迷你 Lc. Love knot var. coerulea

作者: Ming36 发表于 2019-11-1 15:08:54
3579 42

Update
#36 等咗四年多,終於來初花,不枉我掛佢出去窗外,享受陽光幾年
更加感謝,悉心教導我栽種的各位花友 (#1 加入初花照,17/8/2023)

#12 換咗植料、種植環境,生得好咗,非常期待
#11 為生存,吊起來種,重現生機

2019 年初買入,假球莖飽滿,不知名植料有點舊,又唔知點搞,冇理佢。
Ming36 發表於 2019-11-1 15:11:46 來自手機 |顯示全部樓層
過咗一排,見有新芽、新根長出,但假球莖越來越收縮,葉片又有皺紋,開始多加觀察,準備大冒險⋯⋯拆開這不知名的植料,睇吓啲根
Ming36 發表於 2019-11-1 15:16:42 來自手機 |顯示全部樓層
越嚟越唔對路,啲葉咁樣,啲根應該都爛晒
拆開植料一看,大件事了
Ming36 發表於 2019-11-1 15:21:35 來自手機 |顯示全部樓層
的起心肝,八月炎夏都要為佢急救,吊佢上樹皮水苔凌空栽種,盆底是空心的。三個月之後,重現生機
我都係符符碌碌,唔知做得啱唔啱,儘量拯救它的生命,過程好開心又戰戰兢兢
唔係好知點樣養肥佢,要再爬日文
有栽種這品種經驗的大大,請指教
Ming36 發表於 2019-11-1 15:53:22 來自手機 |顯示全部樓層
綱上借開花圖,鼓勵下自己,繼續努力栽培它
nekotoro 發表於 2019-11-1 22:40:15 來自手機 |顯示全部樓層
乜原因導致爛根?水多?
Ming36 發表於 2019-11-1 23:39:11 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-11-1 22:40
乜原因導致爛根?水多?<span class="emoji emoji1f914"></span>

你講得啱,啲爛根全部喺植料裏面的,應該係太多水!
見葉片有皺紋,我初時以為唔夠水
好彩冒險拆開啲根嚟睇,救翻佢一命!
nekotoro 發表於 2019-11-2 12:32:05 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-11-1 23:39
你講得啱<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span>,啲爛根全部喺植料裏面的,應該 ...

你盆Lundii 如何?我果盆生咗幾支新芽!
Ming36 發表於 2019-11-2 13:31:09 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-11-2 12:32
你盆Lundii 如何?我果盆生咗幾支新芽!<span class="emoji emoji1f606"></span>

恭喜晒呀
我一陣返去睇吓先,佢都定型左好耐
nekotoro 發表於 2019-11-2 21:41:17 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-11-2 13:31
恭喜晒呀
我一陣返去睇吓先,佢都定型左好耐

我頭先數到有五隻新芽!
Ming36 發表於 2020-3-9 12:22:09 來自手機 |顯示全部樓層
幫佢換咗間屋,係新環境住咗幾個月,佢好似開心晒
希望佢喺嚟緊繼續健康成長
Ming36 發表於 2021-6-17 19:43:07 來自手機 |顯示全部樓層
好曬得,好好種的迷你品種,吊起來種一年多,一芽又一芽咁生,希望能看到它開花的一日
coffee513 發表於 2021-6-17 22:24:13 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-6-17 19:43
好曬得,好好種的迷你品種,吊起來種一年多,一芽又一芽咁生,希望能看到它開花的一日 ...

Ming大,葉又多又好肥美,唔知要種到點樣先會開花呢?好緊張哦!
Ming36 發表於 2021-6-17 23:05:21 來自手機 |顯示全部樓層
coffee513 發表於 2021-6-17 22:24
Ming大,葉又多又好肥美,唔知要種到點樣先會開花呢?好緊張哦!  ...

我都唔知呀
這就是由苗仔開始種起的樂趣,繼續期待
B17 發表於 2021-6-18 00:00:47 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-6-17 23:05
我都唔知呀
這就是由苗仔開始種起的樂趣,繼續期待

由苗種起,等到頸長,開出來又貨不對版,即時激到吐血
Ming36 發表於 2021-6-18 01:44:00 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2021-6-18 00:00

我條頸已經好似長頸鹿咁呀!這株不是馬生貨,比較穩陣啲
B17 發表於 2021-6-18 14:28:33 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-6-18 01:44
我條頸已經好似長頸鹿咁呀!這株不是馬生貨,比較穩陣啲

球莖幾飽滿,新芽可能會有驚喜
Ming36 發表於 2021-6-18 18:27:09 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2021-6-18 00:00

希望養咗三年的紅天鵝事件,不會發生在這Love knot 身上,心結快快解開謎團
coffee513 發表於 2021-6-25 22:59:04 |顯示全部樓層

Ming大,我有一棵板植走路人,只係種咗個零月,都生長得唔錯,但發覺佢啲根嘅生長好似無定向咁,凌空水平生,唔係點跟板面嘅水苔走,會唔會係水苔經常保持濕潤D根唔鍾意呢?
此相係由上面影落去
Brev 發表於 2021-6-26 21:21:10 來自手機 |顯示全部樓層
coffee513 發表於 2021-6-25 22:59
Ming大,我有一棵板植走路人,只係種咗個零月,都生長得唔錯,但發覺佢啲根嘅生長好似無定向咁,凌空水平生 ...

嘉仔類嘅根好難估佢點生,尤其上板
123下一頁