種蕃茄

作者: takashiyan 發表于 2019-12-5 15:14:04
2570 9
請教一下, 我啲蕃茄表面有好多啡色痕, 裡面又有啲白色, 係乜問題呢?

4846db6b-466e-4b61-8094-3949d86f8e72.jpg 9f9f58a0-ac9b-4c1d-b123-3d5f0353616c.jpg
ic3b34r 發表於 2019-12-6 10:44:49 |顯示全部樓層
野外種? 太多雨水?
但圖中有部份好深的是比蟲咬過
回復

takashiyan 發表於 2019-12-6 16:05:48 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2019-12-6 10:44
野外種? 太多雨水?
但圖中有部份好深的是比蟲咬過

謝謝回覆
蕃茄係田種的.. 如果真係太多水落少返啲會救得到嗎?
俾蟲咬到嘅果要放棄嗎? 已經加咗網套住, 但可能啲網太細阻隔唔到蟲咬.. 好多粒都有痕跡...
回復

ic3b34r 發表於 2019-12-8 11:22:05 |顯示全部樓層
takashiyan 發表於 2019-12-6 16:05
謝謝回覆  
蕃茄係田種的.. 如果真係太多水落少返啲會救得到嗎?
俾蟲咬到嘅果要放棄嗎? 已經 ...

只是唔好有水整到生長中的果就可以令佢美觀一點
這也是很多人喜歡溫室種蕃茄原因之一
回復

takashiyan 發表於 2019-12-9 09:13:50 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2019-12-8 11:22
只是唔好有水整到生長中的果就可以令佢美觀一點
這也是很多人喜歡溫室種蕃茄原因之一 ...

明白, 謝謝
回復

Forumdata 發表於 2019-12-9 19:07:39 來自手機 |顯示全部樓層
我既蕃茄
回復

takashiyan 發表於 2019-12-10 09:25:46 |顯示全部樓層

點解塌哂嘅? 仲生長到?
回復

Forumdata 發表於 2019-12-10 11:16:56 |顯示全部樓層
takashiyan 發表於 2019-12-10 09:25
點解塌哂嘅? 仲生長到?

可能追光,加上鴿子倒亂
回復

takashiyan 發表於 2019-12-11 10:40:46 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2019-12-10 11:16
可能追光,加上鴿子倒亂

屋企種可以睇實佢都好, 我一個星期只可以去田睇一次真係有啲擔心
回復

bombo 發表於 2019-12-12 01:03:56 |顯示全部樓層
(谷歌翻譯)看看是否是15號。如果您長期使用相同的土壤來種植番茄,那麼土壤中可能會積聚一些病毒。  http://www.saferbrand.com/articl ... ms-how-to-fix-them.

(Google translate) See if it is Number 15.   If you have been using the same soil for a long time to grow tomato, the soil could have some virus buildup.
回復