新手打皂配方

作者: jellyfishy 發表于 2011-6-23 12:08:04
20197 86
mono 發表於 2011-11-16 10:26:10 |顯示全部樓層

今日再向圖書館預約娜娜媽另一本書:娜娜媽教你做超滋養天然修護手工皂
嘩!要等 10 個預約先到我.....,真係多咗人學打皂。

想問手工皂適唔適合加﹣合成香精 Pure Fragrance Essence ?
=============================================

OK!唔該晒水母!

新手唔建議加, 因為唔知用左乜野化學料造香精, 可能會影響皂化~  發表於 2011-11-16 12:06
回復

CCma 發表於 2012-10-16 16:18:23 |顯示全部樓層
不好意思, 新手學打皂, 想請教問點知INS是多少? 另新手是否只是買橄欖油, 棕櫚油, 椰子油, 氫氧化鈉基本材料就OK?
程序是否水加入NAOH?   
如果浸紫草根油, 用初搾橄欖油嗎?
回復

jellyfishy 發表於 2012-10-16 17:31:05 |顯示全部樓層
CCma 發表於 2012-10-16 16:18
不好意思, 新手學打皂, 想請教問點知INS是多少? 另新手是否只是買橄欖油, 棕櫚油, 椰子油, 氫氧化鈉基本材 ...

不好意思, 新手學打皂, 想請教問點知INS是多少? 另新手是否只是買橄欖油, 棕櫚油, 椰子油, 氫氧化鈉基本材料就OK?
我們的置頂文章有網上計算機的 link, 你可以去看看,當中包含計INS的值了.
這三種油是我初學和現在的基本油.

程序是否水加入NAOH?   
應該係NaOH加入水.

如果浸紫草根油, 用初搾橄欖油嗎?
可以
回復

kwan417hk 發表於 2012-12-30 00:13:40 |顯示全部樓層
大家好!我係新手!正做緊功課學打皂!!!好高興見到呢個帖~多謝各位GE分享

你好~~~歡迎來玩呀~~~  發表於 2012-12-31 08:54
回復

jellyfishy 發表於 2013-6-14 23:40:46 |顯示全部樓層
夏天到了,皂會較易酸敗,其主因乃環境問題.
個人經驗:皂在濕熱環境 (27度以上,相對濕度75以上)唔洗三個月就會壞.特別在晾皂的時間,由於皂體內的油份仍未完全皂化熟成,在濕熱的環境就更易壞,所以建議放在陰涼乾爽環境下晾皂~(我拿晒番office~ hoho~~).
回復

siuho331 發表於 2013-8-3 17:40:14 來自手機 |顯示全部樓層
多謝分享,啱哂我呢d新手學打皂^^
回復

kayee 發表於 2014-3-7 09:53:23 |顯示全部樓層
新手學打皂...

而家好努力咁爬文
回復

jessichu 發表於 2014-3-30 14:19:59 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2013-6-14 23:40
夏天到了,皂會較易酸敗,其主因乃環境問題.
個人經驗:皂在濕熱環境 (27度以上,相對濕度75以上)唔洗三個 ...

咁天氣好的日子,在露台曬又好唔好呢?
最近又落雨又潮陰,應該放邊度晾皂最好?

不如你買娜娜媽出的手工皂書看看, 當中還教了些護膚diy, 包你睇得明~  發表於 2014-3-31 18:15
冷氣房。  發表於 2014-3-31 11:07
不能曬皂啊,高溫會令皂變壞㗎.晾皂的地方要陰爽.現在的濕天氣,那個房間開抽濕機就放進去吧.  發表於 2014-3-30 14:38
回復

jessichu 發表於 2014-3-31 22:02:22 |顯示全部樓層
jessichu 發表於 2014-3-30 14:19
咁天氣好的日子,在露台曬又好唔好呢?
最近又落雨又潮陰,應該放邊度晾皂最好? ...

謝謝大家的指導,等我睇多d書先!
回復

ay_rickitt 發表於 2014-6-6 18:38:08 |顯示全部樓層
你地好, 我都想學整皂呀, 你地講個D我都唔太明, 請問有邊本書可以介紹我去睇呀?? 感恩!

可留意置頂文章看看大概先  發表於 2014-6-8 18:20
回復

ay_rickitt 發表於 2014-6-8 20:27:37 |顯示全部樓層
ay_rickitt 發表於 2014-6-6 18:38
你地好, 我都想學整皂呀, 你地講個D我都唔太明, 請問有邊本書可以介紹我去睇呀?? 感恩! ...

真的很抱歉....請問置頂文章是指那一篇文章呢??

呀...你個會員權限未能睇到"新手扎記"~ 一係你用住搜寻器找下有關打皂的post 望下,也好睇架~  發表於 2014-6-9 08:52
回復

ay_rickitt 發表於 2014-6-9 09:12:08 |顯示全部樓層
ay_rickitt 發表於 2014-6-8 20:27
真的很抱歉....請問置頂文章是指那一篇文章呢??

