新手種茄一問

作者: wendyau0331 發表于 2019-10-27 05:04:57
6031 16
從未種過野,想種車厘茄,
上網睇左陣依然有唔明想請教大家,無限感激。

1. 有d話半個人高,有d話45cm左右,種到結果食得大概幾大棵?

2. 如果想細細棵+甜,要買咩品種/國家既車厘茄黎取種子?

3. 咁當我一個花盆落8-10粒,發芽後,係要分返開1個盆1株定係都係幾株種埋1齊?會唔會太迫/生得太埋?

4. 冇露台冇天台,就咁係公屋d窗出面種得唔得?(窗向正南面,日頭陽光都叫照到下,打算放在分體冷氣機上面/吊係窗花度)

5. 網上話淋水初時1日2次,穩定後1-2日淋1次。
穩定係咩意思?另外通常每次淋水大概幾多ml?

6. 應該用咩種類既泥種比較好?

7. 肥料可加蛋殼,係要磨粉定係整碎就得?有冇話一次幾多g?
月鏡十夜 發表於 2019-10-27 09:20:23 |顯示全部樓層
1. 有d話半個人高,有d話45cm左右,種到結果食得大概幾大棵?
解: 是正常農地栽培的情況下

2. 如果想細細棵+甜,要買咩品種/國家既車厘茄黎取種子?
答: 盆栽種植, 全日照, 肥料足, 自然會矮點, 加上修枝就能逹到效2果; 都可以

3. 咁當我一個花盆落8-10粒,發芽後,係要分返開1個盆1株定係都係幾株種埋1齊?會唔會太迫/生得太埋?
答: 視花盆容量大小而定, 越大當越好, 泥土足夠的話可以1盆幾株, 不然是先1盆1株等長大後再看情況, 反正妳不會只是種車厘茄, 日後1定會棄弱株

4. 冇露台冇天台,就咁係公屋d窗出面種得唔得?(窗向正南面,日頭陽光都叫照到下,打算放在分體冷氣機上面/吊係窗花度)
答: 當然可以, 不足半日照植株會徒長1點與果實較淡而已, 大樓窗外露養重要注意當天氣候決定澆水量, 烈日的水份蒸發速度只是其次, 大風的日子水份乾得特別快, 其他問題是樓上滴水, 臭鴿坐在植物上與樓上往窗外丟害蟲

5. 網上話淋水初時1日2次,穩定後1-2日淋1次。
穩定係咩意思?另外通常每次淋水大概幾多ml?
解: 不能1概而論, 主要看土壤濕度, 播種到長出真葉前泥面摸到還有濕就可以, 長出真葉的時候就立即要減水到中層泥土還有濕氣才澆濕泥面再多1點點, 插枝竹筷子到底, 隔天拔出來妳自然會明白, 小苗太濕很容易會爛根喔

6. 應該用咩種類既泥種比較好?
答: 定植前只要能長時間保濕的介質幾乎都可以, 定植後的泥土每個人都不1樣, 新手的話直接買花店的花泥/菜泥, 有沒有機自行決定, 這會直接影響日後用的肥料, 用藥, 支出與管理, 這方面最好Google看別人的分享
而直播的話與定植幾乎相同, 不過培苗期間要少點泥, 長到5cm左右再補泥2,3cm厚的泥, 這樣才能有效固定好幼體, 個人經驗而已

7. 肥料可加蛋殼,係要磨粉定係整碎就得?有冇話一次幾多g?
答: 都可以, 粉會快點, 碎就慢點, 由於妳上面説公屋希望露養, 肯定會有很多蟲子移民過來, 我建議盡量打成粉, 這樣碎就會小顆很多, 每個月在泥面混少許進去, 讓蟲子能分解給植物吸収提升效率, 也可以直接去魚街買1盒蚯蚓養幾條進去
面向臭豆腐店向左邊走, 有2家貼在1放門口都放著很多活餌, 就在那堆找找看, 但別買錯沙蟲.... =_=|| 店主有付費給店員的嘴巴, 不懂的事盡量問
順便説下1小盒只有3x條左右
回復

Dtwfung 發表於 2019-10-27 13:16:43 來自手機 |顯示全部樓層
月鏡十夜 發表於 2019-10-27 09:20
解: 是正常農地栽培的情況下

謝分享,長知識。
我都學人種呀蕃茄仔,右上角,種咗一個月!
回復

月鏡十夜 發表於 2019-10-27 16:23:40 |顯示全部樓層
Dtwfung 發表於 2019-10-27 14:16
謝分享,長知識。

苗還好, 長大了就算只有1株, 這盆泥都不足夠, 1定要勤施肥的澆水, 是多澆水少, 不然很易爛根
另外蕃茄很多根的唷, 長大後與鄰座偷偷地在桌底下十指緊扣....
回復

wendyau0331 發表於 2019-10-27 20:08:24 來自手機 |顯示全部樓層
非常詳細,謝謝
回復

Dtwfung 發表於 2019-10-27 22:04:59 來自手機 |顯示全部樓層
月鏡十夜 發表於 2019-10-27 16:23
苗還好, 長大了就算只有1株, 這盆泥都不足夠, 1定要勤施肥的澆水, 是多澆水少, 不然很易爛根
另外蕃茄很 ...

