(分享) 寵物剪毛器 (已完成交收)

作者: giveupaguy 发表于 2011-7-14 11:03:58
2189 12

寵物剪毛器於多年前買入
我多用它為狗狗修剪肚腩毛及腳底毛
剪毛器已用多年, 機能良好, 還配有 :-
1) 剪刀一把
2) 四個長度不一的頭, 可按自己喜好為寵物修剪長度
3) 鋼絲刷一支 (非原裝, 自己另外買), 每次用完剪毛器可用來刷去機頭的毛碎.
4) 油一小支 (每次用完剪毛器可用來刷去機頭的毛碎再在機頭滴少少油. 以防生锈)

- 完美主意者不合 (因機頭有少些毛碎要花點時間清理)
- 由於是分享, 如日後有任何投訴, 本人亦不會理會
- 建議有為寵物剪毛經驗者為洽. 因第一次使用的話最好有專人指導
- 不是先到先得, 如分享多天沒有人要的話, 本人會自行取消此次分享
KOOKOO 發表於 2011-7-14 11:15:48 |顯示全部樓層
我想要呀 可以分享嗎?
giveupaguy 發表於 2011-7-14 11:34:17 |顯示全部樓層
Hold for KooKoo
prodorothyhkg 發表於 2011-7-14 11:39:03 |顯示全部樓層

我都係用緊呢隻,要留意,長毛/密毛狗會不太順暢,好易發熱,如果剪疏毛狗就very 骨啦~
剪老菲要分開2個時段(日),佢d毛又幼,又軟又密

多謝提點 我會告訴女兒知 我家小狗係史納莎  發表於 2011-7-14 11:46
giveupaguy 發表於 2011-7-14 11:42:43 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-7-14 11:39
我都係用緊呢隻,要留意,長毛/密毛狗會kick 住,好易發熱,如果剪院毛狗就very 骨啦~
剪老菲要分開2個時段(日) ...

多謝提出意見呀! 因之前都係牧牧囡用. 佢既毛好軟滑 (自我陶醉中), 所以沒有此經驗. 領取者請留意"用家" 分享經驗呢! 謝謝你呀~~
prodorothyhkg 發表於 2011-7-14 11:47:23 |顯示全部樓層
老菲係綿羊仔黎架,以前同老jack剪就冇問題~
不過同肥仔剪就麻煩d,上半身d毛又硬又疏,但個下庄d毛又多,又密,有軟有硬,幾乎剪到隻機打柴(過熱得好緊要)
prodorothyhkg 發表於 2011-7-14 11:50:19 |顯示全部樓層
KOOKOO 發表於 2011-7-14 11:15
我想要呀 可以分享嗎?

史納莎完全冇問題,放心用啦

^^ THX  發表於 2011-7-14 11:52
prodorothyhkg 發表於 2011-7-14 11:51:52 |顯示全部樓層
giveupaguy 發表於 2011-7-14 11:42
多謝提出意見呀! 因之前都係牧牧囡用. 佢既毛好軟滑 (自我陶醉中), 所以沒有此經驗. 領取者請留意"用家"  ...

自己d仔女永遠都係最靚既<<==菲媽語錄
giveupaguy 發表於 2011-7-14 11:52:34 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-7-14 11:47
老菲係綿羊仔黎架,以前同老jack剪就冇問題~
不過同肥仔剪就麻煩d,上半身d毛又硬又疏,但個下庄d毛又多,又密, ...

咁要分2次剪? 佢地剪時有無走狗呀?
prodorothyhkg 發表於 2011-7-14 11:58:24 |顯示全部樓層
giveupaguy 發表於 2011-7-14 11:52
咁要分2次剪? 佢地剪時有無走狗呀?

佢地好乖,老菲訓向處比你任舞,樂樂就企定定,不過2隻分開2日剪,第一次剪得幾多得幾多,剪到隻機好熱就停手,第二日就修形囉
prodorothyhkg 發表於 2011-7-14 12:03:49 |顯示全部樓層
肥仔樂

獅子樂

獅子樂

P1050881 (Small).JPG

老菲菲

獅子菲

獅子菲
P1050876 (Small).JPG

肥仔樂好有形 好想攪下佢  發表於 2011-7-14 16:08
poon6000 發表於 2011-7-14 13:00:30 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-7-14 12:03
肥仔樂

好得意~好似獅子~又好睇,又唔怕熱~

金毛狗標準毛型,hahaha............  發表於 2011-7-14 13:18
giveupaguy 發表於 2011-7-14 15:44:55 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-7-14 12:03
肥仔樂

你剪得唔錯呀~ 好一個學生哥裝  (標準裝)  我果隻果時走狗, 剪多幾次之後先任我魚肉咋.