花展買嘅毬蘭

關閉 [複製鏈接]
作者: tata 發表于 2008-3-18 12:39:16
11205 51
ann 發表於 2008-3-19 22:34:50 |顯示全部樓層
跟貼一張
回復

pinky 發表於 2008-3-24 19:58:43 |顯示全部樓層
今日係花展大平賣毬蘭 ~~
大大盆都係 $ 20 盆 ~~ 清貨

我都買左 4 盆回家 ~~
其中有一盆的職員話係 粉紅色有毛果隻 ~
原價要成 $160 一盆 ~
其中兩盆係白色花 ~ 原價 $80 ~
另外粉色一盆買比我就 $40 ~ 原價 $80 ~

加埋家中三盆 ~~
加加埋埋 7 種了 ~~

回復

wong 發表於 2008-3-24 20:21:13 |顯示全部樓層
原帖由 pinky 於 2008-3-24 19:58 發表
今日係花展大平賣毬蘭 ~~
大大盆都係 $ 20 盆 ~~ 清貨

我都買左 4 盆回家 ~~
其中有一盆的職員話係 粉紅色有毛果隻 ~
原價要成 $160 一盆 ~
其中兩盆係白色花 ~ 原價 $80 ~
另外粉色一盆買比我就 $40 ~ 原價 $80 ~
...

廿蚊果d係carnosa....好多人買....

粉紅色有毛係唔係捲叶毬蘭???
回復

sammy 發表於 2008-3-25 00:13:50 |顯示全部樓層
見到斑葉carnosa苗, 幾塊葉, $10三盆 (同埋D迷你巴西野牡丹,秋海棠等苗一齊任揀) , 好啱我玩, 一來$20成株太大冇位, 二來唔知環境啱唔啱種
回復

屠子步 發表於 2008-3-25 04:15:48 |顯示全部樓層
買得太早喇我
回復

八王爺 發表於 2008-3-25 06:22:31 |顯示全部樓層
$20 .... 簡直难以置信!

我也走宝了。
回復

屠子步 發表於 2008-3-25 10:36:13 |顯示全部樓層
咪係,咩種都好,2吋長唔知有根未的毬蘭花墟已要20蚊。
回復

pinky 發表於 2008-3-26 01:02:33 |顯示全部樓層
如果你地想要, 我可以分比大家 ~
因為我家唔可以種太大盆植物會阻住個無敵大海景會比人片 ~~
因為牠買回來已經好高 ..... 但 $ 20 實左太平了我又忍唔到手 ~~

但係我想知要點修剪 ( 剪幾多到 or 最少要保留多少片葉一支分枝 ...... 等等 )
如果有高人指點我就可以分比大家 ~~

另外 , 我有個問題想問下 , 我本身用水苔種毬蘭 , 有不定時落水肥 ,
露台西斜 , 所以每次淋滿碟底就由牠去吸 , 見無咩水又淋返滿碟底 ,
種左幾年都係唔見牠有花生過出來 ~~ 只懂長葉 ......
唔知係咪關乎我用左水苔種牠呢 ???? 因為我見買回來毬蘭都係用泥&椰衣 ......
有無人可以解答到我呢 ????

回復

八王爺 發表於 2008-3-26 06:11:35 |顯示全部樓層
原帖由 pinky 於 2008-3-25 18:02 發表
如果你地想要, 我可以分比大家 ~
因為我家唔可以種太大盆植物會阻住個無敵大海景會比人片 ~~
因為牠買回來已經好高 ..... 但 $ 20 實左太平了我又忍唔到手 ~~

但係我想知要點修剪 ( 剪幾多到 or 最少要保留多少片 ...

唔好剪,剪咗就更加唔會开花!
毬兰若適应比你家中环境,它在水肥合適时,自然开花。
不开花只有以下原因:
1,光照不足
2,植料変旧
3,水肥不夠

照你所遘的情況,你咁耐都冇換过植料,也沒有說施什么肥?当然不开花咯!
回復

pinky 發表於 2008-3-26 09:45:21 |顯示全部樓層
唔剪得 ~ 唯有等我搵下本身有無分枝先 ~~

其實我有換植料 ~ 只你忘記左講 ~
陽光一定充足 ~ 或者係肥料不夠吧 ~
因為我用好平水肥去養牠 ~

八王爺 : 請問你用開什麼肥料 ????

