新手打皂配方

作者: jellyfishy 发表于 2011-6-23 12:08:04
20128 86
孖吉 發表於 2011-6-23 17:10:45 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-23 17:04
我通常搖既時候...會留意重量...你會發覺搖搖下個瓶重左..既係佢傑左...就要快手快腳倒出黎入模...

剩番 ...

"我覺得冬天想打老祖母" <------ 你講多次?

我漏口呀~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~  發表於 2011-6-23 17:12
我覺得冬天想打老祖母皂皂皂皂皂皂皂)))))))  發表於 2011-6-23 17:12
claudiatang 發表於 2011-6-23 17:22:06 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-6-23 17:10
"我覺得冬天想打老祖母"

大俠老是找骨頭﹗吃飽撐了.........
孖吉 發表於 2011-6-23 17:25:51 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-6-23 17:22
大俠老是找骨頭﹗吃飽撐了.........

我真係有興趣 chok 返一底咖

你係講老祖母...定老祖母皂?  發表於 2011-6-23 20:06
claudiatang 發表於 2011-6-23 17:55:45 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-6-23 17:25
我真係有興趣 chok 返一底咖

你想自己親手打呀?
孖吉 發表於 2011-6-23 23:47:00 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-6-23 22:58
大俠家有材料咩?

呢3樣嘢落街行個圈都可以買齊啦

我都想打添,而個材料好易買到  發表於 2011-6-24 12:05
claudiatang 發表於 2011-6-23 22:58:41 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-6-23 21:34
cklife :
"你係講老祖母...定老祖母皂? "
老祖母皂

大俠家有材料咩?
孖吉 發表於 2011-6-23 21:31:32 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-6-23 17:55
你想自己親手打呀?

係呀!不過我諗緊如果唔係老祖母皂係咪會trace得勁快
孖吉 發表於 2011-6-23 21:34:03 |顯示全部樓層
cklife :
"你係講老祖母...定老祖母皂? "
老祖母皂

CK問得好搞笑......=^.^=  發表於 2011-6-23 22:38
cherrylwy 發表於 2011-6-24 23:52:02 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-23 12:17
乾性皮膚
橄欖油   250g
椰子油    75g

水有三個計法,到底咩情況用邊個呀?
jellyfishy 發表於 2011-6-25 08:13:09 |顯示全部樓層
cherrylwy 發表於 2011-6-24 23:52
水有三個計法,到底咩情況用邊個呀?

你邊度睇到水有三種計法? 不如你講解下. 我一向只知, 水因應鈉量 x 1.5-2.8倍, 甚至有人用三倍, 唔知有3 種計法, 我打皂日子淺, generally 用2.3倍水, 因應天氣, 油種, 和添加物加減水量, 全靠經驗, 抱歉唔識答你呢個問題. 看看呢度有無高手答你.

你最近問好多打皂問題, 有些問題, 我覺得初打皂者不應去試, 因為基本打皂法和配方都未試, 就試additional 野, 好易越攪越亂. 之前已經建議過你, 可以找本書看, 學左基本野先. 打皂真的要時間和耐性, 不斷練習, 攺良配方, 經驗多了, 才會找到適合自己的方法和配方. 你最近問有些問題, 坦白說, 有點不著邊際, 我都唔知點幫你好.
其實你開工打皂未? 不如你先找本教基礎步驟的書和簡單配方練習下, 如果沒信心自學, 可以試下找人親自教你.
jellyfishy 發表於 2011-6-25 08:31:10 |顯示全部樓層

有次見一位學生上完台灣某大師的課, 回家自己攺了配方和用不同方法打皂, 最後失敗了, 跟住回去問那大師, 為何她失敗, 大師兇兇的丙佢, 沒練習過學回來的基本工, 就亂攺亂試, 自己攺了, 失敗, 就找他求救. 學習打皂, 基本工是很重要, 如果多心想做這做那, 沒有由基礎建立, 失敗是自然的, 想加深認識打皂學問, 就要多練習, 基本步驟要多練習, 根基結實了, 找到適合自己的方法和配方, 就不會有無謂的失誤.

agree, 我都係睇咗你d皂先開始學  發表於 2012-3-27 12:03
同意呀! 我都係咁諗, 整左好多次熟晒有信心先少少少少咁改啦~  發表於 2011-6-25 09:17
cherrylwy 發表於 2011-6-25 08:38:23 |顯示全部樓層
我係呢度睇到架 http://www.soap-diy.com/Soap_Calculators.php
其實我就係未有信心開始先問咁多問題, 同埋我覺得我的問題係基本野炸, 我起碼得個知字, 想有番少少慨念, 有D太深如加粉類果D呀, 超脂果D呀我係一定唔會做, 貓后比左條適合初學者既方我, 同你比果D差唔多, 我會跟住來做多幾次先, 唔做熟多D係唔可以/唔會做其他架, 我一路都睇緊書同呢度D POST, 都係睇番D基本知識例如一舊番梘究竟係點形成, 基礎打皂步驟, 其他太深都唔睇架 (好似格子果D), 睇到唔明咪問囉, 好似一開始我睇唔明個表架, 而家又明多D嘞, 我已經買齊野啦, 要等下星期我仔唔係度就會打~
jellyfishy 發表於 2011-6-25 08:46:20 |顯示全部樓層
cherrylwy 發表於 2011-6-25 08:38
我係呢度睇到架 http://www.soap-diy.com/Soap_Calculators.php
其實我就係未有信心開始先問咁多問題, 同埋 ...

