011-8-13 22:59:56 |顯示全部樓層
一家係右面啦!,係咪!?
回復

透心涼 發表於 2011-8-13 23:05:47 |顯示全部樓層
請問你的酸性泥炭土在哪裏購買的呢? 抑或是買回來再自己加酸?
回復

dtyhbv 發表於 2011-8-13 23:14:10 |顯示全部樓層
泥炭土本身就係酸性~
回復

LUKE 發表於 2011-8-13 23:33:16 |顯示全部樓層

泥炭土的問題,確是困擾了我一陣子
其實可信的泥炭土,我認為在花墟的'花寶'(店名)是最有保証
你大可以問一問店員無肥泥炭土(但它不是寫著食蟲植物專用的),價錢大約8蚊~其後混珠石即可
回復

avery 發表於 2011-8-13 23:37:27 |顯示全部樓層
LUKE 發表於 2011-8-13 23:33
泥炭土的問題,確是困擾了我一陣子
其實可信的泥炭土,我認為在花墟的'花寶'(店名)是最有保証
你大可以問一問 ...

唔可以話佢最有保証, 只可以講咁啱佢地賣開果隻泥炭土合用啫 ~
回復

avery 發表於 2011-8-13 23:38:47 |顯示全部樓層
dtyhbv 發表於 2011-8-13 23:14
泥炭土本身就係酸性~

亦不一定 ~

泥炭土有 D 加左野調酸鹼度, 用正果 D 種死硬
回復

LUKE 發表於 2011-8-13 23:44:16 |顯示全部樓層
avery 發表於 2011-8-13 23:37
唔可以話佢最有保証, 只可以講咁啱佢地賣開果隻泥炭土合用啫 ~

當我係新新手時,真係對泥尼個問題好困擾
都唔知邊間可信,森記個D包裝真係...令我半信半疑
所以我有一排對泥係無信心,全用水苔~_~但又唔太識用結果出了點事...
回復

durianpancake 發表於 2011-8-14 00:09:15 |顯示全部樓層
其實我覺得水苔同泥炭土真係魚與熊掌...

家下我幾棵見到最大既分別係...用泥既d夾企得直d靚d, 用水苔既d夾好散...
而感覺上用水苔好似生得快d

但都係睇埋你既報告先
回復

LUKE 發表於 2011-8-14 00:12:01 |顯示全部樓層
durianpancake 發表於 2011-8-14 00:09
其實我覺得水苔同泥炭土真係魚與熊掌...

家下我幾棵見到最大既分別係...用泥既d夾企得直d靚d, 用水苔既d夾 ...

唔講唔覺...一講就幾覺
回復

透心涼 發表於 2011-8-14 00:31:18 |顯示全部樓層
LUKE 發表於 2011-8-13 23:44
當我係新新手時,真係對泥尼個問題好困擾
都唔知邊間可信,森記個D包裝真係...令我半信半疑
所以我有一排 ...

森記果D是有白色石仔(蛭石?)混和的, 現在用些做蘭花植料
而我盤豬籠草係用緊花寶泥炭土(經店員推薦)又加了些蘭石,種了約三個月,可是D籠不但枯曬,新葉仲越生越小,搞到我曾經極度懷疑係我用錯了植料~
現在聴你咁講, 唯有lup住袋觀察多一兩個月先lu@@
回復

avery 發表於 2011-8-14 00:35:51 |顯示全部樓層

白色石仔 係 珠石

食蟲植物 只有 捕蟲蓳頂得順蛭石

又令我諗起一個話自己種左十幾年食蟲植物既資深花友, 當年問我呢一個啱啱種得果半年食蟲既新手, 點解佢 D 毛氈苔 同 捕蟲蓳種埋一齊會死喎 ....

答案咪佢學 D 外國鬼種捕蟲蓳加蛭石, 再同 D 毛氈苔浸埋一個水盆咁 D 毛梗係死啦 ...

註解: 蛭石含豐富礦物質  

!?  發表於 2011-8-14 22:36
誰? :p  發表於 2011-8-14 00:55
回復

LUKE 發表於 2011-8-14 20:41:11 |顯示全部樓層

RE: Luke like ~*食蟲集中貼分享(第二波!45天後如何?另追加矮巨

結果公佈~!
先上圖看看

經觀察所得,正如某花友所說,用泥炭種後的小捕明顯葉子挺拔,夾亦較原本大,但是夾的色澤在同一光照下只是微紅 ;
而用水苔種後,夾子明顯易紅與原本的色澤相若(可細看在較底的夾子作對比),但葉子較用泥炭土種軟 ,夾子亦沒有明確長大.

兩者各有明顯差異,用泥炭種生長較快但色澤上可能需要更多的光才出現滿意的紅色;而水苔種植雖然較長得慢,但是較易紅一些.大家可作個參考~

另外再貼貼一下,花友贈送其中一盆矮巨人吧,
沐浴在強燈光下...看看它的大大夾子吧^+^

稍後幾天,再送上新寵Jaws Smiley 與由小小苗種直今有1元大的舊愛FUZZY吧

比個叻先, 但我d 水苔生得快d呢, 不過紅唔紅呢家野, 真係唔講唔覺喎... 睇下你棵low giant, 同泥都好夠紅  發表於 2011-8-15 00:33
回復

billylam9 發表於 2011-8-14 22:10:47 |顯示全部樓層
avery 發表於 2011-8-14 00:35
白色石仔 係 珠石

食蟲植物 只有 捕蟲蓳頂得順蛭石

但係d殊可都含礦物質架wo,
點解又....?
回復

avery 發表於 2011-8-14 22:25:16 |顯示全部樓層
Yes it might CONTAIN some 礦物質 but ... those 礦物質 do not dissolve in water lor ~

Trust me, I have measured dissolved ions content of 珠石 and it's low risk ~
回復

LUKE 發表於 2011-8-15 00:56:08 |顯示全部樓層
re :pan,對於紅唔紅尼個問題,我都有諗過下
棵矮巨係我擺正係幾支燈正中下,d光強到葉都有d燒枯埋...如圖中有幾塊葉都係黑左邊
而尼2棵花市係我擺係燈既尾端位,而且係有個透明袋套住開孔,所以光唔太強
所以個post到都有提到:''用泥炭種生長較快但色澤上可能需要''更多的光''才出現滿意的紅色''

btw,尼個問題真係問得好a_a!
回復

wilson11 發表於 2011-8-15 09:45:23 |顯示全部樓層
生長得好快, 環境一定好好
回復

avery 發表於 2011-8-15 14:29:53 |顯示全部樓層
所謂用水苔種,但冇清楚解構點種,例如 水苔品質、種植鬆緊度、甚至是否使用生水苔等等對實驗起關鍵影響既因素,使用泥炭土亦然

其次,當你種莢有番咁上下日子,你會發現紅唔紅並不只受控於單一條件,溫度,日照長短,季節轉變,要歸納變紅因素其實談何容易
回復

1234下一頁