2019十二卷秋播記錄帖 (23/10/2019更新)

作者: choiyee2122 發表于 2019-10-15 14:46:17
2152 11

最近天氣終於轉涼,急不及待要進行秋播。今年忍唔住手,又買左好多種子
清單:
十二卷混合 245粒    玉露+壽混合 58粒
玉露錦 68粒             白銀 21粒
史扑實生 17粒          裹般若 17粒
皮上窗實生壽 11粒
總共 437粒左右

配土方面,今年決定用椰糠取代泥炭,聽講比較乾淨
50%椰糠,40% 2-5mm顆粒土,10%蛭石,少量緩釋肥及殺蟲藥
連盆浸於高錳鉀酸消毒液半小時左右
用水再沖冲,就點播種子。最後噴兩下水就山蓋悶養,保持濕度,然後就等發芽

taxitang 發表於 2019-10-15 15:15:03 |顯示全部樓層
好專業,期待樓主跟進分享。
回復

choiyee2122 發表於 2019-10-15 16:25:21 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-10-15 15:15
好專業,期待樓主跟進分享。

仍然尋覓方向中,用泥炭經常發現有小昆蟲走黎走去,用藥又殺不清,又不敢用全顆粒,希望用椰糠會較乾淨!
回復

taxitang 發表於 2019-10-15 18:09:04 |顯示全部樓層
choiyee2122 發表於 2019-10-15 16:25
仍然尋覓方向中,用泥炭經常發現有小昆蟲走黎走去,用藥又殺不清,又不敢用全顆粒,希望用椰糠會較乾淨! ...

如果泥炭土是新的,應該唔會咁快有蟲,籽播重點消毒較重要,其實種籽都應該消毒
回復

lamkaicheung 發表於 2019-10-16 19:05:33 來自手機 |顯示全部樓層
嘩……幾佰粒能齊發芽,一定很壯觀又吸引啫!
很期待樓主更新壯苗動態!
努力加油養苗,將他們變成壯丁

回復

little_stone 發表於 2019-10-16 21:24:34 來自手機 |顯示全部樓層
choiyee2122 發表於 2019-10-15 16:25
仍然尋覓方向中,用泥炭經常發現有小昆蟲走黎走去,用藥又殺不清,又不敢用全顆粒,希望用椰糠會較乾淨! ...

我都覺得椰糠較乾淨!露養時都發現泥炭比較易生蟲

不過我播種都係用泥炭,喺店家度一次過買埋混好嘅播種土,因為試過自己混土出芽率好低

通常買返黎都會好似大大咁用高錳鉀酸消毒,不過就會浸耐啲,會浸一日。星球屬會第二日播,如果播景天番杏嗰啲粉塵size嘅種子,土就會多晾一日

出芽後就再落小白藥、或土蟲丹。個人覺得土蟲丹趕蟲一流,不過毒性較強,室內都係小白藥好啲
回復

choiyee2122 發表於 2019-10-17 09:41:35 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-10-16 21:24
我都覺得椰糠較乾淨!露養時都發現泥炭比較易生蟲

不過我播種都係用泥炭,喺店家度一次過買埋混好嘅播種 ...

多謝分享經驗!以前都試過用泥炭播,可能太濕,過幾個月就岀幼蟲,見到都怕。今次試用椰糠,睇下效果如何。小白藥有用開,但效果麻麻,用落都仲係有蟲。土蟲丹味道大嗎?
回復

choiyee2122 發表於 2019-10-17 09:43:27 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-10-16 19:05
嘩……幾佰粒能齊發芽,一定很壯觀又吸引啫!
很期待樓主更新壯苗動態!<span class="emoji emoji1f60a"></span><span class="emoji emoji1f60a[/e ...

多謝,大概要1-2星期先開始發芽,到時再向大家報告

期待期待!  發表於 2019-10-17 11:42
回復

little_stone 發表於 2019-10-17 11:42:15 來自手機 |顯示全部樓層
choiyee2122 發表於 2019-10-17 09:41
多謝分享經驗!以前都試過用泥炭播,可能太濕,過幾個月就岀幼蟲,見到都怕。今次試用椰糠,睇下效果如何 ...

土蟲丹味道都幾大呀,我室內盡量唔用
但真係好趕蟲
成日戶外曬土見到小蟲仔或螞蟻,散啲落地,即刻雞飛狗走
回復

choiyee2122 發表於 2019-10-23 22:22:56 |顯示全部樓層

播種十日, 更新一下出苗情況
十二卷混合種子 發芽率唔錯, 數過暫時有90/245左右

但另一邊的其他種子就冇咁好
左邊的白銀 8/21, 史扑實生 7/17, 裹般若 6/17, 皮上窗實生壽 2/11
中間的玉露錦8/68
右邊的玉露+壽混合 0/58 一粒都冇!!好失望

種子在同一個發芽環境下, 發芽率竟然相差咁大, 可能是種子本身的品質不同. 種子分別在4間店舖購入, 但都係比較有名的賣家, 質量應該有保證, 不排除係保存時出問題.
依家仍然陸續發芽, 再等半個月, 睇下有冇變化  
回復

lamkaicheung 發表於 2019-10-24 23:48:08 來自手機 |顯示全部樓層
choiyee2122 發表於 2019-10-23 22:22

雖然係俾預期中發芽率少咗一大截,但總算還有90個能成功發芽,成績已算不錯!
  同時也期望樓主照顧好手上的育苗,將來必定能成大軍隊出現!
加油,努力
回復

little_stone 發表於 2019-10-25 00:08:16 來自手機 |顯示全部樓層
choiyee2122 發表於 2019-10-23 22:22

再凍啲應該會好啲
大大加油!種子加油~!
回復