請問用蘭石 + 芒骨種蝴蝶蘭有咩好處/壞處?

作者: noryb 發表于 2011-7-4 01:06:21
24342 76
noryb 發表於 2011-7-9 00:39:41 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2011-7-9 00:09
四天前開帖: 蘭花好容易死,所以想改用蘭石 + 芒骨種蝴蝶蘭,但唔知有咩好處/壞處,想請問各位師兄/姐 ...

E 位師兄/姐 , 我諗你真係諗多咗喇 ... 我屋企有三盆蝴蝶蘭, 兩盆係用蘭石 + 芒骨種 , 一盆係用水苔種, 用水苔種嘅已經有兩塊葉變黃 , 所以當時出帖問下蘭石 + 芒骨種嘅好/壞, 引證一下 ...

而蘭石 + 芒骨種嘅兩盆, 已經差唔多種咗有兩個月喇 ~ 水苔種嘅就大概遲個幾星期買; 睇嚟現在幾乎可以證實我屋企係唔適合用水苔種蝴蝶蘭嘅 ...
回復

noryb 發表於 2011-7-9 00:47:32 |顯示全部樓層
Exodus 發表於 2011-7-8 22:46
買返黎pat埋一邊成年都無換過水苔的效果。

睇嚟閣下屋企好啱種蘭花喎 ... 求其抦埋一邊, 用買埋返嚟嘅劣質水苔都種得咁靚 ... 佩服 ... 佩服 !!
回復

Exodus 發表於 2011-7-9 00:48:55 |顯示全部樓層
noryb 發表於 2011-7-9 00:39
E 位師兄/姐 , 我諗你真係諗多咗喇 ... 我屋企有三盆蝴蝶蘭, 兩盆係用蘭石 + 芒骨種 , 一盆係用水苔種,  ...

種左兩個月就有結論 好犀利啊

Hahaha ~~ ^^  發表於 2011-7-9 02:50
佢要咁覺得講多都無謂~  發表於 2011-7-9 00:53
回復

noryb 發表於 2011-7-9 00:54:56 |顯示全部樓層
Exodus 發表於 2011-7-9 00:48
種左兩個月就有結論 好犀利啊

我係新丁嚟咋 ... 點同你 "中級園丁" 比呀 ~ 見笑喇 !!
回復

Exodus 發表於 2011-7-9 00:57:12 |顯示全部樓層
noryb 發表於 2011-7-9 00:54
我係新丁嚟咋 ... 點同你 "中級園丁" 比呀 ~ 見笑喇 !!

呢D無聊的頭銜只係浮雲

無聊 x 100000  發表於 2011-7-9 02:50
回復

noryb 發表於 2011-7-9 01:00:32 |顯示全部樓層
dtyhbv 發表於 2011-7-4 09:49
我都係新手但我覺得用水苔都幾OK~同埋棵蘭死唔死係管理手法問題多過植料問題~ ...

請教 "一級花友" 閣下你覺得用水苔種都咁OK ... 咁有咩好處呢 ? 願聞其詳 !!
回復

Exodus 發表於 2011-7-9 01:08:31 |顯示全部樓層
dtyhbv 發表於 2011-7-4 09:49
佢要咁覺得講多都無謂~

是但佢 根本市場蝴蝶蘭種得衰就甚至「死緊」都會俾下面開幾朵花仔
但好多人種到開4, 5朵花就已經講到曉飛咁.

是但用幾舊發泡膠塞係個盆度都識開到咁
根本大部分蝴蝶蘭就唔會對植料諸多挑剔
回復

noryb 發表於 2011-7-9 01:30:10 |顯示全部樓層
開帖都只為求證一下用蘭石 + 芒骨種蝴蝶蘭有咩好處/壞處 , 因為事實係我屋企好難用水苔種得好蝴蝶蘭, 因為自知係新手, 只想有花友分享一下心得; 但最後唔知點解有好多人, 好似講到唔用水苔種就好似斷佢米路, 殺佢全家咁 ~ 人地只想分享下開花嘅小小喜悅, 就講到人地要同佢種 D 花鬥靚咁 ~ 究竟 D 人咩心態o架 ... ? x 100000 ....

你既問題係噏得就噏誤導人  發表於 2011-7-9 02:53
回復

noryb 發表於 2011-7-9 04:06:32 |顯示全部樓層
" avery  你既問題係噏得就噏誤導人 "

我有我問問題, 你覺得唔啱聽可以行開, 你唔答用蘭石 + 芒骨種蝴蝶蘭有咩好處/壞處 ... 就算喇 ! 事關我亦冇特別要求過你閣下提供意見 ... 你又何必處處針對呢 ?

