有些蘭花要夠老先會開 - Paph. primulinum x haynaldianum

作者: psyche 发表于 2019-10-30 11:16:48
4850 62

Paph. primulinum var purpurascens x haynaldianum

雖然不是什麼稀有的交配種,但都種左6年先開花。拖鞋蘭的性情很難觸摸,有些一定要夠老先肯開花,未夠老點谷開花肥都係冇用,像這棵仔都生左兩件都未肯開,要等足6年先開。
psyche 發表於 2019-10-30 11:24:40 |顯示全部樓層

交配後的翼瓣失去了haynaldianum的野性,斑點變得小、多和細碎,細緻度有所提升,漂亮。
Ming36 發表於 2019-10-30 14:50:20 來自手機 |顯示全部樓層
種得好好,又有耐性
請問白色的蘭盆在哪裏買得到?
freddywongdy 發表於 2019-10-30 16:42:23 |顯示全部樓層
嘉多莉由苗種都係三年左右開花!
拖鞋六年... 真係又細心又有耐性!
psyche 發表於 2019-10-30 16:51:26 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-10-30 14:50
種得好好,又有耐性<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span>
請問白色的蘭盆在哪裏 ...

很抱歉,呢隻盆已經斷市啦!
psyche 發表於 2019-10-30 16:52:46 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-10-30 16:42
嘉多莉由苗種都係三年左右開花!
拖鞋六年... 真係又細心又有耐性!
...

點只6年丫,我買返黎個陣已經係成株,呃鬼我種左咁耐...
freddywongdy 發表於 2019-10-30 18:26:59 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2019-10-30 16:52

唔... 我覺得拖鞋比一般蘭花需要更多時間去適應生長環境!
比其他蘭花麻煩!環境唔啱一係種極唔開花,一係就死比你睇!
小雷子 發表於 2019-10-30 19:22:08 來自手機 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2019-10-30 16:52

嘩!6年??
我一定冇咁耐性…………呆等!
你好利害呀!
lamkaicheung 發表於 2019-10-30 19:26:12 來自手機 |顯示全部樓層
原來是两位漂亮小天使,要樓主左盼右望咁多年,終於得償所願,戥你高興!

psyche 發表於 2019-10-30 19:48:03 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-10-30 18:26
比其他蘭花麻煩!環境唔啱一係種極唔開花,一 ...

拖鞋蘭在今時今日真係稱上係蘭花,又驕貴又難搞,一啲都唔似市場蝴蝶咁粗生,仲要隻隻品種習性都唔同,6年真係唔好嫌長,可能本來就應該值咁耐。
psyche 發表於 2019-10-30 19:50:34 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-10-30 19:22
嘩!6年??<span class="emoji emoji1f631"></span>
我一定冇咁耐性…………呆等!<span class="emoji emoji1f634"></span>
你好利害呀![emoj ...

我都冇耐性呢棵早就想丟,但黃台之瓜何堪再摘,我啲拖鞋蘭死剩兩棵,只出葉都照種啦。
psyche 發表於 2019-10-30 19:53:36 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-10-30 19:26
原來是两位漂亮小天使,要樓主左盼右望咁多年,終於得償所願,戥你高興!<span class="emoji emoji1f60d"></span><span class="emoji emoji1f60d[ ...

後尾低炒影上去個張好似空中的小鳥,手牽手“和你拖”。
freddywongdy 發表於 2019-10-30 20:19:41 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2019-10-30 19:48
拖鞋蘭在今時今日真係稱上係蘭花,又驕貴又難搞,一啲都唔似市場蝴蝶咁粗生,仲要隻隻品種習性都唔同,6 ...

一個惜花人!你一定仲有好多好野種緊!
psyche 發表於 2019-10-30 21:19:33 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-10-30 20:19
一個惜花人!你一定仲有好多好野種緊!

我係得咁多,等緊人送因不會再入貨。現在我只剩下一棵市場蝴蝶,一棵飄唇蘭,兩棵拖鞋蘭,二棵C. purpurata,一棵硃色蘭,二盆長生蘭,一棵狐尾蘭,一棵走路人和一棵夜夫人,以後都種死這幾棵。最近查看自己的舊帖,開始很掛念C. Alma Kee,可惜已整死。
lamkaicheung 發表於 2019-10-30 23:51:19 來自手機 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2019-10-30 19:53

係喎,尾圖真的像一對情侶鳥手拖住手咁款,原來樓主不只種花靚,在攝影也下了不少功夫!

我只係用手機影,當日個天好藍,咪試下影低炒  發表於 2019-10-31 10:59
freddywongdy 發表於 2019-10-31 08:18:23 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2019-10-30 21:19
我係得咁多,等緊人送因不會再入貨。現在我只剩下一棵市場蝴蝶,一棵飄唇蘭,兩棵拖鞋蘭,二棵C. purpura ...

都喎少喎!點解唔種返棵石斛呀?
W88 發表於 2019-10-31 08:27:23 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-10-30 18:26
比其他蘭花麻煩!環境唔啱一係種極唔開花,一 ...

拖鞋真係巧得意㗎,要你就佢多過佢就你!

只係講淋水嘉多利,石斛,蝴蝶已經冇得輸,半個月唔淋都冇事,好就得人。  發表於 2019-10-31 11:09
怪唔知我種唔掂啦!><  發表於 2019-10-31 09:10
小雷子 發表於 2019-10-31 09:03:40 來自手機 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2019-10-30 19:53

小鳥和你拖…………拖足你6年!
(好在苦盡甘來)
繼續種多啲唔同品種,計時間會抵啲!
psyche 發表於 2019-10-31 11:05:21 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-10-31 08:18
都喎少喎!點解唔種返棵石斛呀?

差啲唔記得,原來我仲有一盆天宮石斛,可惜花型唔靚種得好差,冇影過相分享。我鐘意春石斛多過秋石斛,秋石斛植株給我的印象很碩大,花又開唔多,有點怕怕。你好鐘意種石斛?
psyche 發表於 2019-10-31 11:17:56 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-10-31 09:03
小鳥和你拖…………拖足你6年!<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>
(好在苦 ...

品種要同人換,好快就要分盆,我啲花好耐未換過盆,再過耐啲可能會幾十盆種哂同一個品種。但種花那種久逢甘露的意義又不同,世上哪會有最好的花。
1234下一頁