有些蘭花要夠老先會開 - Paph. primulinum x haynaldianum

作者: psyche 發表于 2019-10-30 11:16:48
4896 62
freddywongdy 發表於 2019-10-31 17:23:17 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2019-10-31 11:05
差啲唔記得,原來我仲有一盆天宮石斛,可惜花型唔靚種得好差,冇影過相分享。我鐘意春石斛多過秋石斛,秋 ...

我鍾意春石斛,d 花cute d ! 哈!
有棵種左响人地度,不過仲係中苗唔大棵!
回復

psyche 發表於 2019-10-31 22:11:23 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-10-31 17:23
我鍾意春石斛,d 花cute d ! 哈!
有棵種左响人地度,不過仲係中苗唔大棵!  ...

春石斛好玩好多,同埋有香味呢樣好重要,秋石斛好似冇。其實我種春石斛都好拿手,可惜因為地方問題次次一種大左就要送人,冇心機。
回復

freddywongdy 發表於 2019-11-1 07:40:27 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2019-10-31 22:11
春石斛好玩好多,同埋有香味呢樣好重要,秋石斛好似冇。其實我種春石斛都好拿手,可惜因為地方問題次次一 ...

大部分品種 d 側芽高芽易出到暈,下次見到分出黎種開,
大果棵咪可以送人lor!
回復

psyche 發表於 2019-11-1 09:26:49 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-11-1 07:40
大部分品種 d 側芽高芽易出到暈,下次見到分出黎種開,
大果棵咪可以送人lor!  ...

其實我唔太鐘意出太多高芽,很不美觀。我棵天宮石斛唔知係咪個體問題,開完花幾乎每節都出高芽,好礙眼。

同埋佢花期好短,好似辛苦成年只係為左一個星期貨仔,但個隻市場秋石解好似開到一個月,可以做到插花,各有各好。
回復

freddywongdy 發表於 2019-11-1 18:38:54 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2019-11-1 09:26
其實我唔太鐘意出太多高芽,很不美觀。我棵天宮石斛唔知係咪個體問題,開完花幾乎每節都出高芽,好礙眼。 ...

其實開到一星期己經唔錯啦!繼續努力!
回復

psyche 發表於 2019-11-3 14:19:11 |顯示全部樓層
今日假期又全日陪花花,光線比較充兄照片拍得比較好。
回復

psyche 發表於 2019-11-3 14:21:15 |顯示全部樓層
打橫又黎一張,右邊個朵咀歪左,醜醜。
回復

psyche 發表於 2019-11-20 00:22:43 來自手機 |顯示全部樓層
凌晨也要拍
回復

psyche 發表於 2019-11-23 09:41:22 來自手機 |顯示全部樓層

今日,多了一層樓。本人澆水比從前勤力,一看鮮嫩的葉子就可知!
回復

ChanKwingYin 發表於 2019-11-23 20:23:16 來自手機 |顯示全部樓層
我通常兩至三年就開花, 有啲第四年都仲未開。呢一隻真心種得靚。我諗拖鞋蘭係觀花蘭中最耐陰,而且又唔係好阻地方所以我都幾鍾意種
回復

psyche 發表於 2019-11-23 23:58:58 來自手機 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2019-11-23 20:23
我通常兩至三年就開花, 有啲第四年都仲未開。呢一隻真心種得靚。我諗拖鞋蘭係觀花蘭中最耐陰,而且又唔係好 ...

你知道嗎,我講的6年已經係由成株開始種起,期間一直出葉新陳代謝,真係唔知點解今次要等咁耐。我都覺得好靚,雖然花色素淡,但這才是最貼近原生種的野性美。此花取得優良的父本母本,結合了續花性和多花性,現時是一朵開完到另一朵,大大延長賞花期,有排睇。加上交配種比較粗生,易種又不佔位,可以多年唔換盆,唔似嘉多利有走莖好快要換盆,有頻頻換盆的煩惱,拖鞋種熟左真係幾好種。
回復

ChanKwingYin 發表於 2019-11-24 08:09:48 來自手機 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2019-11-23 23:58
你知道嗎,我講的6年已經係由成株開始種起,期間一直出葉新陳代謝,真係唔知點解今次要等咁耐。我都覺得 ...

