新手6歲兒童適合種什麼食蟲植物?

作者: Ming36 發表于 2019-10-21 12:44:02
3732 23

就讀一年班,六歲的姨甥仔話想種食蟲植物,但唔要豬籠草或有個口開合食蟲嗰啲。
請教各位有種開食蟲植物的大大,有什麼建議俾我出去選購?
睇咗幾個post,暫時見小雷子和BB的茅膏菜,根爺的好望角毛氈苔,外觀比較適合他的要求,請問還有其他選擇嗎?最好容易管理及栽種,小孩子自己也可以搞得掂
violet_bb 發表於 2019-10-21 14:27:31 來自手機 |顯示全部樓層

Ming大,你好!
茅膏菜(國內叫法)即是毛氈苔(香港叫法),除了毛氈苔,捕蟲蓳(Pinguicula)也可考慮啊!
用蒸餾水,腰水種,小朋友會覺得好玩又唔難的!

謝謝版大加分鼓勵呀!

評分

查看全部評分

回復

Ming36 發表於 2019-10-21 14:37:29 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-10-21 14:27
Ming大,你好!
茅膏菜(國內叫法)即是毛氈苔(香港叫法),除了毛氈苔,捕蟲蓳(Pinguicula)也可考慮啊 ...

多謝BB的建議!我對食蟲植物一竅不通,真係要爬多幾日文!想搵啲外觀唔好咁得人驚,生命力強,容易種植的比小孩子自己玩。
我見姨甥仔咁有熱誠,琴日送咗一株已定植的貓花小苗佢種住先,氹吓佢,等我有多幾日時間找尋
回復

Dtwfung 發表於 2019-10-21 18:25:44 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-10-21 14:37
多謝BB的建議!我對食蟲植物一竅不通,真係要爬多幾日文!想搵啲外觀唔好咁得人驚,生命力強,容易種植的 ...

毛氈苔,捕蟲蓳 ... ... 比較易種!

評分

查看全部評分

回復

Ming36 發表於 2019-10-21 18:34:21 來自手機 |顯示全部樓層
Dtwfung 發表於 2019-10-21 18:25
毛氈苔,捕蟲蓳 ... ... 比較易種!

感謝Fung 大大嘅建議,剛剛上網睇咗圖片,好似
毛氈苔外觀比較有趣,較多色彩。等我搵日走出去花墟睇吓先

Wonderful  發表於 2019-10-22 10:53
回復

小雷子 發表於 2019-10-21 22:55:40 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-10-21 18:34
感謝Fung 大大嘅建議,剛剛上網睇咗圖片,好似
毛氈苔外觀比較有趣,較多色彩。等我搵日走出去花墟睇吓先 ...

食蟲對我嚟講一啲都唔易!我死剩兩棵!
回復

Ming36 發表於 2019-10-22 00:21:49 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-10-21 22:55
食蟲對我嚟講一啲都唔易!我死剩兩棵!<span class="emoji emoji1f605"></span>

可否分享吓仍生存的品種呀?
仍健在,即是較粗生啦
回復

小雷子 發表於 2019-10-22 07:45:44 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-10-22 00:21
可否分享吓仍生存的品種呀?
仍健在,即是較粗生啦

反面教材!
當然唔介意啦!麻煩你同小朋友講,如果佢種到3個月都唔死的話,小雷子會送一份禮物比佢作獎勵!

評分

查看全部評分

回復

月鏡十夜 發表於 2019-10-22 09:33:14 |顯示全部樓層
基本上都是捕蠅草, 在葉片上有1個機關控制収夾, 只要有小蟲子觸動該機關就被捕, 類似植物版的老鼠夾1樣會比較吸引目光
回復

Ming36 發表於 2019-10-22 10:34:27 來自手機 |顯示全部樓層
月鏡十夜 發表於 2019-10-22 09:33
基本上都是捕蠅草, 在葉片上有1個機關控制収夾, 只要有小蟲子觸動該機關就被捕, 類似植物版的老鼠夾1樣會比 ...

