數字花 455

作者: rockyyip2002 发表于 2011-8-4 12:56:59
1387 9
數字花 455
eve3313 發表於 2011-8-4 14:25:46 |顯示全部樓層
嘩!  你個blog旁邊d花貓是你種呀?  令我眼花花呀!  原來你係高手, 好勁喎!  
rockyyip2002 發表於 2011-8-4 14:58:07 |顯示全部樓層
eve3313 發表於 2011-8-4 14:25
嘩!  你個blog旁邊d花貓是你種呀?  令我眼花花呀!  原來你係高手, 好勁喎!

係呀, 我主力是在家中種花貓的, 只在公司種了三十多盆紫羅蘭囉.
eve3313 發表於 2011-8-4 15:53:29 |顯示全部樓層
rockyyip2002 發表於 2011-8-4 14:58
係呀, 我主力是在家中種花貓的, 只在公司種了三十多盆紫羅蘭囉.

嘩!  我係公司放了十盆八盆BB AV 已經覺得好誇張, 你真係好利害呀!  花貓現在是可否開花期呀!  POST D玉照上來 LOOK LOOK呀! 我現在才學人種花貓及迷岩, D迷岩還係下種子種的, 已經一個星期有多, 連佢個影都唔見呀!
rockyyip2002 發表於 2011-8-4 17:19:20 |顯示全部樓層
eve3313 發表於 2011-8-4 15:53
嘩!  我係公司放了十盆八盆BB AV 已經覺得好誇張, 你真係好利害呀!  花貓現在是可否開花期呀!  POST D玉 ...

因香港天氣炎熱, 種花貓只可以比水佢, 又唔好加肥和太多水, 因好易爛根的, 到秋冬先會有多D花睇囉. 另外種子要兩至三星期先會出苗的, 多等一吓啦.
eve3313 發表於 2011-8-4 17:25:13 |顯示全部樓層
Ok, 多謝指教!  
草青 發表於 2011-8-4 17:29:44 |顯示全部樓層
靓靓..................
joycewsm 發表於 2011-8-4 18:25:21 |顯示全部樓層
rockyyip2002 發表於 2011-8-4 17:19
因香港天氣炎熱, 種花貓只可以比水佢, 又唔好加肥和太多水, 因好易爛根的, 到秋冬先會有多D花睇囉. 另外 ...

花貓不用落肥的嗎?不落肥也開到花?那對陽光的要求又如何呢?請指教。
rockyyip2002 發表於 2011-8-4 21:02:42 |顯示全部樓層
joycewsm 發表於 2011-8-4 18:25
花貓不用落肥的嗎?不落肥也開到花?那對陽光的要求又如何呢?請指教。 ...

不是花貓不用落肥, 而是只在夏天不落肥, 因落肥好易爛根的, 春秋冬都要落肥呢, 而且要多下幾次的, 至於陽光就要多散射光, 直洒會好易燶葉呢.
joycewsm 發表於 2011-8-4 21:06:35 |顯示全部樓層
rockyyip2002 發表於 2011-8-4 21:02
不是花貓不用落肥, 而是只在夏天不落肥, 因落肥好易爛根的, 春秋冬都要落肥呢, 而且要多下幾次的, 至於陽 ...

知道,唔該哂。