中毒高峰期—孖T多肉(更新#2481窗台照)

作者: MasterTT 发表于 2019-11-10 16:17:36
28977 2345

秋天來到,相信各位花友都係唔同嘅花店、網站入咗唔少貨。今日我忍唔到手,入咗好多肉肉!相信我已經末期毒癌,沒救了...不過都分享下一啲肉肉先~~
勁吉手嘅「狠牙棒」          6632F5C8-EB64-4774-AEE4-041CB5442227.jpeg 緋花玉         20B7E28B-B902-4B89-A5C7-9E5A18604553.jpeg
金錢木錦      CED02F28-FF13-48C0-A8B7-C518A0F772E6.jpeg
圓轆轆嘅「雪晃」 6A2E248F-3B58-4A41-8EA2-8E768EC0F1E2.jpeg
涼根中....每棵十蚊 5E73B08D-77A5-4F0F-87FD-133730AA00F7.jpeg
謝謝版主賞分!

評分

查看全部評分

MasterTT 發表於 2019-11-10 16:23:13 來自手機 |顯示全部樓層
虹之玉 image.jpg
freddywongdy 發表於 2019-11-10 20:48:04 |顯示全部樓層
勁!入咁多貨有排種啦!
lamkaicheung 發表於 2019-11-11 22:01:02 來自手機 |顯示全部樓層
本來無一肉
何處都是肉
窗台也是肉
露台也是肉
到處都有肉

孖T施主回頭是岸,善哉善哉

Me too T_T  發表於 2019-11-14 22:23
MasterTT 發表於 2019-11-12 21:06:34 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-11-11 22:01
本來無一肉
何處都是肉
窗台也是肉

我嘅窗臺真係到處都昰肉
涼完根,今日種好囇lu狼牙棒仙人柱 A8006CC4-68E5-4810-8AA1-2B02C55D19E8.jpeg 緋花玉,雪晃 E2B14D2B-6845-4F5A-90A9-F968DB0F1059.jpeg (*請打橫睇)左上至右上:鸞鳫玉,黑爪?左下至右下:(白牡丹?馬庫斯)不明 31CF1E8F-E4C6-4B2C-ADA7-7CCC40A37783.jpeg (*請打橫睇)左上至右上:馬庫斯,紅寶石,不明 左下至右下:白牡丹?新乙女心,巧克力方磚 BA33BDB4-F74D-4FAA-B251-2C7347F742AE.jpeg 大家可以評一評分我嘅組合盆,我就未完全滿意
lamkaicheung 發表於 2019-11-13 09:03:59 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2019-11-12 21:06
我嘅窗臺真係到處都昰肉
涼完根,今日種好囇lu狼牙棒仙人柱緋花玉,雪晃(*請 ...

你的組盆還有大把空檔位,照道理也可加多一些不同種類填補空隙,例如黃金草,薄雪草,胭脂云,姬秋麗,等等易群生的植物拼在一起,總括來講就是要令到整盆七彩繽紛飽滿,看落去是密密麻麻感覺,孖T仔我相信你應該能做到的!
MasterTT 發表於 2019-11-13 17:53:49 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-11-13 09:03
你的組盆還有大把空檔位,照道理也可加多一些不同種類填補空隙,例如黃金草,薄雪草,胭脂云,姬秋麗, ...

多謝你嘅意見你係咪指不規則組合盆??
lamkaicheung 發表於 2019-11-13 19:59:20 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2019-11-13 17:53
多謝你嘅意見<span class="emoji emoji1f64f"></span><span class="emoji emoji1f3fb"></span>你係咪指不規則組合盆??

可以咁講嘅,不規則咁亂砌,冇主題冇規限冇 準則,盡量用不同品種顏色堆放一齊!
我較喜歡不規則組合呢類型嘅拼盆,望落帶有一種不羈粗豪曠野感覺,就好似去到野外環境遠看花草樹木一樣feel㗎!
MasterTT 發表於 2019-11-13 20:03:14 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-11-13 19:59
可以咁講嘅,不規則咁亂砌,冇主題冇規限冇 準則,盡量用不同 ...