多謝十夜大大的建議。
佢話有開合嗰啲(即有機關)好得人驚喎!
我估佢有同學種食蟲植物,上堂教科書又有教,所以心癢癢又想試種。
我爬多幾個post, 有些少概念,平日在安全情況下出去揾搵
回復

Ming36 發表於 2019-10-22 10:43:53 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-10-22 07:45
反面教材!<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>
當然唔介意啦!麻煩你同小朋 ...

嘩!好迷你呀!
希望佢哋能慢慢強健起來啦!妳有冇餵昆蟲比佢哋補吓身?
我代姨甥仔多謝Auntie 小雷子先。佢應該係幾分鐘熱度,人有佢有,齊齊玩吓咋!
其實好羨慕佢哋的童真,做學生真係好,要好好珍惜學生時代呀!

依家家庭生一個起兩個止, 萬千寵愛一身, 當然啦, 加上依家個社會係富裕過以前的  發表於 2019-10-22 14:45
其實應該係宜家D細佬哥好幸福,幾代人愛惜佢。特別好似我嗰D爺爺輩,要乜俾乜。  發表於 2019-10-22 14:07
回復

Ming36 發表於 2019-10-22 16:27:26 來自手機 |顯示全部樓層
依家啲細路真係好幸福,話想要,即刻就衝出去買俾佢
我覺得呢盆好可愛,如果佢唔鍾意或者驚,我就要咗佢
回復

Ming36 發表於 2019-10-22 16:29:35 來自手機 |顯示全部樓層
另外仲買咗盆台灣香蘭比自己,突然間覺得自己都幾幸福
回復

小雷子 發表於 2019-10-22 16:51:24 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-10-22 16:29
另外仲買咗盆台灣香蘭比自己,突然間覺得自己都幾幸福

你就好啦!仲有位放咁大盆香蘭,比張相嚟下!
回復

Ming36 發表於 2019-10-22 19:32:37 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-10-22 16:51
你就好啦!仲有位放咁大盆香蘭,比張相嚟下!<span class="emoji emoji1f631"></span>

有個小字㗎
與之前買的迷你蘭差唔多咁細
回復

小雷子 發表於 2019-10-22 19:56:02 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-10-22 19:32
有個小字㗎
比之前買的迷你蘭差唔多咁細

原來係迷你品種!
呢隻花有冇香味?中左蘭毒,真係好難唔買嘢走!
回復

Ming36 發表於 2019-10-22 20:21:03 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-10-22 19:56
原來係迷你品種!<span class="emoji emoji1f604"></span>
呢隻花有冇香味?中左蘭毒,真係好難唔買嘢走!<span class="emoji emoji1f602[/emo ...

聽朝早再聞吓,再話妳知。
頭先我聞唔到
回復

Ming36 發表於 2019-10-26 18:13:29 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-10-22 07:45
反面教材!<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>
當然唔介意啦!麻煩你同小朋 ...

今日玩捉蟲,但捕蟲夾唔夾埋?點解咁嘅?
佢話一定要放喺紅色夾,但試咗都冇夾!
放咗兩隻蟻落去,而家唔知爬咗去邊
回復

powergun 發表於 2019-10-27 08:16:56 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-10-26 18:13
今日玩捉蟲,但捕蟲夾唔夾埋?點解咁嘅?
佢話一定要放喺紅色夾,但試咗都冇夾!
放咗兩隻蟻落去,而家唔 ...

夾夾佢有兩三個感應點被觸動至會合上的, 所以太細隻的蟲蟲無反應, 即使合上左都會走返出黎
回復

Ming36 發表於 2019-10-27 14:00:33 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-10-27 08:16
夾夾佢有兩三個感應點被觸動至會合上的, 所以太細隻的蟲蟲無反應, 即使合上左都會走返出黎 ...

原來係咁!
下次試吓餵啲大隻昆蟲先,姨甥屋企裝晒紗窗,冇乜昆蟲入屋,唯有出去捉
回復

12下一頁