這盆是Tiyuan's Dawn嗎?

作者: Bichackie 发表于 2019-10-10 13:33:12
3892 15
今年2月在花墟買的紫羅蘭開花了.
買的時候寫了這盆是Tiyuan's Dawn, 但花的顏色不是太似. 想請問是Tiyuan's Dawn嗎?
謝謝!

4AAD64DD-AF79-4356-B567-9D4CFC790020.jpeg 93FADAA5-BE56-4CEA-AE22-EBD42826E737.jpeg
Ison 發表於 2019-10-10 14:45:17 來自手機 |顯示全部樓層
依隻其實好唔穩定,會開出好多變化的花,基本係半迷,同bell 型花,咁等佢開多幾次,看看吧!
A.leung 發表於 2019-10-10 15:55:58 |顯示全部樓層
睇葉形同花形都似, 如這個是初花 再等佢出多幾朵先再確定
Bichackie 發表於 2019-10-10 17:33:44 |顯示全部樓層
謝謝你們! 未開花時好期待花是什麼顏色.
winnieling 發表於 2019-10-10 19:11:42 來自手機 |顯示全部樓層
Bichackie 發表於 2019-10-10 17:33

IMG_20190606_134235.jpg 真是很大差別的 第一次開的同樓主差不多 ,但第二次就帶給我驚喜,雖然都是不似賓賓相的樣子,唔知是不是插錯牌
Ison 發表於 2019-10-10 19:28:38 來自手機 |顯示全部樓層
Bichackie 發表於 2019-10-10 17:33

這是兩兄弟,都是Tiyuan’s Dawn ,都唔同樣
Ison 發表於 2019-10-10 19:30:03 來自手機 |顯示全部樓層
winnieling 發表於 2019-10-10 19:11
真是很大差別的 第一次開的同樓主差不多 ,但第二次就帶給我驚喜,雖然都是不似賓賓相的樣子,唔知是不是插 ...

嘩!Win 姐你盆都好正
winnieling 發表於 2019-10-10 19:48:11 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2019-10-10 19:28
這是兩兄弟,都是Tiyuan’s Dawn ,都唔同樣

你的都好靚呀
Bichackie 發表於 2019-10-10 21:49:08 來自手機 |顯示全部樓層
兩位的Tiyuan’s Dawn都好靚呀!希望下次開會花有驚喜
Ison 發表於 2019-10-18 14:12:31 來自手機 |顯示全部樓層

看我今日開的走色走到呀媽都唔認得
Bichackie 發表於 2019-10-18 21:52:53 來自手機 |顯示全部樓層
今日再開多兩朵花,顏色有一點一點紫色
Ison 發表於 2019-10-19 13:52:56 來自手機 |顯示全部樓層
Bichackie 發表於 2019-10-18 21:52
今日再開多兩朵花,顏色有一點一點紫色<span class="emoji emoji1f914"></span>

睇多啲相,睇番佢變化幾好架
Bichackie 發表於 2019-10-21 23:32:04 來自手機 |顯示全部樓層
淡淡的粉紅色
Ison 發表於 2019-10-30 11:36:41 來自手機 |顯示全部樓層
Bichackie 發表於 2019-10-21 23:32
淡淡的粉紅色

有改變不錯啊,我的都有少少進步
Bichackie 發表於 2019-10-30 12:57:49 |顯示全部樓層
你盆花的顏色開始明顯有深和淺紫色
Ison 發表於 2019-10-30 16:40:32 來自手機 |顯示全部樓層
Bichackie 發表於 2019-10-30 12:57
你盆花的顏色開始明顯有深和淺紫色

所以依依隻千變萬化,幾好玩