你有d問題的確唔係初學打皂會問的. e.g. 三種水的計法, 我得幾本書, 查完, 無講, 都唔知點答你好.
e.g. 你提過攪拌器類別 和 SF, 書係講左, 但真係要試過才知那種適合自己. 見過本地有手工皂老師, 是某大專興趣班導師, 教人SF + 防腐, 因為要解決皂SF後易壞的問題, 我地可唔可以話佢錯? 我唔敢, 但我唔會咁做, 最多覺得呢個方法唔啱我.

cherrylwy 發表於 2011-6-25 08:48:13 |顯示全部樓層
不過成日話要睇多D, 聽多D, 但有D書同POST都真係好深, 都真係要自己由基本做起試過先最清楚既, 我都想快D開始呀, 但要等屋企清左場先~
多謝水母老師你咁緊張我呀, 我會比心機的!
jellyfishy 發表於 2011-6-25 08:50:27 |顯示全部樓層
cherrylwy 發表於 2011-6-25 08:38
其實我就係未有信心開始先問咁多問題, 同埋 ...

http://www.soap-diy.com/Soap_Calculators.php

不是三種計法, .... 只是水量不同. 條式都是鈉量x 1倍/2倍 or 自己攺.
所以建議你跟好一個配方去做先. 天氣配方手法溫度油種全都會影響水量, 你話你個問題係咪好advance ~ 嘻~

明白啦! 謝謝! ^.^"  發表於 2011-6-25 08:56
cherrylwy 發表於 2011-6-25 08:56:07 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-25 08:46
你有d問題的確唔係初學打皂會問的. e.g. 三種水的計法, 我得幾本書, 查完, 無講, 都唔知點答你好.
e.g.  ...

係囉, 我就係睇2本書都係話跟是但一種水量都可以, 咁我見個量好似差好遠, 咪覺得奇怪, 咁可能我真係問多左啦, 我仲諗住呢D係基本慨念, 應該要知, 而唔係盲目咁跟住配方去做, 可能我求知欲強掛
jellyfishy 發表於 2011-6-25 08:57:47 |顯示全部樓層
cherrylwy 發表於 2011-6-25 08:48
不過成日話要睇多D, 聽多D, 但有D書同POST都真係好深, 都真係要自己由基本做起試過先最清楚既, 我都想快D開 ...

這兒有花友心得分享, 係會有深有淺架~ 好似之前ck教用bee wax入皂, 我覺得初學者未必咁易handle, 所以都會提下大家咁囉. ck 打皂有多年經驗, 皂配方和打法, 自然得心應手. 我初學時, 網上找到ck用beewax 的皂配方, 跟佢條form, 溶完bee wax 就咁倒入室溫的油攪皂, 之後係點, 高手實知衰乜啦.

我知我係長氣d, 但打皂但求一家人健康, 又可以發展個人興趣, 但打皂步驟多多, 安全要有番咁上下, 真係要俾d 心機和耐性去試架~

琼~~~~~~~~ @.@"  發表於 2011-6-25 11:35
但求一家人健康, 又可以發展個人興趣<<<我就係想咁呀! 你越長氣越好呀, 先知你緊張我地嘛, 唔通見我地衰左都唔出聲好咩, 第日我整完POST D 相出來唔該你鵝我多D添呀~   發表於 2011-6-25 09:31
jellyfishy 發表於 2011-6-25 09:03:07 |顯示全部樓層
cherrylwy 發表於 2011-6-25 08:56
係囉, 我就係睇2本書都係話跟是但一種水量都可以, 咁我見個量好似差好遠, 咪覺得奇怪, 咁可能我真係問多 ...

你可以先選定一個配方, 問下大家咁既水量是否可行.
我和ck個d配方, 油種和配方都不複雜, 寫出來的水量是實證過的, 沒問題~ 香港人做的配方和水量, 一般應該幾啱本地天氣環境.
台灣或外國有些書或網教的配方, 香港天氣未必適合, 所以我們說過不要亂跟配方囉~
cherrylwy 發表於 2011-6-25 09:08:35 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-25 08:57
這兒有花友心得分享, 係會有深有淺架~ 好似之前ck教用bee wax入皂, 我覺得初學者未必咁易handle, 所以都 ...

係嘞係嘞! 我就係想講CK前輩D野我睇唔明, 所以佢講果D我會'飛'住來睇, '立'下就算, 無仔細研究住架, 因為LEVEL太高了 (希望佢唔好介意)

吓...會唔明架.....我以為我講得好淺白添...  發表於 2011-6-27 20:21
jellyfishy 發表於 2011-6-25 09:12:22 |顯示全部樓層
cherrylwy 發表於 2011-6-25 09:08
係嘞係嘞! 我就係想講CK前輩D野我睇唔明, 所以佢講果D我會'飛'住來睇, '立'下就算, 無仔細研究住架, 因為 ...

ck 好好人架~ 嘻~
我初學時傻傻下跟佢配方, 又無check 清楚, 所以那次打皂蝦luk 左, 但也成了經驗, 以後唔會再錯~