好難砌㗎 仲需要大量嘅肉肉,要去花墟尋寶,好浪費錢
而且過幾日,屋企缺光,多肉徒長而顏色不仙,好核突
lamkaicheung 發表於 2019-11-13 20:14:32 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2019-11-13 20:03
好難砌㗎 仲需要大量嘅肉肉,要去花墟尋寶,好浪費錢
而且過幾日,屋企缺光,多肉徒長而顏色不仙, ...

摷張舊照你睇睇,係喺上年砌㗎,可惜又係渡過唔倒夏天!
你睇我放呢張圖照,再睇一下你自己窗台,感覺一下係咪好似一樣咁亂,但係都一樣咁正呢!
feel 未呀?

評分

查看全部評分

lamkaicheung 發表於 2019-11-13 20:25:35 來自手機 |顯示全部樓層

孖T施主feel 到就拍張屋企窗台大合照,再望下就感受都呢種感覺㗎喇!
可以post 上來一齊下,大家感受一下嗎?
MasterTT 發表於 2019-11-13 20:53:43 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-11-13 20:25
孖T施主feel 到就拍張屋企窗台大合照,再望下就感受都呢種感覺㗎喇!<span class="emoji emoji1f60f"></span><span class="emoji emoji1f60f[/emo ...

Feel到!Feel到!我下次去到花墟就買啲盆,買啲肉去砌下啦張大合照係咪太細??

仲有位  發表於 2020-3-25 10:44

評分

查看全部評分

lamkaicheung 發表於 2019-11-13 21:14:53 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2019-11-13 20:53
Feel到!Feel到!我下次去到旺角就買啲盆,買啲肉去砌下啦張大合照係咪太細? ...

都ok正齊喎,比想像中還要乾淨整齊,一個字(靚), 所以你玩組合盆都要砌啲咁規則組合盆出來嘅,多多加油拼出未來,做個拼命三郎!

越來越喜歡你…………窗台上的!
MasterTT 發表於 2019-11-14 19:02:51 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-11-13 21:14
都ok正齊喎,比想像中還要乾淨整齊,一個字(靚), 所以你玩組合盆都要砌啲咁規則組合盆出來嘅,多多加油 ...

多謝矖 不過你有所不知啦,盆與盆之間有好多泥,照片影得太細影唔到而己

周邊塵土沙泥多少實有,但望落都很企理! (^▽^)  發表於 2019-11-15 00:18
little_stone 發表於 2019-11-14 22:24:54 來自手機 |顯示全部樓層
$10一棵景天?
咁花墟仲平?

拆開有十種不同,除翻只需係6個8,還加送盆土,唔錯唔錯!*\(^o^)/*  發表於 2019-11-15 00:23
MasterTT 發表於 2019-11-16 13:00:47 來自手機 |顯示全部樓層
又入貨~
都幾貴㗎,$128
MasterTT 發表於 2019-11-16 19:13:17 來自手機 |顯示全部樓層
下午都係不明花店尋到寶~
玉綴
好平$100 image.jpg
MasterTT 發表於 2019-11-24 18:02:30 來自手機 |顯示全部樓層

不斷中毒...
(紫)玉露,$10 350D58EC-523A-4090-A07E-708F801CE548.jpeg
奧普琳娜,$10 B88FEA50-50F1-4C46-9C44-25DA63DB4119.jpeg
晚霞之舞,$10 98D62D66-6876-4E64-8BE4-4260A3ACC3BF.jpeg
(?),$15 AF3C36E1-BF78-4640-AF0D-8BE78EF690F4.jpeg
lamkaicheung 發表於 2019-11-24 20:54:07 |顯示全部樓層
施主俗語有話, 一入肉坑深似海,買肉買盆買不停!
freddywongdy 發表於 2019-11-24 21:33:11 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2019-11-24 18:02
不斷中毒...
(紫)玉露,$10
奧普琳娜,$10

仲有咁多位種?哈!