返回列表 發新帖

氣死我啦........................

作者: claudiatang 发表于 2011-7-28 10:49:37
7676 47
miffymary 發表於 2011-8-6 00:52:49 |顯示全部樓層
惡姨 發表於 2011-8-5 18:05
網袋仔你可以去乞兒島10皮店, 就有咖喇,不過未必間間有貨, 如果你搵唔到, 就call 我啦 ...

想問問:綱袋比白袋好嗎?我兩樣都有買,等緊苦瓜有女就包包包!
claudiatang 發表於 2011-8-8 09:47:30 |顯示全部樓層
IMG_2932 (Medium).JPG
IMG_2931 (Medium).JPG
IMG_2930 (Medium).JPG
IMG_2934 (Medium).JPG
IMG_2933 (Medium).JPG
這個畸形發展。
惡姨 發表於 2011-8-8 10:13:27 |顯示全部樓層
依E, 同學仔, 你最尾個兩幅相嘅瓜仔, 比野針左喎, 所以有D彎左, 快D睇睇個瓜嘅表面有冇針洞, 有就要剪左佢喇, 最尾個畸瓜, 應該都凶多吉少囉
惡姨 發表於 2011-8-8 10:16:22 |顯示全部樓層
miffymary 發表於 2011-8-6 00:52
想問問:綱袋比白袋好嗎?我兩樣都有買,等緊苦瓜有女就包包包!

首先, 包瓜要分兩個時間, 第一, 女女花在未開花前, 就用網袋圍住個瓜仔, 露出個花苞, 等佢開左花又授左粉後, 就轉用不織布袋喇
claudiatang 發表於 2011-8-8 10:47:49 |顯示全部樓層
惡姨 發表於 2011-8-8 10:13
依E, 同學仔, 你最尾個兩幅相嘅瓜仔, 比野針左喎, 所以有D彎左, 快D睇睇個瓜嘅表面有冇針洞, 有就要剪左佢 ...

係呀,最後那個沒包,都心知不妙了﹗長到好似個8字,難度咁高都做到,真服了它﹗
惡姨 發表於 2011-8-18 15:26:38 |顯示全部樓層

同學仔, 比多幾張相你睇睇啦

已經開左花嘅, 你可以等佢天然授粉, 不過一定要包左佢

如果授到粉, 佢自然朵花會凋謝, 如果你唔sure嘅, 大約2-3日後, 就會知喇

好似呢隻咁, 就授唔到粉喇, 前左佢喇

claudiatang 發表於 2011-8-18 15:57:22 |顯示全部樓層
惡姨 發表於 2011-8-18 15:26
同學仔, 比多幾張相你睇睇啦

已經開左花嘅, 你可以等佢天然授粉, 不過一定要包左佢

完全明啦﹗比個叻叻你呀