AV郵寄分享、接受分享或交換者請注意[簡易版]

作者: alexander 发表于 2011-7-14 14:49:33
2719 9
分享版已經有幾個置頂的[分享心得],最近分享預到不少問題,所以出個簡易版,希望新花友注意一下!

郵寄分享或交換者注意事項

流程如下:
1)        郵寄前給植棵澆水,待植棵吸收水份後才切出葉片/側芽,而寄小苖或成棵的要清除所有泥或植料。澆水後才包裝一般寄出後3幾天不會有問題(我試過7天才收到都冇事)。

2)        包裝葉片及小苖時請不要入水或濕紙巾, 極其量只可包微濕的紙巾或綿花在切口,微濕紙巾要包上膠紙,放入盒子後可加小許紙巾以填補空隙,免得在郵件途中撞難。

3)        寄出回郵時最好避開星期五、六或假期前的日子,免得葉片/側芽/植棵因焗得太耐影響狀況。夏天要避免中午投寄,o係郵筒幾個鐘焗都焗死。

寄回郵者注意:
1)        盒仔過大入不到信箱的話,郵差叔叔就會留下一張郵件領取卡,並要到郵局取,免得增加分享者的煩惱,所以盒仔尺寸一定要依分享者的要求,而信封面請注明申請物品名稱及網名。

2)        成功分享者盡快PM取地址及寄出回郵。收到分享後於分享帖中回覆收到及報告植物狀況。

各位前輩仲有冇其他補充或指正呢?

評分

查看全部評分

alexander 發表於 2011-7-14 14:50:18 |顯示全部樓層

以下盒仔厚度都唔過2cm~

$10元店1set的盒仔

廢物利用的盒仔,所以大家平時可以留意一下有咩盒合用

sunsunsun 發表於 2011-7-14 16:10:31 |顯示全部樓層

炎夏日子可以於地鐵站內郵筒投遞, 因站內有冷氣, 對av 更有利,

冇錯,我都係油麻地MTR寄多,係最後2封落雨冇咁熱先去返彌敦道寄  發表於 2011-7-14 16:38
panada0815 發表於 2011-7-14 16:28:47 |顯示全部樓層
sunsunsun 發表於 2011-7-14 16:10
炎夏日子可以於地鐵站內郵筒投遞, 因站內有冷氣, 對av 更有利,

你真細心, 咁都比你想到 !!!  like !

同意alexander所言。分享者的確花唔小心機去分享, 希望接受者珍惜所分享得的植物  發表於 2011-7-18 17:22
所以分享者除分享植物外,付出的時間同心機都好多架  發表於 2011-7-14 16:41
我都想咁講...你快我一步~  發表於 2011-7-14 16:39
hugopoodle 發表於 2011-7-16 22:42:37 |顯示全部樓層
謝謝你的分享, 很有用
有一個問題, 請問這種包裝法是否適合一般小苗, 枝條之類? 不限於av呢?
alexander 發表於 2011-7-18 14:47:20 |顯示全部樓層
hugopoodle 發表於 2011-7-16 22:42
謝謝你的分享, 很有用
有一個問題, 請問這種包裝法是否適合一般小苗, 枝條之類? 不限於av呢? ...

因自己只種AV及迷岩多, 其他種物真係未試過. 但理論上郵寄前給植棵澆水,待植棵吸收水份後才切出葉片/側芽係必須的, 當然能不能寄要看品種了, 例如寄超迷岩側芽就差唔多死9成. 所以珍品就最好面交啦~
p@g 發表於 2011-7-18 17:11:11 |顯示全部樓層
alexander 發表於 2011-7-18 14:47
因自己只種AV及迷岩多, 其他種物真係未試過. 但理論上郵寄前給植棵澆水,待植棵吸收水份後才切出葉片/側 ...

你個黑色盒盒我都有個, 真係好好用,
不過好似係買 eyelash 喎, 唔知你個係唔係

hehe 我個係公司紀念品的盒仔黎.  發表於 2011-7-18 19:05
alexander 發表於 2012-2-7 12:36:19 |顯示全部樓層
依隻盒幾好用,一般信箱同葉片都入到,除非係好大型o既品種~

小野貓 發表於 2012-2-7 12:47:16 |顯示全部樓層

我都有呢個丫~朱古力仲好好味添~

Breeze  我都有食過~ OK嫁~
點止好味...個盒仲好正...我要食多幾盒先~

我都有食過~ OK嫁~  發表於 2012-5-29 00:54
bingocat 發表於 2012-8-15 00:48:01 |顯示全部樓層
寄到外國吾知得吾得呢?