番茄係咪病咗?

作者: Chixoxo 發表于 2019-10-25 15:46:19
2977 17
各位幫忙睇睇,番茄係咪出咗咩問題?
好似近一個月才出現呢個情況
Thanks
Currycheng 發表於 2019-10-25 16:49:12 |顯示全部樓層
我覺得是根
回復

Chixoxo 發表於 2019-10-25 17:40:38 來自手機 |顯示全部樓層
Currycheng 發表於 2019-10-25 16:49
我覺得是根

但係比較高嘅位置都有出現白色嘅突狀物喎
回復

ic3b34r 發表於 2019-10-25 20:01:42 |顯示全部樓層
是真的根,蕃茄就是這樣,你把它一開三四去種都可以
回復

Chixoxo 發表於 2019-10-26 02:04:31 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2019-10-25 20:01
是真的根,蕃茄就是這樣,你把它一開三四去種都可以

咁我應該用泥再覆蓋佢嗎?
回復

ic3b34r 發表於 2019-10-28 10:54:58 |顯示全部樓層
Chixoxo 發表於 2019-10-26 02:04
咁我應該用泥再覆蓋佢嗎?

如你不打算分株,可以不理會它的根,因如果沒有泥,它不會長很長
回復

takashiyan 發表於 2019-12-10 09:31:01 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2019-10-28 10:54
如你不打算分株,可以不理會它的根,因如果沒有泥,它不會長很長

想問下點樣分株? 要有根先插得?
回復

ic3b34r 發表於 2019-12-11 14:10:36 |顯示全部樓層
takashiyan 發表於 2019-12-10 09:31
想問下點樣分株? 要有根先插得?

蕃茄亂插都可以生到根,但而家天氣冷唔好做住,春天才分株吧
回復

takashiyan 發表於 2019-12-11 18:48:25 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2019-12-11 14:10
蕃茄亂插都可以生到根,但而家天氣冷唔好做住,春天才分株吧

早幾個星期剪錯一條有果嘅分枝, 都有諗過試吓插返落泥生, 但又怕唔得會腐爛影響其他作物, 所以忍痛丟咗
回復

bombo 發表於 2019-12-12 00:59:07 |顯示全部樓層
(谷歌翻译)那些看起来像根。 您可能经常给植物喷水。  Google translate) Those look like roots.  You might have been spraying the plant with water - too often.
回復

ic3b34r 發表於 2019-12-12 16:32:41 |顯示全部樓層
takashiyan 發表於 2019-12-11 18:48
早幾個星期剪錯一條有果嘅分枝, 都有諗過試吓插返落泥生, 但又怕唔得會腐爛影響其他作物, 所以忍痛丟咗 : ...

如果要剪唔好剪有花或果的,因好難令佢保留到,或者你等佢成左果你可採完才剪
回復

Dtwfung 發表於 2019-12-12 18:34:00 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2019-12-12 16:32
如果要剪唔好剪有花或果的,因好難令佢保留到,或者你等佢成左果你可採完才剪 ...

想問蕃茄,如果得幾個組花冧,出完菓後,是否会再出新花冧㗎?
回復

bombo 發表於 2019-12-13 02:35:10 |顯示全部樓層
Dtwfung 發表於 2019-12-12 18:34

(谷歌翻譯)我相信新花大多只會從新樹枝上長出來

(google translate) I believe new flowers will mostly grow only from new branches
回復

takashiyan 發表於 2019-12-13 10:05:46 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2019-12-12 16:32
如果要剪唔好剪有花或果的,因好難令佢保留到,或者你等佢成左果你可採完才剪 ...

我剪錯咗呀.. 如果有花或果我唔會剪
多謝賜教
回復

ic3b34r 發表於 2019-12-13 10:44:56 |顯示全部樓層
Dtwfung 發表於 2019-12-12 18:34

如果你指同一地方的話:NO,但佢會不停生長,之後在新枝中又生花同果
回復

Dtwfung 發表於 2019-12-13 12:12:37 來自手機 |顯示全部樓層
bombo 發表於 2019-12-13 02:35
(谷歌翻譯)我相信新花大多只會從新樹枝上長出來

(google translate) I believe new flowers will most ...

Thx for your information.
So, Should I cut the sub-branch after tomatoes are matured and collected, and let new sub-branch grows from the main branch. (Currently,  I cut sub-branches for focus nutrition to the core tomatoes group.)
Thx again
回復

Dtwfung 發表於 2019-12-13 12:16:57 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2019-12-13 10:44
如果你指同一地方的話:NO,但佢會不停生長,之後在新枝中又生花同果

即 當收成後,就留番d新側芽 ( 因為現在我會剪 d 側芽,可把啲營養集中在花群 )?
回復

ic3b34r 發表於 2019-12-14 08:17:25 |顯示全部樓層
Dtwfung 發表於 2019-12-13 12:16
即 當收成後,就留番d新側芽 ( 因為現在我會剪 d 側芽,可把啲營養集中在花群 )? ...

如果你有足夠營養的話.
否則側芽只會浪費營養,而且開花結果期間,白熊喜歡移除側剪保營養給果

收到!謝謝!  發表於 2019-12-14 10:48
回復