請問這些生菜屬於正常嗎?

作者: Vkcc15 發表于 2019-12-5 18:48:38
3192 10
於11月6日播種。3天後發芽至今長成這樣子。
2019-12-05 18.48.09.jpg
2019-12-05 18.48.26.jpg
ic3b34r 發表於 2019-12-6 10:43:30 |顯示全部樓層
似唔夠光而生到咁
回復

Vkcc15 發表於 2019-12-6 11:37:10 來自手機 |顯示全部樓層
我已經每天曬5小時 是否不足夠。窗台陽光只能去到咁。是否需要補燈?
回復

B17 發表於 2019-12-6 13:00:46 |顯示全部樓層
Vkcc15 發表於 2019-12-6 11:37
我已經每天曬5小時 是否不足夠。窗台陽光只能去到咁。是否需要補燈?

曬五個鐘都搞成咁?座向?附近有冇屋?
回復

綠田園 發表於 2019-12-6 23:45:59 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-12-6 13:00
曬五個鐘都搞成咁?座向?附近有冇屋?

種了一個月仍是長不大, 你有沒有下基肥?   同時曬五個鐘是太陽直射還是只是有日光?  
回復

Vkcc15 發表於 2019-12-7 07:51:07 來自手機 |顯示全部樓層
窗台向西南  陽光直射的。基肥落左雞屎乾。其實係咪唔會再大 要重新種過?
回復

B17 發表於 2019-12-7 12:11:07 |顯示全部樓層
Vkcc15 發表於 2019-12-7 07:51
窗台向西南  陽光直射的。基肥落左雞屎乾。其實係咪唔會再大 要重新種過? ...

冬天太陽偏南,照理夠光,如果隔玻璃就可能唔夠光

圍欄有陰影,試下平排一行,升至冇玻璃的高度
回復

B17 發表於 2019-12-7 12:52:01 |顯示全部樓層
泥土長期這樣乾?

菜好象是要多水的
http://homegrownhk.blogspot.com/2013/11/blog-post_19.html
回復

bombo 發表於 2019-12-12 01:06:29 |顯示全部樓層
(谷歌翻譯)在香港公寓中直射陽光很少。 陽光不足,尤其是周圍的所有建築物和牆壁。 您將需要日光燈泡。

(Google translate)  It is very rare to get direct sunlight in HK flats.   There is not enough sunlight especially with all the buildings and walls around.   You will need daylight light bulb.
回復

Vkcc15 發表於 2020-2-5 23:27:30 來自手機 |顯示全部樓層
買左支LED 全光譜24小時射住。終於成功了

但係唔知點解上面超甜 下面有苦味
回復

B17 發表於 2020-2-9 22:55:05 |顯示全部樓層
Vkcc15 發表於 2020-2-5 23:27
買左支LED 全光譜24小時射住。終於成功了

但係唔知點解上面超甜 下面有苦味 ...

24小時咁燦眼
回復