苦盡甘來有幾苦(#117 尤莉雅)

作者: lamkaicheung 發表于 2019-11-4 18:37:26
10104 122

#114 撥火
#117 尤莉雅

先來看看我的第一苦,安的夜之女神或夜安之女神,無論點稱呼她……都係一位女神Sinn, An's Nyx 來嘅!

在舊年冬寒之季女神來到我手上,當時女神在密實膠袋渡過了一個寒冬,到了今年年頭天氣開始和暖,將她轉換大盆種植!

幾個月的眠乾睡濕照顧,估不到那麼快就有初花見,但開出來的花只有數朵,始終女神還是很幼嫰!

話咁快又過咗幾個月,女神又來花,開的花比之前多,但還是疏落間斷,可能是大多側枝,所以大剪一次,等日後有多啲營養吸收!

說時遲那時快,又到咗11月又見花兒不斷開,今次的數量算達標滿意!

攝19/11/4
Martina 發表於 2019-11-4 19:23:57 |顯示全部樓層
靚!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-11-4 19:29:52 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝前輩到來,還給我紅唇讚賞!
回復

freddywongdy 發表於 2019-11-4 20:58:39 |顯示全部樓層
好大棵好靚呀!
回復

小雷子 發表於 2019-11-4 21:00:02 來自手機 |顯示全部樓層
一班女神住係你度,艷福無邊啦王子!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-11-4 23:01:40 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-11-4 20:58
好大棵好靚呀!

前排天熱都曬燶唔少葉,而家天氣涼爽翻先開始靚翻晒!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-11-4 23:07:47 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-11-4 21:00
一班女神住係你度,艷福無邊啦王子!<span class="emoji emoji1f600"></span><span class="emoji emoji1f478"></span><span class="emoji emoji1f478"></span>[emoji ...

遲下唔做王子,要改名做花花公子!
回復

freddywongdy 發表於 2019-11-5 07:59:33 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-11-4 23:01
前排天熱都曬燶唔少葉,而家天氣涼爽翻先開始靚翻晒!

試下用其他迷岩授粉玩育種!好易嫁!
回復

yunge0 發表於 2019-11-5 08:43:42 來自手機 |顯示全部樓層
大棵又爆花,100分!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-11-5 09:49:37 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-11-5 07:59
試下用其他迷岩授粉玩育種!好易嫁!

早晨freddy ,其實有好多機會試種迷岩,但冇去申請攞嚟試,如果要種向雷大申請,應該唔會托手踭 !
回復

lamkaicheung 發表於 2019-11-5 10:04:54 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-11-5 08:43
大棵又爆花,100分!

早晨師姐,個盆都有8寸大,棵女神而家已經去都盆邊,近日天氣涼對女神開花有很大幫助,睇佢而家走勢仲會不斷開花。
回復

rwgplant 發表於 2019-11-5 12:57:46 來自手機 |顯示全部樓層
大大種得好靚,可惜女神無香味
回復

lamkaicheung 發表於 2019-11-5 13:56:06 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-11-5 12:57
大大種得好靚,可惜女神無香味<span class="emoji emoji1f605"></span>

謝謝才子師兄到訪讚賞!
女神佢確實沒有香味,但我也聽講過,可以將白仔同女神授粉,知道這點後,一直等白仔開花,等到白仔來花時候,女神又沒有見花,時候上未能配合有啲可惜!
才子師兄你嘅白仔種得好好,咁短時候就俾你種到開花,你都幾厲害!
回復

rwgplant 發表於 2019-11-5 14:03:27 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-11-5 13:56
謝謝才子師兄到訪讚賞!<span class="emoji emoji1f60a"></span><span class="emoji emoji1f60a"></span>
女神佢確實沒有香味,但我也聽講過,可 ...

其實白仔收粉後,可以放在膠製容器內,再密封放雪櫃保存留下次用,不過我懶無咁做
回復

lamkaicheung 發表於 2019-11-5 14:26:52 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-11-5 14:03
其實白仔收粉後,可以放在膠製容器內,再密封放雪櫃保存留下次用,不過我懶無咁做 ...

原來可以咁做,有機會我也試試師兄所講的保存白仔花粉,thanks 晒!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-11-5 14:43:00 來自手機 |顯示全部樓層
  第二之苦,黃貓貓也俾咗一種苦盡甘來嘅感覺我,佢最初回來也是一棵小苗,也經過起伏階段,但佢都有過輝煌時期,先去去片睇睇!

貓鋒芒過後天氣也開始漸熱,部分葉也有些皺摺,加上側芽太多影響生長,大修剪一次從練,好好彩新插幾枝側芽,而家已穩定扎根,現在還有一棵小苗起了两朵小黃貓來,都係時候又分盆再種!
攝19/11/5

回復

JM2018 發表於 2019-11-5 14:54:11 來自手機 |顯示全部樓層
師兄兩苦都種得幾靚喎,兩隻花是黃色花,是否師兄比較喜愛黃色花呢?這裡有個白色控,原來還有個黃色控!
回復

freddywongdy 發表於 2019-11-5 16:12:16 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-11-5 09:49
早晨freddy ,其實有好多機會試種迷岩,但冇去申請攞嚟試,如果要種向雷大申請,應該唔會托手踭 !
回復

小雷子 發表於 2019-11-5 16:42:50 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-11-5 14:43
第二之苦,黃貓貓也俾咗一種苦盡甘來嘅感覺我,佢最初回來也是一棵小苗,也經過起伏階段,但佢都有過輝煌 ...

王子!你的是yellow cat嗎?
我買時冇為意,yellow cat及 Susan the cat係咪唔一樣架?

我見佢黃色花先稱佢為黃貓 (/^▽^)/ , 其他唔知囉!  發表於 2019-11-5 21:04
回復

lamkaicheung 發表於 2019-11-5 16:52:22 來自手機 |顯示全部樓層
JM2018 發表於 2019-11-5 14:54
師兄兩苦都種得幾靚喎,兩隻花是黃色花,是否師兄比較喜愛黃色花呢?這裡有個白色控,原來還有個黃色控![e ...

好多謝大頭仔師兄俾個like,你呢期都好紅,無名紫也俾種都鬼火咁靚!
我冇點特別鍾意咩顏色,只不過咁啱想講呢一隻,有咁啱開花,所以咪攞出嚟傾下啫!
呢倒仲有其他苦會出現,睇下啱唔啱你呢個色魔大頭仔口味!
回復