換盆反而少開花,我嘅liemianum 開過一次之後已經冇開,因為之前啲根有問題,但係之後放喺溫室就好好多但係都係未開過花。primulinum 我都有但係另外一隻就係貴野黎嘅我都冇乜機會接觸,多花嘅我暫時得sanderianum,phillipenese 同rothschildianum?通常買返嚟嘅都係單芽大株,
回復

psyche 發表於 2019-11-24 11:35:24 來自手機 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2019-11-24 08:09
換盆反而少開花,我嘅liemianum 開過一次之後已經冇開,因為之前啲根有問題,但係之後放喺溫室就好好多但 ...

蘭花種定左就唔好郁,換盆點都會對蘭花根部造成折損,削弱生命力,每次換完又要由零開始,浪費時間。現時我採取了新做法,就是寧願採用最貴最靚的植料,利用植料壽命延長換盆時間,也不願輕易把花連根拔起,到真的要換盆和植料時,拖鞋蘭都要保留至少一成舊料,有利蘭菌繁殖,大大增加拖鞋蘭存活機會,基本上換盆一定有風險,甚至我會成盆花直接座上大盆種算了,這法適用於走莖類的嘉多利,老莖碰也別碰,以上純粹個人心得。Haynaldianum係貴野?講開又真係好似好少人種。多花綠葉我比較著迷於Sanderianum, 但收成期長,期待你的開花照。
回復

freddywongdy 發表於 2019-11-24 12:35:01 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2019-11-23 09:41
今日,多了一層樓。本人澆水比從前勤力,一看鮮嫩的葉子就可知!

好靚呀!有人話一年會多一個花蕾咁生上去係咪真嫁?
回復

W88 發表於 2019-11-24 13:12:13 來自手機 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2019-11-24 11:35
蘭花種定左就唔好郁,換盆點都會對蘭花根部造成折損,削弱生命力,每次換完又要由零開始,浪費時間。現時 ...

少人種因為有人話難開花,又人話要溫室先種到,室內種又會失望而回,有人又話易種C!
搞到禾都好想放棄!
回復

ChanKwingYin 發表於 2019-11-24 13:53:13 來自手機 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2019-11-24 11:35
蘭花種定左就唔好郁,換盆點都會對蘭花根部造成折損,削弱生命力,每次換完又要由零開始,浪費時間。現時 ...

通常多花大型嗰啲濕度上真係要比較高啲,如果係住喺市區唔近後山有啲難度。而家我室內都係班葉型同綠葉為主。

葉子有亮面的多數喜濕,但透過馴化都可以開花  發表於 2019-11-24 17:44
回復

psyche 發表於 2019-11-24 17:37:46 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-11-24 12:35
好靚呀!有人話一年會多一個花蕾咁生上去係咪真嫁?

你講緊續花性的品種? 唔係一年先多一個,係會同一支不停生花蕾直至花梗老化死亡。但我的是交換種,開三~五朵就停了
回復

psyche 發表於 2019-11-24 17:41:52 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-11-24 13:12
少人種因為有人話難開花,又人話要溫室先種到,室內種又會失望而回,有人又話易種C!
搞到禾都好想放棄! ...

其實我都有一棵原種冇名牌唔知係咪Haynaldianum,但花梗長到一半就枯了,挖開未成熟的花雷看過,和本帖的很相似。
回復

ChanKwingYin 發表於 2019-11-24 21:05:34 來自手機 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2019-11-24 08:09
換盆反而少開花,我嘅liemianum 開過一次之後已經冇開,因為之前啲根有問題,但係之後放喺溫室就好好多但 ...

我反而雜交種全部死晒,原生反而不太死。雜交種唔多個五種紅魔帝,delrosii 同 callosum x lawrenceanum 的不知名
回復

freddywongdy 發表於 2019-11-24 21:24:55 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2019-11-24 17:37
你講緊續花性的品種? 唔係一年先多一個,係會同一支不停生花蕾直至花梗老化死亡。但我的是交換種,開三~ ...

咁都好呀!靚花有排睇!
回復