優質生活博覽

作者: teapot 發表于 2011-7-18 13:39:40
5078 40
小花籠 發表於 2011-7-19 15:59:22 |顯示全部樓層
太遠不去了
回復

joycewsm 發表於 2011-7-19 16:04:47 |顯示全部樓層
機場太遠了
上次去睇公司安排的展覽
行到我傻左
回復

寧望月 發表於 2011-7-19 18:17:44 |顯示全部樓層
對我來說不遠了!但有沒有錢才真= =
不過我在想22號我去書展我拿的贈票不知可否加錢換票去~
但有沒有我想買的呢?.?
回復

minmin 發表於 2011-7-19 23:29:50 |顯示全部樓層
剛剛收到Greenamic通知,園藝館網友可以在現場得到別注版CapsulePot一個.

優惠券:
http://hkplants.com/thread-80041-1-1.html
回復

greener 發表於 2011-7-20 05:43:27 |顯示全部樓層
登記了。去完書展又有免費巴士由灣仔會展直達博覽!
回復

cklife 發表於 2011-7-20 10:36:03 |顯示全部樓層
我又登記左....

我想問下...如果坐機鐵去...係咪係機場落車呀...落左車點行呀?

唔識路= =

A31 唔係去博覽館嘅... 如果你坐 A31 ,去到機場你仲要轉車..  發表於 2011-7-20 14:32
回復

greenamic 發表於 2011-7-20 10:59:23 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-7-20 10:36
我又登記左....

我想問下...如果坐機鐵去...係咪係機場落車呀...落左車點行呀?

可在"機埸站"轉乘機鐵線到"博覽館站":

AsiaWorld Expo Station
回復

greenamic 發表於 2011-7-20 11:00:26 |顯示全部樓層
greener 發表於 2011-7-20 05:43
登記了。去完書展又有免費巴士由灣仔會展直達博覽!

交通安排包括:

- 「機場快綫」即日來回車費優惠
- 於東涌港鐵站B2出口特設X1巴士 (HK$3.5),不停站直接前往亞洲國際博覽館。
- 「A線」機場巴士直達亞洲國際博覽館,部分路線更提供即日來回車費優惠。
- 大會將安排免費穿梭巴士往返亞洲國際博覽館及香港會議展覽中心(書展現場)。
回復

KKKK 發表於 2011-7-20 11:33:30 |顯示全部樓層

免費穿梭巴士服務....

可以考慮... 不過成個鐘... 唔知仲有咩睇呢?會唔會有好多野係現場買嘅呢?

哈..哈...搵搵下...原來屋企樓下有車去....好方便..  發表於 2011-7-20 11:57
青衣有免費車喎......咁我去青衣坐免費車....KKK你幾時去呀?我諗住星期五呀...我估無咁多人..  發表於 2011-7-20 11:43
回復

KKKK 發表於 2011-7-20 11:54:33 |顯示全部樓層

星期五我要返工... 哈哈... 仲考慮緊...會唔會星期六朝... 睇吓我太太點﹗其實我好近青衣站﹗而且我屋企收到單張,可以有兩張免費入場卷... 啫係車費同入場費都唔洗﹗哈哈﹗

問題係青衣站一個鐘先一班
回復

KKKK 發表於 2011-7-20 13:59:26 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-7-20 10:36
我又登記左....

如果坐機鐵去,可以係過咗機場之後個站 "博覽館"落車﹗

如果你係"博覽館" 留多個一個鐘,如果以青衣計,來回車費為 HK$42 ,如果留唔夠一個鐘,咁來回車費就係$60蚊,可以參考依條 Link:
http://mtr.com.hk/chi/fares_tickets/tf_index.html

多謝你幫我搵料呀...我搵到大窩口巴士站有A31可以去...$18...平D喔...仲唔洗轉車...  發表於 2011-7-20 14:09
回復

KKKK 發表於 2011-7-20 14:16:56 |顯示全部樓層
cklife, $18蚊, 來回$36蚊﹗但機鐵真係好快... 如果你坐嘅巴士會行完葵涌再入青衣一轉先入東涌... 可能要成粒鐘先入到去﹗而且佢係去機鐵站唔係去 博覽館,你去到總站都係要再轉車...

我坐機鐵入機場,用八達通係包其他地鐵站嘅車費﹗唔知去博覽館係唔係呢?
回復

meowmi 發表於 2011-7-20 14:38:36 |顯示全部樓層
minmin 發表於 2011-7-19 23:29
剛剛收到Greenamic通知,園藝館網友可以在現場得到別注版CapsulePot一個.

優惠券:

好似無人留意到這個消息喎?

有留意到﹗只係未確定去就唔想先留名﹗  發表於 2011-7-20 14:50
回復

cklife 發表於 2011-7-20 14:58:57 |顯示全部樓層
KKKK 發表於 2011-7-20 14:16
cklife, $18蚊, 來回$36蚊﹗但機鐵真係好快... 如果你坐嘅巴士會行完葵涌再入青衣一轉先入東涌... 可能要成 ...

佢直達架...你睇下...
2011年7月22日 (星期五)

我諗佢唔洗轉車...又唔怕迷路嘛....

本來想坐車去青衣坐免費車...但一個鐘一班...錯過左一班...仲要企係度等一粒鐘喔..

=============
另外..你意思係咪話好似地鐵咁...機鐵都有個叫博覽館直接就去得到唔怕迷路架?
回復

KKKK 發表於 2011-7-20 15:05:20 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-7-20 14:58

咁得意? KMB 個網係咁寫

17         青馬收費廣場
LANTAU LINK TOLL PLAZA         --         $18.9
18         一號客運大樓
TERMINAL 1         --         $18.9
19         二號客運大樓
TERMINAL 2         --         $18.9
20         機場(地面運輸中心)巴士總站
AIRPORT (GTC) BUS TERMINUS         --         --

... 都無係博覽館落... .. 時間由荃灣總站出發... 話係65分鐘...

不過去到就得啦﹗哈哈﹗

你聽日去完,話比大家知有咩野睇吖﹗
回復

cklife 發表於 2011-7-20 15:07:38 |顯示全部樓層
我覺得KMB果個無咁準...

係博覽館網站睇到係話...每個展覽活動按排既交通都有分別...要個別再搵番個日子入去睇.先可以確定...

KMB鬼得閒同你攪咁多野咩...比個唔係特別日子既你咪算囉..
回復

ht333147 發表於 2011-7-20 15:30:53 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-7-20 14:58

你唔好掛著買野遲左出黎, 不過如果有手信就可以例外.

放心我無乜購物慾...係八卦入去睇下咩叫優質生活啫....  發表於 2011-7-20 15:53
回復

ht333147 發表於 2011-7-20 16:01:32 |顯示全部樓層
你而家生活都好優質啦, 有機種植, 自給自足
回復

yuen-w 發表於 2011-7-20 18:54:15 |顯示全部樓層
帶呀仔去遊車河+行吓"街"。
回復

KKKK 發表於 2011-7-23 22:03:50 |顯示全部樓層

去咗... 個展好亂同好小野睇... 幾本上無咩特別嘅野睇... 好在唔洗比50蚊買兩張飛..(因為有免費兩張),本想坐免費車.. 但兩點去到要暴晒到三點先有得上車... 給果青衣坐機鐵... 2個人來回84蚊...
不過都有啲消費... 除咗攪咗一個 CapsulePot, 多買一個用嚟送比朋友﹗我無諗過完來係咁細嘅... 另外再多買一個 Cube... 睇吓幾時有啲大香草或其他種大咗就移入去﹗
回復