回復

屠子步 發表於 2008-3-26 13:34:59 |顯示全部樓層
毬蘭是有"繼花性"的,在上次開過花的地方會再次開。所以如王爺講,唔好剪開左花的那支枝條。

我就剪低d分枝比人。
回復

ppchu 發表於 2008-3-26 13:40:07 |顯示全部樓層

最後一day

^^唔買唔買還是買了.....

係呀係呀 廿蚊一盆咋..平時呢個價邊有可能買到, 不過真係好重..

係呀係呀 廿蚊一盆咋..平時呢個價邊有可能買到, 不過真係好重..
發仔球蘭 (2).jpg

呢個話係變種原價150 都平左一半 , 不過坐車掉了幾片葉..心痛

呢個話係變種原價150 都平左一半 , 不過坐車掉了幾片葉..心痛
回復

pinky 發表於 2008-3-26 17:49:48 |顯示全部樓層
原帖由 ppchu 於 2008-3-26 13:40 發表
^^唔買唔買還是買了.....

你個變種毬蘭 , 係咪都係 $20 賣比你 ??
因為見你相打左 $150 平左一半 ~~

因為我果日都有買呢盆 ~~ 成為 $20 ~~
眼見 d 葉好黃 , 店員講只要曬下就唔會黃 ~ 但又見有花球 ~ 都係忍唔住手 ~

回復

pinky 發表於 2008-3-26 17:56:36 |顯示全部樓層
原帖由 屠子步 於 2008-3-26 13:34 發表
毬蘭是有"繼花性"的,在上次開過花的地方會再次開。所以如王爺講,唔好剪開左花的那支枝條。

我就剪低d分枝比人。

即可以剪枝啦 ?? 攪到我好混亂添 ~
呢個店員都有講唔好剪花枝 ~
因為我眼有 d 枝條盡頭係花枝 ~ 花枝又唔係中間生出 ~
所以唔係太懂去剪 ~~
回復

Exodus 發表於 2008-3-26 18:29:41 |顯示全部樓層
變種熟客價50蚊, 仲有花睇好香
ses個變種唔錯, 原本個種朵花純色的

其他15蚊20蚊又執左返屋企玩
但imperialis同macrophylla marginata依舊企硬過百

回復

ppchu 發表於 2008-3-27 22:51:25 |顯示全部樓層
原帖由 pinky 於 2008-3-26 17:49 發表

你個變種毬蘭 , 係咪都係 $20 賣比你 ??
因為見你相打左 $150 平左一半 ~~

因為我果日都有買呢盆 ~~ 成為 $20 ~~
眼見 d 葉好黃 , 店員講只要曬下就唔會黃 ~ 但又見有花球 ~ 都係忍唔住手 ~ ...

變種盆球蘭我用 $60蚊買ga..係發仔話呢隻係變種, 唔係出面舖前嗰d原價$80嗰隻, 我見發仔咁講,又見呢隻d葉大少少咪買呢種囉....買時得留兩粒花仔咋.....
回復

budd0007 發表於 2008-3-30 19:59:27 |顯示全部樓層
變種叫咩名呀, 唔該哂!!
回復

屠子步 發表於 2008-3-30 21:04:55 |顯示全部樓層
原帖由 pinky 於 26-3-2008 17:56 發表

即可以剪枝啦 ?? 攪到我好混亂添 ~
呢個店員都有講唔好剪花枝 ~
因為我眼有 d 枝條盡頭係花枝 ~ 花枝又唔係中間生出 ~
所以唔係太懂去剪 ~~

借別人張相解說,圈住的是花枝,我是不會只剪花枝。

但如我要比人,就會剪落D連葉,最好是已生有氣根的。
回復

pinky 發表於 2008-3-31 17:21:15 |顯示全部樓層
原帖由 屠子步 於 2008-3-30 21:04 發表

借別人張相解說,圈住的是花枝,我是不會只剪花枝。

但如我要比人,就會剪落D連葉,最好是已生有氣根的。

即最好保留 4-5片葉比人 ~
謝謝 ~
回復

oneonewe 發表於 2008-4-3 01:14:58 |顯示全部樓層
我忍唔住手o係花展買2盆毬蘭苗 ($10/2盆)
老闆話要隔日淋水
要保持住個濕度喎
買番來時係用椰絲的
我今日同佢地換o左水苔了

回復