天台的20盆蝴蝶蘭生長記錄

作者: simple1 發表于 2011-8-2 12:53:26
29323 116

2Aug2011

各位花友這就是我放在天台的蝴蝶蘭,生得比窗口的差,但希望它們能習慣戶外生長!
早上有陽光(8:00-11:30a.m.)

IMGP3846.JPG IMGP3847.JPG

有點梅菌

有點梅菌

兩片葉曬熔了一半

兩片葉曬熔了一半
IMGP3850.JPG IMGP3851.JPG IMGP3852.JPG IMGP3853.JPG IMGP3854.JPG IMGP3855.JPG IMGP3856.JPG IMGP3857.JPG IMGP3858.JPG

爛芯出則芽

爛芯出則芽

黑根但葉中有根

黑根但葉中有根

黑根但已有短根

黑根但已有短根
IMGP3862.JPG IMGP3863.JPG IMGP3864.JPG

黑根

黑根

小豬仔 發表於 2011-8-2 13:11:03 |顯示全部樓層
夏日的天台太熱啦!怕蝴蝶蘭受不了...
回復

imlook 發表於 2011-8-2 13:29:17 |顯示全部樓層
白色一圈圈果D咩黎架? 咁似生物環既?
回復

屠子步 發表於 2011-8-2 13:39:06 |顯示全部樓層
我都有幾盆在天台,較曬位置放嘉仔,入啲至放蝴蝶。

你的好似太乾,可以考慮下加啲水苔或密啲淋水。
回復

riwibe 發表於 2011-8-2 13:39:54 |顯示全部樓層
May be so hot to them.  More shutter is better.
回復

simple1 發表於 2011-8-2 18:10:34 |顯示全部樓層
白色一圈圈果D咩黎架? 咁似生物環既?
imlook

呵呵!你也有養魚嗎?因為蘭石不夠,剛好有袋暫時冇用的生物環所以用住先!

另外多謝大家的意見、其實個天台好通風、不熱的,但真的很曬!
最初因為相信蘭花能習慣早上的陽光,而且正上方是有一個凸出的簷來遮陰擋雨。
另外我加了個格網來種金銀花來加強遮陰、但金銀花現在都只是一兩條,很疏落。
等我到十蚊店加個頂比它們!

謝謝

係呀,早幾年有養過~ 估唔到生物環仲可以咁用 ;P  發表於 2011-8-4 21:51
回復

keroro 發表於 2011-8-2 19:07:06 |顯示全部樓層
too dry la, I think that u need add water everyday.

I think that 水苔 is must suitable for you.....
回復

avery 發表於 2011-8-2 19:41:41 |顯示全部樓層
you are killing them ....

蝴蝶蘭真的很怕熱....... = = indoor 比較好。  發表於 2011-8-2 20:27
回復

yeahyeah 發表於 2011-8-2 21:04:01 |顯示全部樓層
保濕呀, 有D叶都皺了, 我都系仲响天台, 其實環境OK, 但一定要有上蓋, 如果唔系正午DING唔順架
回復

simple1 發表於 2011-8-2 22:32:17 |顯示全部樓層
yeahyeah 發表於 2011-8-2 21:04
保濕呀, 有D叶都皺了, 我都系仲响天台, 其實環境OK, 但一定要有上蓋, 如果唔系正午DING唔順架 ...

謝謝!

1. 葉皺的三棵都是因為根部發展有問題。加濕料又怕生菌。
2. 11:30am後是曬不到的。不過我都會盡快加防曬。

回復

simple1 發表於 2011-8-2 22:36:37 |顯示全部樓層
keroro 發表於 2011-8-2 19:07
too dry la, I think that u need add water everyday.

I think that 水苔 is must suitable for you..... ...

Yes, it is too dry...but I will improve their living environment.

I water them every night and 水苔 will be too wet in rainy days.
回復

simple1 發表於 2011-8-2 22:38:24 |顯示全部樓層
avery 發表於 2011-8-2 19:41
you are killing them ....

