今年初買入,假球莖飽滿,不知名植料有點舊,又唔知點搞,冇理佢。
過咗一排,見有新芽、新根長出,但假球莖越來越收縮,葉片又有皺紋,開始多加觀察,準備大冒險⋯⋯拆開這不知名的植料,睇吓啲根
越嚟越唔對路,啲葉咁樣,啲根應該都爛晒
拆開植料一看,大件事了
的起心肝,八月炎夏都要為佢急救,吊佢上樹皮水苔凌空栽種,盆底是空心的。三個月之後,重現生機
我都係符符碌碌,唔知做得啱唔啱,儘量拯救它的生命,過程好開心又戰戰兢兢
唔係好知點樣養肥佢,要再爬日文
有栽種這品種經驗的大大,請指教
綱上借開花圖,鼓勵下自己,繼續努力栽培它
乜原因導致爛根?水多?
nekotoro 發表於 2019-11-1 22:40
乜原因導致爛根?水多?<span class="emoji emoji1f914"></span>

你講得啱,啲爛根全部喺植料裏面的,應該係太多水!
見葉片有皺紋,我初時以為唔夠水
好彩冒險拆開啲根嚟睇,救翻佢一命!
Ming36 發表於 2019-11-1 23:39
你講得啱<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span>,啲爛根全部喺植料裏面的,應該 ...

你盆Lundii 如何?我果盆生咗幾支新芽!
nekotoro 發表於 2019-11-2 12:32
你盆Lundii 如何?我果盆生咗幾支新芽!<span class="emoji emoji1f606"></span>

恭喜晒呀
我一陣返去睇吓先,佢都定型左好耐
Ming36 發表於 2019-11-2 13:31
恭喜晒呀
我一陣返去睇吓先,佢都定型左好耐

我頭先數到有五隻新芽!