Neko Neko 萬代蘭

作者: nekotoro 发表于 2019-11-9 21:21:06
3221 39

今日路過花墟,唔小心又俾靚花勾咗個魂魄,放低銀両就帶咗佢返屋企!以前見到萬代同狐尾都好心郁想帶走,之但係佢哋實在太巨大,而屋企露台空間有限,所以每次都係睇下就算。點知今日見到全部萬代都係$200有八折!!而且呢棵身型嬌小,兼且花式特別仲有迷人甜香,最終都抱得美人歸!

DA7E7AEC-BB9A-4A6A-92D5-11696B115892.jpeg 67E15576-75E4-46A5-8BC9-2DE5AAE9F85A.jpeg F63F4C3C-29F8-4136-980C-D9B3B42D7E7F.jpeg
Martina 發表於 2019-11-9 21:35:28 |顯示全部樓層
又靚又香,恭喜哂哂!

多謝賞花!:D  發表於 2019-11-10 11:31
freddywongdy 發表於 2019-11-9 22:07:34 |顯示全部樓層
咁都叫嬌小?
不過真係好靚!小心照顧!
W88 發表於 2019-11-10 07:26:41 來自手機 |顯示全部樓層
D香味點架,可否形容一吓!
nekotoro 發表於 2019-11-10 11:27:58 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-11-10 07:26
D香味點架,可否形容一吓!<span class="emoji emoji1f60b"></span>

佢係好甜嘅香味,同埋有少少似香水嘅麝香味! 仲有一棵,果棵仲香啲㗎!響上x下一個街口,入面好多萬代果間!
nekotoro 發表於 2019-11-10 11:30:48 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-11-9 22:07
咁都叫嬌小?
不過真係好靚!小心照顧!

影相似巨人啫!其實佢都係28cm高 x 30cm闊,萬代蘭之中佢好嬌小玲瓏㗎喇!

咁算細啦! 秋天啦,搵個膠代包根保濕!d根周圍圍d濕水苔, 膠袋拮d 窿仔比佢通氣,放去有太陽夠暖方位, 如果唔係好易變魚骨天線。  發表於 2019-11-10 20:45
psyche 發表於 2019-11-10 13:44:34 |顯示全部樓層
萬代蘭的香味係非常吸引。唔知係咪泰國蘭花,如果係在香港多數種唔生。
nekotoro 發表於 2019-11-10 13:59:10 來自手機 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2019-11-10 13:44
萬代蘭的香味係非常吸引。唔知係咪泰國蘭花,如果係在香港多數種唔生。

佢係泰國萬代,真係種唔到㗎?!
點解?

萬代蘭香港好難種,泰國和香港地理條件差太大,唔適應。  發表於 2019-11-10 20:15
小雷子 發表於 2019-11-10 16:47:49 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-11-10 13:59
佢係泰國萬代,真係種唔到㗎?!<span class="emoji emoji1f631"></span>
點解?

萬代蘭我都好鐘意,之前都有睇中,但我家陽光不足,應該種唔到…………最終忍手放低左!
為有睇你種!
nekotoro 發表於 2019-11-10 17:27:43 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-11-10 16:47
萬代蘭我都好鐘意,之前都有睇中,但我家陽光不足,應該種唔到…………最終忍手放低左!<span class="emoji emoji1f62d[/em ...

我問過舖頭,佢又話唔使曬喎!話散光已經夠我先買佢咋!
Ming36 發表於 2019-11-10 19:40:27 來自手機 |顯示全部樓層
我知邊間鋪頭,但佢賣嗰啲萬代蘭好大株喎!
啲花真係好靚,擺喺露台應該幾適合
我都好鍾意呢個品種的形態,葉片的排序,最後決定買咗一株迷你千代蘭,真係幾好種,會繼續留意,見到會再入貨
Ming36 發表於 2019-11-10 19:43:02 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-11-10 16:47
萬代蘭我都好鐘意,之前都有睇中,但我家陽光不足,應該種唔到…………最終忍手放低左!<span class="emoji emoji1f62d[/em ...

我退而求其次,買咗棵迷你千代蘭,佢所需嘅太陽少啲,希望都有機會開到花
Ming36 發表於 2019-11-10 19:45:25 來自手機 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2019-11-10 13:44

在香港起碼有半年又夠熱又夠濕,點解會種唔到嘅?
冬天擺返入室內防寒,咁樣得唔得呢?

一到冬天就會脫褲子,過到都生得好慢。  發表於 2019-11-10 20:17
nekotoro 發表於 2019-11-10 19:59:59 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-11-10 19:40
我知邊間鋪頭,但佢賣嗰啲萬代蘭好大株喎!
啲花真係好靚<span class="emoji emoji1f60d"></span><span class="emoji emoji1f60d"></span><span class="emoji emoji ...

Show 下你買果棵吖!
Ming36 發表於 2019-11-10 20:05:43 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-11-10 19:59
Show 下你買果棵吖!

與妳的比較,當然相形見絀。
它真的很嬌小,我掛佢係屋企最多陽光嘅地方,夜晚就放最近燈光嘅地方,得閒就噴下水,暫時長葉又長根。
兩條新根,係嚟到我屋企先至長出的

又係用這種包膠鐵線黎綁,好冇美感。  發表於 2019-11-10 20:13
nekotoro 發表於 2019-11-10 20:19:33 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-11-10 20:05
與妳的比較,當然相形見絀。
它真的很嬌小,我掛佢係屋企最多陽光嘅地方,夜晚就放最近燈光嘅地方,得閒 ...

有冇花樣睇吓?開黃色花?
Ming36 發表於 2019-11-10 20:27:27 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-11-10 20:19
有冇花樣睇吓?開黃色花?<span class="emoji emoji1f914"></span>

呢隻橙紅色。
希望有機會開花啦!
我暫時覺得用綠色膠鐵線穩定到株花就算,用乜嘢固定佢先叫靚?
家有鐵線、透明魚絲、墨斗線......
W88 發表於 2019-11-10 20:30:29 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-11-10 13:59
佢係泰國萬代,真係種唔到㗎?!<span class="emoji emoji1f631"></span>
點解?

都買咗咪試吓囉!
近年全球暖化,已經好種咗好多!
一般交配種,喜歡光,熱,高濕度,根通風,多肥!
慢慢玩!

Ming36 發表於 2019-11-10 20:39:47 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-11-10 20:30
都買咗咪試吓囉!
近年全球暖化,已經好種咗好多!
一般交配種,喜歡光,熱,高濕度,根通風,多肥!

W 大大出現,我哋就安心了
如果有露台、天台.....我都會買大啲,擺佢屋企最囇嘅位,啲花真係好搶眼,啲葉又好靚
我之前見過呢度有花友講,怎樣防止Vanda 脫褲子, 好似係多啲噴水?
原來是Freddy 大大教過
nekotoro 發表於 2019-11-10 21:26:27 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-11-10 20:39
W 大大出現,我哋就安心了<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span>
如果有露台、 ...

花都會除褲?
12下一頁