好的, 謝謝你~~
回復

Hayleyma 發表於 2014-10-14 20:33:11 |顯示全部樓層
大家好,我是新手
請問如果皀造成後想要液體狀,可否加花水混合再用起泡瓶?謝謝1

這是鈉皂, 是以固體為主, 溶都要好多時間. 不如你找找鉀皂資料, 鉀皂就是液體皂了  發表於 2014-10-15 08:38
回復

Hayleyma 發表於 2014-10-17 13:21:12 |顯示全部樓層
Hayleyma 發表於 2014-10-14 20:33
大家好,我是新手
請問如果皀造成後想要液體狀,可否加花水混合再用起泡瓶?謝謝1 ...

謝謝水母!
其實兩星期前上了兩堂鉀皂同鈉皂的課, 準備用鉀皂做洗髮水
回復

cmchang 發表於 2015-7-11 12:37:37 |顯示全部樓層
大家好,我係超級新手。
現在計劃diy 手工皂,巳借了一些圖書,上網睇片及來這裡爬文。
這個post非常有用,想問吓如果用水母老師的新手配方,
只用350g總油量,用手動打蛋器要打多久呢?
雖然家中有電動的攪拌棒,但我知道煮食用具不可用來打皂。
如果我第一次打皂,把總油量再減半會否容易些?
謝謝大家
回復

jellyfishy 發表於 2015-7-13 08:59:39 |顯示全部樓層
cmchang 發表於 2015-7-11 12:37
大家好,我係超級新手。
現在計劃diy 手工皂,巳借了一些圖書,上網睇片及來這裡爬文。
這個post非常有用, ...

只用350g總油量,用手動打蛋器要打多久呢?   2.3-2.5倍水, 我個人一般半小時內可打到 T.

雖然家中有電動的攪拌棒,但我知道煮食用具不可用來打皂。係呀, 最好不要混合呀~ 試下手動先啦, 這樣可以較清楚注意到皂化過程. 我打皂五年了, 從沒買過電攪.

如果我第一次打皂,把總油量再減半會否容易些?  350G都好少了, 你喜歡啦, 當實驗也好, 唔怕失敗.
回復

cmchang 發表於 2015-7-14 22:41:27 |顯示全部樓層
水母老師, 我今日打咗喇^^
用咗大約1hr20min, 哈哈!
用的是你介紹的中性皮膚用的配方,
不過未知是否成功.
350g的份量我覺得適中,不會太多, 如果再減又太少成品,
白花氣力.
打咗半小時後, 我用温度計量下跌至40度,
於是加熱至52度再打, 唔知有冇做錯到呢?

另外,係咪要24小時後脫模, 還是48小時呢?
很期待啊!希望成功啦!

其實真的無需要加熱, 是多餘的.  發表於 2015-7-15 14:48
回復

cmchang 發表於 2015-7-14 22:46:33 |顯示全部樓層
謝謝你的回覆
回復

jellyfishy 發表於 2015-7-15 14:52:51 |顯示全部樓層
cmchang 發表於 2015-7-14 22:41
水母老師, 我今日打咗喇^^
用咗大約1hr20min,  哈哈!
用的是你介紹的中性皮膚用的配方,

吓... 個配方我用10-20MIN 攪至T~  可能我太粗魯了~哈哈~

你有無用奶溶鈉, 如果用奶溶奶或添加物有奶類, 你咁加熱會令奶焦, 唔會令件皂好用左架.

你是打算冷製皂吧? 即係cold process, 不用加熱打皂的, 真的, 信我啦, 由其現夏天下下三十多度高溫, 打皂宜涼不宜熱呀, 太熱會火山的, 舊皂會唔靚, 但仍可用既~

脫模時間要看皂固化情況, 一日後可開箱, 用手甩下個模邊, 見到皂體容易離模, 方可脫模, 有少少黏模的話, 就打開溫箱待乾多一兩日, 不要心急脫模, 好多人衰心急過早脫模, 脫到舊皂唔靚, 到時會好失望的.
回復

cmchang 發表於 2015-7-15 16:24:40 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2015-7-15 14:52
吓... 個配方我用10-20MIN 攪至T~  可能我太粗魯了~哈哈~

你有無用奶溶鈉, 如果用奶溶奶或添加物有奶類, ...

知道了, 謝謝你.
夏天打皂不用再中途加熱
今次沒用奶, 不過下下次會試吓, 等塊梘滋潤d
今晚試吓開箱看看

10-20min? 好快呀!
其實打至T有什麼徵狀? 因為我打至一半有d懷疑,
夠竟trace咗未呢? 用打蛋器輕掃表面係有痕, 但又未似蛋黃醬嘅稠度
有d困惑

回復