I will try my best to save them. Thanks!
回復

corina 發表於 2011-8-2 22:48:30 |顯示全部樓層
有d葉曬到紅咗~
回復

simple1 發表於 2011-8-2 22:49:38 |顯示全部樓層
屠子步 發表於 2011-8-2 13:39
我都有幾盆在天台,較曬位置放嘉仔,入啲至放蝴蝶。

你的好似太乾,可以考慮下加啲水苔或密啲淋水。 ...

我都有幾盆嘉仔(買了一個月到),因為全部都冇勿根可留低,所以......個樣重乾。
好在全部都長了新根和新芽
遲些再開新post介紹。
回復

taxitang 發表於 2011-8-2 23:03:57 |顯示全部樓層
simple1 發表於 2011-8-2 22:32
謝謝!

1. 葉皺的三棵都是因為根部發展有問題。加濕料又怕生菌。

市場蝴蝶蘭是比較粗生的一品,閣下大大當然喜歡才養了這麼多蝴蝶蘭,我唔知這批蝴蝶養了幾耐,是買番來已經係咁,考考自已技術去救花,(好多時我都會貪平買d有問題的蘭花,考考自已的技術。)還是買番來是好靚的,但養了一段時間後變成這樣的話,會不會諗一諗為什麼,大大只顧住太陽唔太晒,空氣好流通,但依我看除了太晒外,還有嚴重缺水,蝴蝶蘭本身用什麼植料本來問題唔大,但唔同植料,相對淋水的次數一定有所不同,如果諗蝴蝶蘭又唔係貴,死了都冇乜所為,唔駛咁認真,咁算我多事,不過將會失去養蘭的樂趣。謝謝!
回復

Kel 發表於 2011-8-2 23:21:42 |顯示全部樓層
環境和植料都好像太乾,葉片都出現皺紋了 ....
回復

dtyhbv 發表於 2011-8-2 23:26:34 |顯示全部樓層
又缺水又太陽直哂。。。唔死都難><
回復

avery 發表於 2011-8-2 23:30:32 |顯示全部樓層
simple1 發表於 2011-8-2 22:36
Yes, it is too dry...but I will improve their living environment.

I water them every night and 水 ...

水苔 may not be too wet if you know the trick to use it ~
回復

simple1 發表於 2011-8-3 00:13:07 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2011-8-2 23:03
市場蝴蝶蘭是比較粗生的一品,閣下大大當然喜歡才養了這麼多蝴蝶蘭,我唔知這批蝴蝶養了幾耐,是買番來已 ...

謝謝你的意見!這種感覺好熟悉...........就是我常對養魚朋友/網友的語氣!
...魚不論平貴都是有生命的。
...不要把魚棄在公園水池、水塘或大海。沖到馬桶更要不得。
....為什麼不先看多些書/上網?
....為什麼不先了解要養的品種習性?
.....為什麼不完善它們的環境才開始?
.....為什麼不忍忍手?

這些蝴蝶蘭都是$5(冇花)-$10(有花),當然是咁平才買咁多。
如果可重頭開始,當然可做好些。

錯處/改正:
1. 不要只看$和葉、$5-$10的蘭頭要小心根的狀態。
2. 清理爛根要仔細和殺菌。因為自已之前的幾盆新年市蘭都只是剪根、換植料就OK;而且小弟並不愛用化學品/毒藥/農藥等東西.....
3. 給予一兩個星期的休養生息期(陰涼、通風位)。因為一次買了太多,家中也沒地方放置,有的地方又太焗。所以.....要量力而買。
4. 健康的蘭花也要時間適應光照..第二張相那棵半片葉兩天就熔了。
5. 夏天早上的陽光都好曬.....
6. 如有需要日日淋水都可以。
7. 珍惜生命
8. 學習忍手

回復

Kel 發表於 2011-8-3 00:50:10 |顯示全部樓層
simple1 發表於 2011-8-2 22:36

I water them every night and 水 ...

你用水苔種,平日可以放在遮雨篷下,雨天的時候就不怕過濕

而且不用每天澆水,水苔變乾再給水,比用粗粒植料種更好吧 :-)
回復