天台的20盆蝴蝶蘭生長記錄

作者: simple1 發表于 2011-8-2 12:53:26
29288 118
avery 發表於 2011-8-6 12:19:09 |顯示全部樓層
simple1 發表於 2011-8-5 11:07
謝謝提醒
因為晚上不方便到天台..黃昏的熱力又可能未散(需然蘭花的位置在午後已經很陰涼).
所 ...

邊種 自動灑水器 ?? Gardena ?? 半天霧 ??
回復

蘭花 發表於 2011-8-6 23:41:18 |顯示全部樓層
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
回復

dtyhbv 發表於 2011-8-7 00:02:42 |顯示全部樓層
咁都要賣AD。。。冇言了~
回復

Exodus 發表於 2011-8-7 00:17:13 |顯示全部樓層
simple1 發表於 2011-8-3 10:33
需然cheap cheap地,不過都遮到陽光。
這幾天會找些長草改善。唔賣正式遮光網是因為設計上個格網是用來給 ...

點解有用草黎遮陰呢種咁奇怪既想法?
回復

Exodus 發表於 2011-8-7 00:21:13 |顯示全部樓層
蘭花 發表於 2011-8-6 23:41
如果想知道如何用發泡膠種蘭花

就去西鐵站錦上路跳蚤市場找那間鋪睇睇啦........

原來係你,賣野鍾意話乜得野蘭花都好易種好易開花,連嘉多利都話可以唔使曬係室內就識開花既人。
當年仲同我講話可以幫我搵到棵 Phal. gigantea f. alba 賣俾我添。

棵花呢?發左芽未?
原來講咁多野係為左賣廣告,真係多謝你既星期六日溫馨提示。

o....  發表於 2011-8-7 00:44
原來有前科。。。  發表於 2011-8-7 00:41
回復

Tony 發表於 2011-8-7 00:22:20 |顯示全部樓層
其實咁樣賣廣告...有冇問題架呢???

你同板主投訴咪有問題LAW。。唔同板主投訴咪冇問題LAW~XD  發表於 2011-8-7 00:57
回復

蘭花 發表於 2011-8-8 01:37:29 |顯示全部樓層
Exodus 發表於 2011-8-7 00:21
原來係你,賣野鍾意話乜得野蘭花都好易種好易開花,連嘉多利都話可以唔使曬係室內就識開花既人。
當年仲 ...

你是不是真的想要那Phal. gigantea f. alba 苗 ?
現在有現貨

我PM 你
回復

tomBEE 發表於 2011-8-20 07:11:32 |顯示全部樓層
simple1 您好!

看得出樓主是有心機種花的人. 如無領會錯, 這個天台庭園的風格, 似乎是想帶出一些較自然的感覺, 元素包括:
- 攀上藤蔓植物的格子棚,
- 藤蔓也成為蘭科植物的遮陰,
- 少用化學品,
- 等等.

個人十分支持朔造個人風格的庭園, 不過為了這種理想, 往往要比一般純為種植, 負出更多精力去解决更多的技術問題, 如當藤蔓植物未長成之前怎樣提供足夠的遮陰給蘭科植物等等.   

以開post時的情況而言, 直光, 大風, 混料和塑燒盆都可帶來乾的元素, 而4個元素同時加在一起, 或許會過乾. 如果將這4項中的其中1項或多項改變(如將塑燒盆轉膠盆), 會否幫助保濕(又不會過濕)呢? 我不肯定.

最掌握現埸環境的人, 莫過於庭園主人. 期待欣賞這個有風格的庭園, 加油!

回復

aprilhung 發表於 2011-8-20 13:07:11 |顯示全部樓層
用發泡膠???發泡膠有毒架喎!!!!
回復

avery 發表於 2011-8-20 13:29:43 |顯示全部樓層
蘭花 發表於 2011-8-8 01:37
你是不是真的想要那Phal. gigantea f. alba 苗 ?
現在有現貨

你唔係真係以為有 D 咩蝴蝶蘭只係得你有, 而佢會可能揾唔到呀 ??!
回復

simple1 發表於 2011-8-23 14:20:32 |顯示全部樓層
avery 發表於 2011-8-23 12:15
唉 ... 完全冇用水苔既 concept ... 點搞 ...

我真的不太懂如何實踐水苔的理論.....

不過我都係覺得有需要(例:乾和熱的日子)先放在盆面是幾好的方法。

其他蘭花的現況

同一棵的兩個角度、一邊生長較好....
IMGP3892.JPG IMGP3891.JPG

回復

simple1 發表於 2011-8-23 12:06:25 |顯示全部樓層
謝謝各花友的提點,原本最差的三棵已經慢慢長出新根了...

觀察發現水苔放在表面能增加濕度和有助根發芽和生長。
回復

avery 發表於 2011-8-23 12:15:02 |顯示全部樓層
唉 ... 完全冇用水苔既 concept ... 點搞 ...
回復

aprilhung 發表於 2011-8-23 16:22:06 |顯示全部樓層
蝴蝶蘭本來就不應該種在天台上......天台好天曬落雨淋,根本不適合他們生長。
回復

Z133Z133 發表於 2011-8-23 18:07:49 |顯示全部樓層
~我都同西斜作戰緊~
2個蘭頭未有起色~
見到你d蘭花有起色~
請樓主加油,期代開花的一刻
回復

2068 發表於 2011-8-23 16:04:17 |顯示全部樓層
真係各施各法、可能你搵到你種植方法、但係我點都要講一樣野(個賣相好差)好好對佢地呀!
回復

avery 發表於 2011-8-23 20:04:44 |顯示全部樓層

Obviously you gave them too much light before ... See the colour of those new leaves ~ Those can be called normal ~

Leave those old leaves alone as every leave is important for phalaenopsis. Don't cut them except they give up their old leaves ~

Problem of putting moss on top --> root tip grows towards high water gradient ( hydrotropism ), moss holds more water than your course substrates and all roots will stay around those moss instead of extending into the substrate.

Solution -->
1) give them more shade ( just like what you are doing but there should be much better way ~ )
2) If you like to water frequently, use substrates that is a bit smaller in size than those you use and grow them like what you are doing right now.
3) If you don't water a lot, use pure moss to pot those phalaenopsis and you can have optimal growth even though you water perhaps 1-2 times a week
回復

keroro 發表於 2011-8-23 16:32:30 |顯示全部樓層
why you don't cut out old leaf and black roots. And樹皮 is too large, need to cut  small pic.
回復

蘭花 發表於 2011-8-24 01:19:37 |顯示全部樓層
Z133Z133 發表於 2011-8-23 18:07
~我都同西斜作戰緊~
2個蘭頭未有起色~
見到你d蘭花有起色~

你可以加通風扇...太陽能風扇 ?

加黑網 或 可以曬的大葉植物阻隔太陽呢 , 如何 ?
回復

riwibe 發表於 2011-9-23 12:51:12 |顯示全部樓層
avery 發表於 2011-9-21 00:57
蝴蝶蘭 最怕陰 D 陰 D 咁淋水, 接近全乾再淋透水先正確

正常咁乾法一定係上面乾下面濕, D 根追水至會向 ...

Oh, I see.
回復