多謝指教, 始終地方也有限 !
遲些會淘汰一些弱小小的苖吧!
回復

月鏡十夜 發表於 2019-10-28 19:26:36 |顯示全部樓層
Dtwfung 發表於 2019-10-27 23:04
多謝指教, 始終地方也有限 !
遲些會淘汰一些弱小小的苖吧!

請問左邊與分隔板中間那些是什麼?
回復

Dtwfung 發表於 2019-10-28 22:12:24 來自手機 |顯示全部樓層
月鏡十夜 發表於 2019-10-28 19:26
請問左邊與分隔板中間那些是什麼?

左上角是火龙菓 苗,中間是 迷迭香, 板後是修剪出來的日本森樹(試吓生唔生到)
回復

月鏡十夜 發表於 2019-10-29 08:14:23 |顯示全部樓層
Dtwfung 發表於 2019-10-28 23:12
左上角是火龙菓 苗,中間是 迷迭香, 板後是修剪出來的日本森樹(試吓生唔生到) ...

3Q~
對森樹有趣味, 等妳報告

ok ok  發表於 2019-10-29 09:57
回復

sanglo 發表於 2019-11-30 11:38:32 |顯示全部樓層
車厘茄計 一個8至10寸既盆最多都係種一棵就夠, 番茄需要日照比較多.雞蛋殼整碎在開始種就要落.
回復

Dtwfung 發表於 2019-12-2 13:11:46 |顯示全部樓層
月鏡十夜 發表於 2019-10-29 08:14
3Q~
對森樹有趣味, 等妳報告

月鏡兄。。。森樹。。。插支失敗, RIP...
回復

月鏡十夜 發表於 2019-12-4 08:47:22 |顯示全部樓層
Dtwfung 發表於 2019-12-2 14:11
月鏡兄。。。森樹。。。插支失敗, RIP...

=_=| | 看來我也只能去買1株更細小的直接移植比較好

http://hkplants.com/thread-169341-1-1.html 剛剛剛爬到這编,我只用了小支,今晚試吓以上方法先,如成功,比棵你也無妨!  發表於 2019-12-4 12:24
回復

Freyashing 發表於 2019-12-5 17:39:48 |顯示全部樓層
根據本人種番茄嘅經驗,我會選擇一把種子撒落泥,然後由佢地汰弱留強,到最後最強嗰棵就會茁壯成長。不過你真係要注意肥料同水用量。

我種番茄時有啲係育苗,有啲係直播。育苗就唔使比太多水落去。尤其是室內種,就算濕度得返30%,都唔使係咁灌水,噴濕啲泥就係。

肥料方面,一定要落足氮磷鉀。
氮 茶葉、咖啡渣
磷 骨粉、魚水
鉀 蕉皮、草木灰(用火燒草燒木條)

僅記肥料要發酵腐熟好先用!

希望你成功啦~
回復

Dtwfung 發表於 2019-12-9 17:44:05 來自手機 |顯示全部樓層
Freyashing 發表於 2019-12-5 17:39
根據本人種番茄嘅經驗,我會選擇一把種子撒落泥,然後由佢地汰弱留強,到最後最強嗰棵就會茁壯成長。不過你 ...

想問 咖啡渣 怎樣 發酵腐熟?
回復

Freyashing 發表於 2019-12-13 15:43:02 |顯示全部樓層

[emoji]270c[/emoji][emoji]270c[/emoji][emoji]270c[/emoji][emoji]270c[/emoji][emoji]270c[/emoji]  發表於 2019-12-26 11:36
回復

Dtwfung 發表於 2020-1-11 13:59:18 來自手機 |顯示全部樓層
月鏡十夜 發表於 2019-12-4 08:47
=_=| | 看來我也只能去買1株更細小的直接移植比較好

用了支大D 嘅分支! 成功發芽了·
20200111_115227.jpg 20200111_115247.jpg
有需要,FREE 比你!
回復

Dtwfung 發表於 2020-1-18 22:57:13 來自手機 |顯示全部樓層
Dtwfung 發表於 2019-10-27 13:16
謝分享,長知識。

2个半月 頭3粒 红了! 最大那粒 接近乒乓波大,比初期的大成半,可能期間追肥的後果!
回復