我係覺得水苔對我家的蝴蝶蘭比較難種得好喎 ~ 也是我們的個人感覺, 你唔知我屋企係咩環境, 你又知蘭石 + 芒骨一定唔夠你 D 頂級水苔種我家的蝴蝶蘭好 ?? 事實上我也有朋友都有同樣經驗,  你可以話我地唔識, 指出錯處, 我地亦會從中學習, 但你下下o係度插到人體無完膚 ... 將人地誤解無限擴大 ... 咁又何必呢 ??? 唔通咁樣會顯得你好醒 ~
回復

avery 發表於 2011-7-9 07:09:18 |顯示全部樓層

你搞清楚, 而家唔係我一個針對你, 係一堆人群插你, 你咁得閒不如反省下你自己問題响邊度

一年間園藝館至少出現一兩個咁既人 ~
回復

Exodus 發表於 2011-7-9 12:53:14 |顯示全部樓層
noryb 發表於 2011-7-9 04:06
" avery  你既問題係噏得就噏誤導人 "

我有我問問題, 你覺得唔啱聽可以行開, 你唔答用蘭石 + 芒骨種蝴蝶蘭 ...

唔講係道理 講左就係攝錢入你個袋既人情
但無論人地講得好聽定難聽 你都完全show唔到俾人睇自己真係有appreciate過人地既意見擇惡固執
仲話人地曬命認叻 我諗我地講得幾難聽都唔及你將人地N年栽培經驗當地底泥踩

乜鬼野級只係吹左幾多水既結果 毫無意義
叫得中級既唔見得識飛 叫得資深既更加存疑
依家無人用有色眼鏡黎將你分類 係你自己將自己同其他人標籤.

你打字快真係好 ...  發表於 2011-7-9 13:07
回復

noryb 發表於 2011-7-9 13:38:59 |顯示全部樓層
avery 發表於 2011-7-9 07:09
你搞清楚, 而家唔係我一個針對你, 係一堆人群插你, 你咁得閒不如反省下你自己問題响邊度

一年間園藝館至 ...

其實你手上係咪有好多頂級水苔未賣哂呢 ? 如果唔係點會咁緊張 D 花友(或者叫做你的客人)唔用水苔種蘭花呀 ? 園藝館有你 D 咁嘅人就真係多得你唔少喇 ~
回復

noryb 發表於 2011-7-9 13:44:01 |顯示全部樓層
Exodus 發表於 2011-7-9 12:53
唔講係道理 講左就係攝錢入你個袋既人情
但無論人地講得好聽定難聽 你都完全show唔到俾人睇自己真係有app ...

你嘅惡言冷語, 我一 D 都唔稀罕喎 ... 唔覺得係錢囉 ~
回復

avery 發表於 2011-7-9 13:59:47 |顯示全部樓層
noryb 發表於 2011-7-9 13:38
其實你手上係咪有好多頂級水苔未賣哂呢 ? 如果唔係點會咁緊張 D 花友(或者叫做你的客人)唔用水苔種蘭花呀 ...

原來我叫人搭地鐵可以快 D 係因為地鐵係我有份既 ~~   哈哈哈 ~~

咩邏輯 ....

仲有, 頂級水苔係商人一貨櫃咁返, 每包 3-5 kg , 對像係我地呢D 識貨, 種得花多, 又捨得俾錢既人, 我自己換盆一個星期已經可以用兩三包 ~

賣 ?? 哈哈哈 ~ 你知我咩料未架 ??
回復

noryb 發表於 2011-7-9 14:35:58 |顯示全部樓層
avery 發表於 2011-7-9 13:59
原來我叫人搭地鐵可以快 D 係因為地鐵係我有份既 ~~   哈哈哈 ~~   

咩邏輯 ....

洗乜知你咩料呀 ~ 知你係 E 度嘅惡霸已經夠喇 !!
回復

noryb 發表於 2011-7-9 15:10:25 |顯示全部樓層
本想開帖請教有相關經驗的花友,點知嚟咗兩三個惡霸,重要有個強逼人地搭地鐵,話地鐵快喎!?重講到人地唔搭地鐵就錯... 要知道地鐵所到地方亦有限,不是人人都能乘坐,若不能到達之處就要另覓其他交通工具,但他不理會,堅持一本通書讀到老,試問這又是什麼邏輯???
回復

noryb 發表於 2011-7-9 15:18:52 |顯示全部樓層
wong 發表於 2011-7-9 15:15
最怕見到呢d人....剩係識死撐....
呢d人我見到只會忽視佢... 啋佢都嘥氣

咁你又嚟留言?自打嘴巴 ...
回復

wong 發表於 2011-7-9 15:15:26 |顯示全部樓層
最怕見到呢d人....剩係識死撐....
呢d人我見到只會忽視佢... 啋佢都嘥氣
回復

wong 發表於 2011-7-9 15:26:05 |顯示全部樓層
留言都要話人 仲話人惡霸 真係痴線

估唔到有人會回覆我....都算有d自知之明知道自己咁厚面皮同人死撐
回復

noryb 發表於 2011-7-9 15:32:28 |顯示全部樓層
wong 發表於 2011-7-9 15:26
留言都要話人 仲話人惡霸 真係痴線

估唔到有人會回覆我....都算有d自知之明知道自己咁厚面皮同人死撐:lo ...

係有人講到要忽視,不屑回覆咁,但又講一套做一套咁喎!E 樣唔係自打嘴巴 ... 係咩?
回復