花集 冶葛部 Gelsemium

作者: ChanKwingYin 發表于 2019-11-11 21:24:16
1106 5

鉤吻丶金鉤吻及澤鉤吻皆入此部
找到半野生的在結種子,之後取一些回去
ChanKwingYin 發表於 2019-11-11 21:29:20 來自手機 |顯示全部樓層

身懷劇毒卻為我所喜愛,種子來自山野。本來植物生長的小苗到了一定程度後便會打側生長,不再直立 9682D82E-E31A-4AF8-ADF2-26D666B64AD1.jpeg C2C42758-CB71-4075-B8D6-AE1A54E1F473.jpeg
回復

小雷子 發表於 2019-11-11 22:27:41 來自手機 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2019-11-11 21:29
身懷劇毒卻為我所喜愛,種子來自山野。本來植物生長的小苗到了一定程度後便會打側生長,不再直立

大師玩毒草,但我唔識佢係嘜東東!佢係咪用嚟整<7步迷暈丹>架??
回復

sarshk2014 發表於 2019-11-12 08:51:45 來自手機 |顯示全部樓層
兄台,想做現代神農氏可以集埋一個帖出就得啦!做乜分帖咁煩架!
回復

ChanKwingYin 發表於 2019-11-12 09:37:59 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-11-11 22:27
大師玩毒草,但我唔識佢係嘜東東!佢係咪用嚟整架??<span class="emoji emoji1f605"></span>

呢一隻唔可以食㗎,會死人㗎。三葉可斷腸,香港四大毒草之首⋯⋯通常用嚟浸水沖涼醫濕疹,外敷醫神經痛。花墟有得賣嘅法國香水,就係金鉤吻,外來物種來的。
回復

ChanKwingYin 發表於 2019-12-16 17:13:10 來自手機 |顯示全部樓層
上兩個禮拜都比較凍, 佢都凍到變紅色 134843D4-DA85-49AC-B130-B7A85E52666C.jpeg
回復