莞茜 種植 (故事經已完結,所有主角黯然離世)

作者: KKKK 发表于 2011-7-15 17:46:02
10531 53
purplelove 發表於 2011-7-23 23:29:27 |顯示全部樓層
KKKK 發表於 2011-7-23 21:46
purplelove  加油呀!! 我死淨1 paul咋 (其實係因為唔小心跌左去莧菜個盆度)  發表於 20 小時前

我發覺顏開種子之後發芽率唔差, 但現在真的唔當造呀

其他大大話佢要遮光, 唉....我果paul死淨種晌莧菜個盆度冇法子唔曬陽光

上次我果d大到咁上下, 生多塊真葉就壽終正寢洛

DSCN4796 - 複製.JPG
KKKK 發表於 2011-7-24 21:49:03 |顯示全部樓層
purplelove 發表於 2011-7-23 23:29
我發覺顏開種子之後發芽率唔差, 但現在真的唔當造呀  

其他大大話佢要遮光, 唉....我果paul死淨種晌莧 ...

係呀﹗我有啲大到約2寸... 就乾咗....
依家仲有3株正常小小... 有3寸高... 但係好似唔係好企得直... 我有用啲冰包放係側邊試吓降溫... 唔知有無用. 如果唔成功,咁只好秋天再嚟試過﹗
kkaheii 發表於 2011-7-24 23:31:01 |顯示全部樓層
我都種過芫茜7-8棵.......收成後......泥裡勁多幼既根~~ 搞到要處理好才可再用
KKKK 發表於 2011-7-25 09:16:14 |顯示全部樓層
kkaheii 發表於 2011-7-24 23:31
我都種過芫茜7-8棵.......收成後......泥裡勁多幼既根~~ 搞到要處理好才可再用

請問你什麼天氣種?現在剛由種子種應該太熱對嗎?
TAKU 發表於 2011-7-25 09:22:44 |顯示全部樓層
KKKK 發表於 2011-7-25 09:16

天氣轉涼才落種會比較好,等待九月來臨吧!
KKKK 發表於 2011-7-25 11:37:34 |顯示全部樓層
TAKU 發表於 2011-7-25 09:22
天氣轉涼才落種會比較好,等待九月來臨吧!

現在未死的,看它們能不能頂得過吧﹗不然都會九月再試種﹗
kkaheii 發表於 2011-7-25 13:17:32 |顯示全部樓層
KKKK 發表於 2011-7-25 09:16

係4月尾落種子~  6月尾見佢開始黃,所以採收了~

7-9月都係好熱......九層塔既葉都曬到1分為2  =.=""

KKKK 發表於 2011-7-25 13:41:15 |顯示全部樓層
kkaheii 發表於 2011-7-25 13:17
係4月尾落種子~  6月尾見佢開始黃,所以採收了~

7-9月都係好熱......九層塔既葉都曬到1分為2  =.=""

採收?是成株的採收嗎?

我七月頭落種子種嘅九層塔,都有10 cm 高喇﹗啲葉長啲唔錯,我有日日淋水,放係最多太陽嘅地方﹗不過依家係要對抗害蟲﹗
kkaheii 發表於 2011-7-25 13:51:39 |顯示全部樓層
我係整株拔起咁收採~   

都見佢開始變黃.....要唔收咪食唔到囉~  種兩個月到先有得食.....仲要細棵過係街市買~  都唔會再種=_="

KKKK 發表於 2011-7-25 13:58:39 |顯示全部樓層
kkaheii 發表於 2011-7-25 13:51
我係整株拔起咁收採~   

都見佢開始變黃.....要唔收咪食唔到囉~  種兩個月到先有得食.....仲要細棵過係街 ...

吓?我以為係可以一路採一路種喎﹗
kkaheii 發表於 2011-7-25 14:05:27 |顯示全部樓層
生得咁慢=.=  你想一路採同于一株再一路種.....唔係唔得~  咁你要種夠十幾棵~

不然你每棵採得兩三條黎吃.........種得幾棵.....真係唔夠吃~  (超愛用芫茜.....煮面~蒸魚~炒肉絲~煲粥.....乜都落咁制)
KKKK 發表於 2011-7-25 14:20:46 |顯示全部樓層
我都係六月中先開始學人種野,到依家都未試過食自己種嘅野﹗所以真係咩都唔知... 一味係度試種﹗ 芫茜都係我太太鐘思食啫.. 我就無特別喜好.. 所以咪種吓囉﹗
KKKK 發表於 2011-7-26 08:57:38 |顯示全部樓層
依家死剩兩株... 似乎都一樣頂唔住... 應該都命不久矣﹗

死剩依兩棵..但都好似頂唔順﹗

死剩依兩棵..但都好似頂唔順﹗

我地9月再種啦~我成家都是莞茜怪, 勁鐘2食!我諗我會種兩大盆~~呵呵  發表於 2011-7-26 10:50
KKKK 發表於 2011-7-28 09:30:11 |顯示全部樓層
依兩株又好似支持到喎... 我昨晚將啲泥堆高小小去支撐佢地﹗希望佢地快啲出其他葉﹗

我個paul唔小心跌在莧菜盤的,竟出了真葉, 真係死剩種呀佢  發表於 2011-7-29 21:59
KKKK 發表於 2011-8-1 10:54:46 |顯示全部樓層
到星期六,死剩一棵... 但仲係唔見有咩真葉﹗都係凶多吉少﹗不過會盡最後努力﹗
KKKK 發表於 2011-8-4 08:47:36 |顯示全部樓層
依個故事應該完結咗喇﹗最後一棵... 今朝睇啲葉又乾咗,雖然仲係企起身的,但可以說再見喇﹗

之後睇吓啲泥可以做咩先﹗或者再落種試過﹗哈哈...﹗
gunbuster363 發表於 2011-8-4 11:13:56 |顯示全部樓層
你知唔知點死法?

可能係﹗  發表於 2011-8-4 12:27
太熱???  發表於 2011-8-4 11:38
llaus 發表於 2011-8-4 11:39:59 |顯示全部樓層
找棵有根o既芫茜來插種啦

我想用種子起種,反正已經買咗種子﹗遲啲再試過﹗  發表於 2011-8-4 12:28
mono 發表於 2011-8-4 12:06:35 |顯示全部樓層
九月中再落種子啦。收成好好㗎!
KKKK 發表於 2011-8-4 12:28:24 |顯示全部樓層
mono 發表於 2011-8-4 12:06
九月中再落種子啦。收成好好㗎!

我已經試用啲方法降溫﹗但應該都唔成功﹗以後再試喇﹗